Hlavní obsah

Hrad Buchlov na Štěpána otevřel své brány, přišlo přes 1400 návštěvníků

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Většina hradů a zámků bývá v zimním období návštěvníkům uzavřena. Nejinak je to i se středověkým Buchlovem. Ve středu 26. prosince ho však ze zimního spánku probudil svatý Štěpán a jeden z nejstarších hradů na Moravě přivítal ve svých branách více než 1400 návštěvníků.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Nádvoří hradu Buchlova

Článek

Ani zima, sníh, náledí či mlha neodradily stovky návštěvníků, které se 26. prosince vydaly na zasněžený Buchlov. Tak jak se k vánočním svátkům pojí různé tradice, tak se hrad Buchlov na Štěpána stává již tradičním místem setkávání se přátel, známých a kamarádů, kteří si na tomto místě popřejí do nového roku a připijí hřejivým punčem, svařákem nebo čajem z buchlovské lípy.  

Nádvořím zněly středověké koledy a zhlédnout jste mohli malé divadelní představení živého betléma s klaněním tří králů. Na návštěvníky čekala i ukázka domácí zabijačky a samozřejmě její ochutnávka. Kdo by odolal vůni čerstvého ovaru, zabijačkové polévky, prejtu, tlačenky či domácím klobásám. K pití se podával pravý vánoční punč, grog a čaj z buchlovské lípy.  

Mimořádně byla letos na Štěpána veřejnosti zpřístupněna část hradu zvaná „hraběcí“. Jde o budovu purkrabství, která se nachází nad průjezdem mezi prvním a druhým nádvořím. Vůbec poprvé v historii byly tak návštěvníkům otevřeny pokoje, kde přebývali Berchtoldové při svých pobytech na Buchlově. Pokoje byly svátečně vyzdobeny, voněly vánočním cukrovím a jehličím. O jejich prohlídku byl mimořádně velký zájem, a tak se občas vytvořila fronta, ale návštěvníci i tuto situaci zvládli s nadhledem a úsměvem na tvářích a dobu čekání si zpestřili povídáním se známými a přáteli.   

Kdo jste to letos na Štěpána na Buchlov nestihli, tak si tuto vánoční akci jistě nenecháte příště ujít, protože na Štěpána bude na Buchlově otevřená brána i v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám