Hlavní obsah

Poštmistra Ježíškovy pošty v rakouském Christkindlu už bolí ruce

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po jedenašedesáté otevřel vánoční poštovní úřad 4411 v Christkindlu u rakouského Steyeru své brány. Nápor zájemců o vánoční poštu je obrovský, prodrat se k razítkujícímu je výkon. Zaměstanci nejen odesílají přímo poštu, ale také odpovídají na dětské dopisy Ježíškovi.

Foto: Vratislav Konečný

poutní místo Christkindl

Článek

Nával jako u nebeských bran

Krajina je téměř bukolická, barokní kostelík na návrší, nádherně zasněžený jako na ladovských obrázcích. Ač normálně poutní místo, se začátkem adventu je tu nával jako u nebeských bran.

Vánoční pošta byla otevřena v roce 1950, tenkrát tu orazítkovali 42 tisíc dopisů a pohlednic, v minulém roce číslo přesáhlo již dva miliony. Je to podobné jako na české „ježíškovské“ poště na Božím Daru.

Buch, orazítkovat, buch namočit razítko, buch orazítkovat a ještě stále poslouchat různé dotazy. Poštmistr připomíná dobře namazaný a rozjetý stroj, ale trochu uvnitř pobublávající. Tady vám to jen orazítkují, v hotelu vedle kostela nebo na lavicích na vyhlídkové terase u stánku s punčem, svařeným vínem a opečenými delikatesami, si můžete v klidu svou pohlednici napsat.

Velký je zájem o obálky s příležitostnými razítky. Pohlednice se dají na úřad i poslat, stačí přiložit známku a napsat na obálku dopisu Postamt A-4411 Christkindl Osterreich.  

Voskový zázrak ustavil poutní místo

Kdo se nechce ze Steyru trmácet pěšky, může využít starých poštovních autobusů, jezdí z města ve velmi krátkých intervalech. Poutní místo Christkindl bylo založeno 1702, kdy tu začali stavět kostel.

Prvopočátky uctívání jsou z roku 1695, kdy těžce nemocný kapelník Ferdinand Sterl uložil do smrkového kmenu voskovou figurku jezulátka. Sošku po několik týdnů navštěvoval, a jak to bývá, zázračně se uzdravil. To nemohlo zůstat bez povšimnutí a církev dala zázraku jasný řád. Vše uvidíte v poutním kostele, s mimořádně nádherným oltářem.

V Christkindlu jsou také nádherné jesličky. Zde si vystojíte další frontu, ale stojí to za to, venku si dejte chleba se špekem a šňaps.

Steyer, malebné městečko, známé svou zbrojovkou, má nádherné adventní trhy, stánky jsou zaměřeny na lidová řemesla. Na zámku je velmi vkusná vánoční výstava rukodělných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám