Hlavní obsah

Korsika - ostrov s přírodními krásami ve vnitrozemí i na březích Středozemního moře

Novinky, Dana Ehlová

Čtvrtý největší ostrov ve Středomoří, to je 183 km dlouhá a 83 km široká Korsika. Našinci jezdí na Korsiku za úchvatnými horami a skalními scenériemi, za pohledy z dvoutisícových vrcholů, za pěší i cykloturistikou.

Foto: Dana Ehlová

Historické jádro Bonifacia na 80 m vysokých útesech

Článek

Úžasné jsou však i výlety lodí kolem nesmírně členitého pobřeží, hýřícího všemi možnými barvami od bílošedé, přes karmínovou, kaštanovou až po černou.

Pokud přijmete pozvání některé z tamních společností, nebudete litovat, neboť uvidíte pohádkové přírodní scenérie, jeskyně s hlubokým mořským dnem a průzračnou vodou a v přírodní rezervaci Scandola také třeba hnízdiště orla skalního.   

Na úplném jihu Korsiky však nemůže žádný turista minout vyhlášené město Bonifacio, které je svými bělostnými útesy řazeno k největším pozoruhodnostem Evropy. Město leží na 1,5 km dlouhém a skalnatém výběžku obehnaném ze třech stran mořem. Za Bonifáckým průlivem, širokým zhruba 11 km, je možno spatřit břehy Sardinie. Při pohledu z paluby lodi na 80 m vysoké útesy a na nich stojící uzoučké domy si suchozemec uvědomí, jak malý prostor stačí člověku k jeho životu.

Bonifacio bylo oficiálně založeno roku 828 toskánským markýzem Bonifácem, po němž získalo i jméno. Díky dlouhé historii se ve městě zachovalo velké množství pozoruhodných staveb – citadela, kostel sv. Marie, námořní hřbitov a především celé jádro starého Bonifacia. Přímo ve skalních útesech je vytesáno schodiště krále aragonského se 187 schody, stoupající od hladiny moře až do samého města. Legenda praví, že toto schodiště vytvořili aragonští vojáci během obléhání města v roce 1420 a na jeho vytesání prý potřebovali pouze jednu jedinou noc.

Až si prohlédnete staré město, jakoby visící na skalních útesech, z paluby od hladiny moře, neváhejte zdolat strmou cestu vzhůru a projděte se jeho úzkými uličkami, které jsou sevřeny vysokými domy. Nasajete nezapomenutelnou středověkou atmosféru a během posezení při sklence dobrého korsického vína nebo kaštanového piva na některé z vyhlídkových teras si naposledy vychutnáte pohledy na břehy italské Sardinie v dáli směrem na jih nebo tyčící se stavby domů na straně opačné.             

Reklama

Výběr článků

Načítám