Hlavní obsah

Míšeňské podhradí připomíná pražskou Malou Stranu

Novinky, Vratislav Konečný

Saské město Míšeň je proslulé svou porcelánkou, dva zkřížené meče v míru dobyly téměř celý svět. Ovšem o zdejší "bílé zlato", později charakteristicky modré, se sváděly i boje - bylo velmi vzácné. Město na Labi střeží mohutný hrad, při pohledu z hradeb máte dojem, že pod vámi leží Malá Strana.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Míšeň leží asi třicet kilometrů od Drážďan, pohodlně se sem dostanete ze saské metropole příměstským vlakem. Máte také dost času sledovat krajinu, svahy po pravici pokrývají vinohrady a zdejší víno je výborné. Míšeňský vinný region je jedním z nejmenších v Evropě.

Z nádraží se do města dostanete před moderní dlouhý most, pohled na hrad a centrum se otevírá stále více. Mohutný Albrechtsburg stojí na soutoku řeky Triebisch do Labe. V hradním kostele se pořádají varhanní koncerty, akustika je tu skvělá. Z oken hradu uvidíte značnou část okolního labského údolí, vinice, v sezoně můžete vlak vyměnit za loď, která vás doveze do Drážďan.

Míšeňské víno ochutnáte v podhradí, popřípadě přímo v hradní restauraci. Nejlepší je suché bíle Goldriesling, mladé.  

Míšeň je malá, žije tu asi 30 000 obyvatel, ale historické jádro a cesta podle starých domů na hradní návrší je velmi příjemná. Na porcelán samozřejmě narazíte na každém kroku, mají tu i porcelánovou zvonkohru. Většina návštěvníků si nenechá ujít muzeum porcelánu a exkurzi ve výrobně.

První evropský porcelán tu začali vyrábět v roce 1710, takže manufaktura má letos 301 rok od založení. K výrobě přispěly dvě okolnosti.

Na saském trůně seděl přepychem posedlý kurfiřt August Silný, mecenáš umění, přívrženec alchymie, který toužil po kameni mudrců a zlatě. Do Drážďan  z Berlína uprchl alchymista Johann Friedrich Böttger (1682-1719). August ho nechal zajmout a chtěl, aby pro něho zlato vyrobil. Věznil ho na pevnosti Koenigstein.

Böttger s přítelem Waltherem von Tschirnhausem místo toho po pokusech s kaolínem, alabastrem a pískem  vyrobili porcelán. Kurfiřt byl sice na jednu stranu zklamán, na druhé zcela podlehl novému artiklu, originál „čína“ byl drahý.

Zpočátku bílý střep postupně dostával barvy, nakonec se podařilo z bílé masy vytvořit vše, na co si panovník vzpomenul. Böttger si moc neužil, poměrně mladého, ve věku 37 let, ho sklátily jedovaté výpary z barev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám