Hlavní obsah

Do hotelu po žebříku a visutých lávkách, z hotelu skluzavkou

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý podnikatel Jürgen Bergmann žil v malé vesničce nedaleko největšího města Lužice Görlitz. Prodával veselé figury ze dřeva, ale hlavním jeho cílem bylo spojit přírodu s lidskou kulturou. Uprostřed lesů u řeky Lužické Nisy postavil rozsáhlý zábavní park a na světě výjimečný Baumhaus-Hotel.

Foto: Milan Turek

Informační centrum bez zaměstnanců - informace jsou na plakátech

Článek

Zábavní park Kulturinsel-Einsiedel mezi městy Görlitz a Rothenburg, v rovinaté krajině na břehu řeky, uprostřed rozsáhlých lesů nabízí především zábavu pro děti, ale uvnitř je dobrodružný hotel s pokoji na stromech.

Pestrobarevný Kulturní ostrov vítá malé i velké návštěvníky svým mystickým světem plným dobrodružství, umění a kultury. Neuvěřitelně bizarní stavby na stromech, na zemi i v podzemí s neuvěřitelnými funkcemi spojují lidské výtvory z přírodního materiálu. Na březích Nisy bývala kdysi sídla Milčanů, slovanského původu. V úrodné, ale často zaplavované krajině museli hledat i zvláštní způsob výstavby sídel. Je možné, že bydleli i na stromech. 

Jürgen Bergmann bydlel na statku uprostřed lesa a vybudováním zábavného parku s hotelem si splnil svůj dětský sen. V Korunovačním sále uprostřed lesa jsou návštěvníci svědky korunovační ceremonie krále přírody a současně si mohou vyzkoušet sedmichodové korunovační královské menu.

V divadelní stodole je možno večeřet v průběhu představení, ve čtyřech přestávkách nabízí divadlo divadelní menu. Diváci sedí i na stromech, takže roznesení jídel je pro číšníky dobrodružstvím. Každou přestávku a chod oznamuje moderátor. Folklorního festivalu se účastní tisíce diváků. Dalšími barevnými a veselými akcemi jsou Pyromanum o čarodějnické noci, Spielum – slavnostní hry, Mystum v červenci a Folklorum v září probudí pořadatelé dřímající fantazii návštěvníků a umožní i dospělým vrátit se na čas zpět do dětských let. 

Divadelní představení mají svá zvláštní jídelní menu v průběhu přestávek. Vedle divadelních představení je pořádán každoroční obří folkový festival. V roce 2013 do Kulturinsel-Einsiedel na zářijový festival hudby, zpěvu, tance a pohádek přišlo 18 000 diváků.

Hoteloví hosté nemají k dispozici teplou vodu, i když v některých pokojích je k dispozici voda z kbelíku. Možné mytí je i ve volném prostoru, kde se dá voda načerpat zvláštními zcela primitivními čerpadly. Jen výjimečně je v pokoji splachovací záchod, spíše jsou na stromech záchody suché.

Přístup do pokojů ve výšce osmi až deseti metrů je veden žebříky, klikatými visutými lávkami, dolů je možno také sjíždět skluzavkou. Jednotlivé pokoje mají i svá jména podle tajemných duchů Kulturinsel-Einsiedel. Nabízeno je i wellness v kotli baby čarodějky.

Ostrovních duchů je celá řada a pochopitelně se s nimi lze setkat jen v noci, jenže chodí a pohybují se velice tiše a neviditelně, takže je velice obtížné, najít je. Stvořitel zábavního parku však tvrdí, že duchové tam jsou již od počátku, vlastně, že tam byli už před zrodem ostrova.

Tvůrce je přesvědčen, že původní obyvatelé využívali především jen přírodní materiály a žili společně se zvířaty, která dovedli využít ke své obživě. A tak je možné v uměle vybudovaném parku se obdivovat srnkám, ovcím, králíkům, lamám nebo také papouškovi, který dovede mluvit německy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám