Hlavní obsah

Lázně Jonsdorf zdobí bizarní skaliska

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žitavské hory jsou nejmenšími horami Německa. Jejich největšími vrchy jsou Luž (Lausche 795 m. n. m.) a Hvozd (Hochwald 750 m. n. m.) - rámují prostor, kde se nacházejí nádherné bizarní skály. Nejzajímavější jsou ve Skalním městě Jonsdorf. Městečko Lázně Jonsdorf leží u hranic a je součástí Euroregionu Nisa.

Foto: Milan Turek

Pohled ze skal na Lázně Jonsdorf

Článek

Obě vrcholové hory leží na česko-německé hranici, ale do Lázní Jonsdorf lze cestovat jen přes Žitavu nebo od Varnsdorfu. Mezi nimi lze putovat pěšky, autem obtížněji přes Petrovice, nejlépe však ze Žitavy dokonce i tak zvaným Bimmelbahnem, což je úzkokolejka.

Podle pověsti městečko Jonsdorf založil v polovině šestnáctého století mnich Jonas z cisterciářského kláštera na Oybíně. Postava Jonase jako pastýře se psem je často uváděna jako turistická zajímavost společně s loupežníkem Karáskem z Prahy, který v horách loupil. Současnou postavou hor je kněz Johanes Johne, který pro katolíky pořádá mše ve skalách.

Východiskem do Skalního města může být parkoviště u jezírka Gondelfahrt, kde je možno půjčit loďku a kde je hotel. Parkovné dvě eura na šest hodin je levnější než leckde u nás. Podrobné informace o skalách a stezkách stejně jako o kultuře a možnostech sportu lze získat v jonsdorfském infocentru u hlavní cesty, mapka skal stojí padesát centů. 

Nejzajímavějším skalním útvarem Skalního města je Mniška (Nonenfelsen) kam lze vystoupat po schůdcích a úzkou průrvou na vrchol zkamenělé mnišky a zhlédnout lázně a hory plné skal. Nedaleko pak je ukryta mezi obřími kameny restaurace. Carolafelsen je vyhlídková skála nad lesním divadlem, kousek od centra. Z plošiny se nabízí pohled na městečko směrem na Grosschönau a Žitavu. Celkem dvaasedmdesát míst a skal pojmenovali Jonsdorfští, aby nabídli nejbizarnější tvary turistům k obdivu. Čajník, Varhany, Lev, Slepice, Černá díra, zajímavým místem je i kamenolom.

V roce 1560 zde začali dolovat pískovec na výrobu mlýnských kamenů. Kola se vyvážela do celé Evropy. Výroba bylo ukončena v roce 1918, dnes je lom jako muzeum přístupný turistům, pokud si prohlídku objednají.  Mlýnské kameny zdobí stejně jako nádherné portály z pískovce nad vchody do kouzelných hrázděných domků. Lázně působí jako pohádkové městečko. Vedle skalního města lze navštívit motýlí dům, koupaliště nebo kluziště, v zimě běžecké tratě.  

Na cestu dobré boty, opatrně s dětmi, nebezpečné průlezy a výstupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám