Hlavní obsah

Královská trasa hlavním trumfem rakouského zimního střediska Hochkönig

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu stranou od hlavních silnic a největších rakouských zimních středisek leží mezi městy Saafelden a Bischofshofen kouzelné údolí a v něm tři obce, které jsou spojeny v jeden lyžařský ráj jménem Hochkönig. Maria Alm, Dienten a Mühlbach patří do velkého lyžařského regionu Ski Amadé.

Foto: Roman Mašín

Prakticky ze všech míst celé lyžařské oblasti je možné se kochat pohledem na horu, která dala středisku jméno - Hochkönig.

Článek

Dnes nestačí nabízet sjezdovku s vlekem nebo lanovkou. Úspěšné středisko musí poskytnout návštěvníkům mnohem více.

Hlavním tahákem Hochkönigu je druhou sezónu tzv. Königstour, tedy Královská trasa. Projedete celkem 32 km sjezdovek (středisko jich má celkem 150 km), podíváte se na pět vrcholů hor a nahoru se vždy povezete kabinkovou nebo sedačkovou lanovkou. Trasa je dobře značená a je příjemným celodenním programem.

Pochopitelně všude jsou k dispozici horské chaty s útulnými restauracemi, kde můžete ochutnat především místní lahůdky. A pokud nechcete absolvovat celou trasu najednou, mezi všemi údolními stanicemi lanovek jezdí zdarma skibus, který vás doveze kdykoliv zpět. Skipas na 6 dní pořídíte od 200 eur.

Servis na úrovni

V celém středisku Hochkönig narazíte na každém kroku na lyžařské školy, půjčovny a servisní střediska. Nabídka je tu pro všechny druhy sportů na sněhu. Kromě obligátního pronájmu lyžařské výbavy si lze zapůjčit například helmu s kamerou a pořídit tak záznam vlastní jízdy nebo natočit na sjezdovce přátele.

Součástí nabídky je také možnost lyžařských kurzů a pro ty náročnější i individuálních tréninkových hodin s vlastním trenérem. Na Hochkönigu nabízejí tzv. rybí metodu, což je speciální motivační program pro začátečníky. Pokud si objednáte tento kurz, po třech dnech byste měli bez problémů sjet modrou turistickou sjezdovku. Pokud ne, pak škola vrátí nejen celou cenu kurzu, ale proplatí i třídenní skipas.

Dobrá postel je pro lyžaře důležitá

Hotely, penziony, hostince, apartmány nebo dnes stále populárnější ubytování na statku - to vše v Höchkönigu najdete. Stačí si vybrat podle chuti a finančních možností. Lahůdkou jsou wellness hotely - v jednom z těch nejvyhledávanějších dvoulůžkový pokoj pořídíte už od 89 eur za osobu a den včetně snídaně, svačiny a čtyřchodového menu k večeři.

Hotel nabízí i luxusní apartmány za cenu od 110 eur pro 4 osoby. Všichni hosté mají zdarma vstup do wellnessu. To najdete ve zvláštním patře s prosklenou stěnou, za kterou se otevírá nádherný výhled na alpské vrcholky. Hotel leží přímo v centru obce Maria Alm, takže případní nadšenci pro nakupování nebo noční život mají vše přímo za rohem.

Gastronomie vesměs lokální

Co je přitažlivého na gastronomii za hranicemi ČR? Je to jednoduché. Všude místo napodobování cizích kuchyní prezentují co nejlépe tu místní. Ve středisku Hochkönig proto na fast-foody zapomeňte, prostě si je sem nepustí.

Drtivá většina restaurací a horských chalup nabízí typickou lokální kuchyni a samozřejmě se rádi pochlubí tím, že pokrmy jsou připraveny převážně i z místních surovin. A co ochutnat? Všude najdete výtečné kasnocken, což jsou malé noky se sýrem a podle libosti s cibulkou nebo místním špekem. Nechybí ani pokrmy ze zvěřiny, protože místní lesy jsou oblíbeným loveckým revírem. A jako všude, i tady kraluje výtečný domácí alpský špek.

Na Hochkönigu prostě zažijete skutečně královskou dovolenou se vším všudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám