Hlavní obsah

Čeští piráti ždímají velké hudební firmy

PRAHA

Hudební pirátství se rok od roku stává lákavějším byznysem i v Česku. Padělatelé jen za loňský rok způsobili trojnásobně vyšší škodu než v předchozích letech. Statistiky uvádějí děsivé číslo - více jak 120 miliónů korun. Právě na tolik byly vyčísleny ztráty velkých hudebních firem.

Foto: Pavla Štikarová

Vyhlídka Máj

Článek

Výsledky v uplynulých dnech zveřejnila Mezinárodní federace hudebního průmyslu České republiky (IFPI). "Celkem bylo za rok 2002 odhaleno 763 případů hudebního pirátství, z toho 128 případů na internetu. Jedná se o rekordní výsledek v celé historii federace," uvedla Lucie Pašková v tiskové zprávě.

Oproti minulým rokům nastala jedna velká změna. Zatímco doposud převládaly v popředí zájmu hudebních pirátů audiokazety, loni v celkové statistice IFPI znamenaly jen mizivé procento. Na druhou stranu se poprvé vyskytly nelegální kopie DVD.

Ruka zákona dosáhla v roce 2002 na 257 pachatelů, Pašková to přičítá hlavně dobré spolupráci s celními úřady.

Kontrolují tržiště

IFPI je nevládní organizace, která sdružuje 25 mezinárodních hudebních společností. Hlavní pole působnosti federace je ochrana jejich práv. Spolu s obchodními inspektory a policisty se účastní zátahů na tržištích.

Reklama

Výběr článků

Načítám