Hlavní obsah

Na zámku Hellbrunn u Salzburku sprše nejspíš neuniknete

Novinky, Vratislav Konečný

Letní sídlo salzburských arcibiskupů má nádherný park. Nejen úpravou, ale hlavně vodními vychytávkami. Průvodci se těší, jak návštěvníky nachytají, a vždy se jim to podaří. Málokdo odejde suchý.

Foto: rakouská centrála cestovního ruchu
Článek

Zámek si pro potěchu nechal  postavit v roce 1612 arcibiskup M. Sittikus. Je to jedna z nejhezčích renesančních staveb na severní straně Alp.

V místnostech toho moc neuvidíte, klasické zařízení, nábytek, obrazy, ale kvůli tomu se sem nejezdí. Hlavním lákadlem jsou Vodní hrátky. Pro ně měli církevní tatíci i jejich hosté pochopení, přitahují stále nové návštěvníky. Potentáti nechali postavit množství fontán a vodotrysků, rafinovaně zamaskovaných, takže vás nečekaně zkropí. 

Mokré zadky u jídelního stolu

První atrakce je skryta v amfiteátru u kamenného stolu se žlábkem, ve kterém se chladily láhve vína, kolem jsou kamenná sedátka. Sednete si ke stolu, průvodce si vždy nějakou oběť vybere, lidé se rádi předvádějí, i když leckdy něco tuší. Usednou a čekají.

S kamennou tváří průvodce uvede do chodu vodní mechanismus a máte v kalhotách vymalováno.

Další postřik dostanete ze strany, když za jásotu přihlížejících chcete uniknout. Ale dojde i na ostatní. Úniku není ani u různých soch: třebaže se už díváte, kde by mohly bát zabudovány trysky, průvodce vás vždycky dostane. Když se domníváte, že uskočíte do suchého místa, opak je pravdou.

Stříkající jeleni

Voda prýští i z tlam jeleních hlav, umístěných na nároží u vchodu do zámecké kaple. Pojďte se podívat na kovový kužel poskakující na vrcholu vodního proudu v přítmí umělé jeskyně. Chvilka zaujetí a máte ji. Voda na vás útočí jako v masážní sprše.

Protože to nejsou vodní děla, nejste skrz, spíš polomáčení a rozchechtaní. A o to jde. Ti zarputilejší chodí s deštníky. V noci, kdy jsou také prohlídky, je to horší, trysky neodhalíte, a budete do sebe vrážet a namáčet se ještě víc.

V letních měsících je prohlídka od 9 do 18 hodin, večerní prohlídky v 19, 20, 21 a 22 hodin, vodní hrátky trvají asi 30 až 40 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám