Hlavní obsah

Našli Poláci u Walbrzychu nacistický poklad?

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Našli jsme vlak se zlatým pokladem, oznámili nedávno polští amatérští hledači při nálezu tunelu u Walbrzychu. Prohlášení vyvolalo senzaci. Hovoří se o třech stech tunách ryzího zlata. Narazili opravdu na nacistický poklad? Nebo na úkryt legendární Jantarové komnaty? Co skrývá podzemí zámku Ksiąz?

Foto: Vratislav Konečný

Najde se v podzemí u zámku zlato? Odkud by ale bylo tři sta tun, když vše vlastnila Říšská banka?

Článek

Podzemí  u Walbrzychu zajistila armáda a složky vnitra, aby údajně nedošlo k výbuchu možných nastražených náloží.

Záhadný Obr

Walbrych leží na úpatí Sovích hor, blízko našich hranic, kde se ve Walimi nalézá největší nacistický podzemní komplex, šest chodeb, o jejichž funkci se od jejich objevení v roce 1945 vedou dohady. Po dobytí Berlína odvezli Rusové veškerou dokumentaci, jen oni vědí, k čemu bylo podzemí označené Rzecka, německy Reise (Obr), polsky Olbrzym, určeno.

Od podzemí ve Walimi je vzdušnou čarou Walbrych vzdálen jen 15 kilometrů. Existují domněnky, že zámek je chodbami spojen s komplexem Rzecka. Ksiąz okouzlil  známého nacistického okultistu, říšského vedoucího SS Heinricha Himmlera. Perla Slezska, jak se zámek nazývá, nesl do roku 1945 jméno Furstenstein, až po připadnutí oblasti Polsku dostal jméno Ksiąz.

Nacisté ho zabrali v roce 1941, na práce nahnali vězně z nedalekého koncentračního tábora Gross Rosen, začalo se rozšiřovat sklepení a hloubit podzemí. Himmler ho zařadil mezi své „černé řádové hrady“. Probíhaly zde přijímací rituály mezi nacistickou vojenskou elitu, oblast byla stranou veškeré bojové činnosti, i proto si ji Němci vybrali pro výstavbu podzemního komplexu.

Za války sídlili na zámku vysocí armádní důstojníci a v podzemí má dva systémy štol. Podzemí je spojeno se zámkem výtahem a vrchní část je přístupná. Ve spojitosti se zámkem se mluví  již dlouho o tunelu pro štábní vlak na trati Walbrzych – Wroclaw.

Velká záhada

Při návštěvě Walimi, kde je několik chodeb, které jsou na koncích zavaleny, uvidíte částečně rozsah prací. Co tu mělo být, se neví, spekuluje se o úkrytu pro cennosti včetně Jantarové komnaty uloupené v Carském Selu u Petrohradu, úkrytu pro pohlaváry včetně Hitlera, nejpravděpodobnější je verze obří zbrojovky.

Podzemí, částečně zatopené, musí být podle vyvezené horniny daleko rozsáhlejší. O jeho důležitost i svědčí fakt, že na začátku roku 1945  Němci přerušili práce, zahynulo zde mnoho vězňů, bylo jich nasazeno až 50 tisíc, pracovalo se nepřetržitě. Stavbu dozoroval ministr zbrojení Albert Speer, na Hitlerův přímý rozkaz se v lednu 1945 opět práce rozeběhly v plném rozsahu, skončily, až když se fronta přiblížila a Rusové byli na dostřel. Němci se snažili zničit veškeré zařízení, nakonec ale prchli a neví se, co padlo Rusům do rukou.

Najdou zlato?

Speciální vlaky měli k dispozici nacističtí předáci, Göring např. vlak Asia, pro ně byly vybudovány různé podzemní úkryty po Evropě. Pokud Poláci vlak objeví, s největší pravděpodobností ale nepůjde o obrněný vlak, jehož vizualizace provázejí komentáře o ukrytém pokladu.

Bojové vlaky byly určeny ke střetu, s množstvím protiletecké a protitankové výzbroje, v jeho prostorách nebylo místo na tak velké množství zlata, natož jiných cenností. Pravděpodobná je protiletecká výzbroj na doprovodných vagonech a pancéřovaná lokomotiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám