Hlavní obsah

Nástupce Havla bude volen tajně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci a senátoři budou zřejmě volit nového prezidenta tajnou volbou. Na tomto způsobu se shodli šéfové parlamentních stran, klubů a obou komor Parlamentu ČR. Proceduru ještě musejí schválit samotní poslanci a senátoři na začátku středeční společné schůze na Pražském hradě.

Foto: Milan Turek

Muzejní náměstí v komplexu žitavského kláštera

Článek

Premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla po setkání řekl, že rozprava má být jen v prvním kole a kluby se budou snažit, aby diskuse byla "uměřená". Projevy zákonodárců totiž nebudou rovněž časově omezeny.

Kdy volit potřetí?

Pokud zákonodárci nezvolí hlavu státu v prvním a druhém kole, o termínu dalšího se dohodnou předsedové stran a klubů.

Já bych dal přednost tomu, pokud bude nutné třetí kolo, tak aby proběhlo ještě během zítřka (středy)," řekl ČTK po jednání předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dodal ale, že je důležité, aby se na tom shodly všechny politické strany.

Nevyhovuje to ovšem ODS. Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek znovu potvrdil, že jeho strana dává přednost několikadenní pauze mezi případným druhým a třetím kolem.

Lídr KDU-ČSL Cyril Svoboda věří, že dohodnuté podmínky budou zákonodárci respektovat a volba hlavy státu bude důstojná. "Nepochybně platí, že druhé kolo rozhodne o tom, jestli celá volba proběhne tentýž den, nebo jestli bude nějaká přestávka. Já bych byl rád, kdyby druhé kolo jasně řeklo, že se volí tentýž den, to bychom uvítali," uvedl šéf lidovců.

Také předseda KSČM Miroslav Grebeníček uvedl, že bude dnešní džentlmenskou dohodu prosazovat ve svém klubu.

Jednání u jehněčího

Premiér Špidla svým hostům nabídl dnes večer ve vládním paláci nedaleko Pražského hradu jehněčí se špenátem a bramboráčky, jako desert se podávaly tvarohové knedlíky s polevou z lesního ovoce, řekla ČTK senátorka Helena Rögnerová. Politici zapíjeli kulinářské speciality značkovými víny vybraných ročníků.

Nepostoupí-li Bureš, ČSSD zváží podporu Pithartovi

Nepostoupí-li do druhého kola prezidentských voleb kandidát ČSSD Jaroslav Bureš, sociální demokraté budou podle předsedy jejich poslaneckého klubu Milana Urbana jednat o podpoře lidoveckému kandidátovi Petru Pithartovi. Urban a předseda klubu senátorů ČSSD Petr Smutný řekli, že by se Pithart mohl v takovém případě stát prezidentem ve třetím kole.

Ve Sněmovně podle Urbana sílí názor, že by se mohla všechna volební kola konat již zítra, ve středu 15. ledna. Senát by naopak raději třetí kolo odložil na některý následující den. ČSSD bude chtít podle Urbana po prvním kole zřejmě čtyřhodinovou přestávku k politickým jednáním.

Klaus s Burešem byli u ČSSD nejvtipnější

Sociálnědemokratickým zákonodárcům se dnes na společném zasedání poslanců a senátorů představili všichni čtyři prezidentští kandidáti: Bureš, Pithart, Klaus a Kříženecký. "Kromě kandidáta KSČM si všichni sympatie získali," uvedl Urban.

Nejvtipnější prý byli Klaus a Bureš. Pozornost si ale údajně dokázal udržet i Pithart. Setkání parlamentních frakcí ČSSD s Klausem bylo podle Urbana zajímavé už tím, že bylo historicky první schůzkou s předsedou či expředsedou jiné politické strany a navíc tak výrazné osobnosti. Klaus se prý nesnažil přesvědčovat, že je jiným člověkem, než jak ho všichni znají. Když mu Urban při odchodu přál štěstí, odpověděl prý, že mu k němu sociální demokraté mohou napomoci, když mu dají své hlasy. Za to sklidil potlesk.

Dohody prý neexistují

Urban rozhodně popřel, že by již nyní existovaly dohody pro postup ve druhém a třetím volebním kole. V prvním prý sociálnědemokratičtí poslanci a senátoři podpoří svého kandidáta Bureše. Urban doufá, že Bureš dostane více hlasů než Klaus.

Někteří poslanci ČSSD ale dávají najevo, že Bureše volit nebudou. Chtějí totiž počkat až na opakovanou volbu. Do ní by ČSSD zřejmě nominovala expremiéra a svého dlouholetého předsedu Miloše Zemana. Volba Pitharta by Zemanovu návratu do vysoké politiky zabránila, což by vyhovovalo stranickému křídlu současného předsedy ČSSD a premiéra Vladimíra Špidly. K Pithartově volbě vyzvala v pondělí i nejsilnější odborová centrála v zemi, Českomoravská konfederace odborových svazů.

Pithart by mohl vyjít z první volby jako prezident jen v případě, že by ho spolu s lidovci, unionisty a většinou nezávislých a nezařazených senátorů volilo alespoň 50 zákonodárců ČSSD. Bylo by to možné ale jen za předpokladu, že by se komunisté druhého či třetího kola nezúčastnili, takže by mu ke zvolení stačilo méně hlasů. Podle kuloárových informací o tom již lidovci a komunisté jednali.

Kontrola hlasování nebude možná

Při středeční volbě prezidenta republiky, která by měla být tajná, nedostanou politické strany šanci kontrolovat to, jak jejich poslanci a senátoři upravují hlasovací lístky - tedy zda volí kandidáty vlastních stran, nebo někoho jiného. Každý poslanec a senátor totiž proti podpisu dostane hlasovací lístek, s nímž půjde za plentu, kde označí kandidáta. Lístek pak vhodí do volební urny.

Tento způsob volby prezidenta popsal na dnešní tiskové konferenci předseda senátní volební komise Josef Pavlata (ODS). "Tím bude naprosto zamezeno nějakým spekulacím o tom, že se někde kontroluje jakýkoli způsob volby, anebo upřednostňování kteréhokoliv z kandidátů," řekl Pavlata.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD hledá, jak dostat ze hry Klause i Zemana

V politických stranách se již měsíce rodí nejrůznější scénáře, co komu nabídnout za podporu vlastnímu kandidátovi na prezidentský úřad, ze kterých bude...

Výběr článků

Načítám