Hlavní obsah

Na audienci u Jejich Veličenstva Versailles

Novinky, Vratislav Konečný

Zastavení v sídle francouzských králů ve Versailles u Paříže je audience u nádhery, přepychu a okázalosti zlata v nejryzejší podobě. Královští Ludvíci z původně loveckého zámečku nechali postavit palácově nejokázalejší sídlo na světě, jehož lesk oslnil panovníky ostatních trůnů.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Ti podle nich dali stavět svá sídla. Versailles jsou ale jedinečné a ročně udílejí audienci stovkám tisíc návštěvníků.

Horko zasáhlo i Paříž. Prodloužený víkend žádal odpočinek, nábřeží Seiny bylo v obležení, zrovna jako Luxembourské zahrady nebo proslulý Boloňský les. Výlet za Ludvíky se přímo nabízel.

Parkoviště před zámkem bylo narvané busy a nabízeči cetkových suvenýrů. Nemáte-li vstupenky, je malá pravděpodobnost shlédnout proslulý 79metrový Zrcadlový sál, kde se záře tisíce svící odrážela ve vyleštěných tabulích a na briliantech šlechty. Jednu stěnu tvoří okna, v nichž se odrážejí zrcadla a opačně. Dojem je velkolepý, vysloveně pohádkový prostor. Ložnice královských veličenstev, zámecká kaple a Mramorové nádvoří, kde ráno vítala šlechta svého panovníka, to jsou hlavní lákadla zámku. Popisovat nádheru nemá cenu, je procovská, že více již být nemůže.

Průchodem v paláci se dostanete do zahrad. Zprvu terasovitých, pak se kol fontán a vodotrysků rozlévají ke kanálu vedoucímu k Velkému Trianonu, zbudovaném v roce 1687. Budete-li ve správnou dobu na správném místě, přivítá vás z nekonečného prostoru se linoucí hudba, plná árií, veselých zpěvů, zkrátka obrázek jako z Angeliky. Reproduktory vtéká mezi proudy fontán, umně zastřiženým stromovím, záhony s desetitisíci květů.

Zahrady zbudoval skvělý stavitel a architekt André Le Nôtre. Hudba vás provede tou pompézností, aby pomalu odezněla, aniž byste to nějak moc zaznamenali. Ludvík Slunce přestěhoval dvůr do Versailles, sem se chodili klanět přední šlechtici, zde se vytvářela politika i kvetla celkem volná láska. V zahradách vznikly oba Trianony, ve Velkém byla podepsána versailleská smlouva končící první světovou válku a dělící mocenské uspořádání Evropy. Předtím mír ukončující v roce 1783 americkou revoluci. Sídlili zde také Němci, po prohrané francouzsko-pruské válce.

Ale dávno předtím, v letech 1783 - 1786, na vzdáleném konci obrovského parku nechala Marie Antoinetta postavit svou Královskou vesnici, opravdu bukolické místo. Tak si představovala ideální život na venkově. Bez much, bídy a zápachu, v královském přepychu. Než přišla v roce 1789 Francouzská revoluce a královský pár odvezli povstalci, kteří zde rabovali a drancovali, do Paříže, byl zámek se zahradami kompletně přestavěn. S lůzou přišel zmar, léta chátrající Versailles nechal kompletně zrekonstruovat Napoleon, další zkáza přišla o pár desetiletí později. Zámek před stržením zachránil v letech 1833 - 1837 občanský král Ludvík Filip Orleánský.

Ulehl jsem pod širé nebe u kanálu, který směřuje k Velkému Trianonu, francouzská bageta a červené víno chutnaly znamenitě. Nechce to Versailles proběhnout, nafotit toho co nejvíc... Někde se zastavte, míst je tu nádherných dost. Dívejte se na tu nádheru, která stála dvůr krále Slunce čtvrtinu státního rozpočtu - nic velkolepějšího neuvidíte. 

Reklama

Výběr článků

Načítám