Hlavní obsah

Když prarodiče vyrazí na výlet s vnoučaty, začne dovolená i rodičům

Moderní prarodiče, kteří se čas od času ujmou péče o vnoučata, jsou nepostradatelnou součástí rodiny. Občas vyzvednou děti ze školek nebo škol a odvedou je na zájmové kroužky. Sem tam jim věnují celý víkend. Specializované cestovní kanceláře dnes připravují zájezdy pro prarodiče-dobrovolníky, kteří s vnoučaty na týden odjedou a nechají tak vydechnout jejich rodičům.

Článek

Akční prarodiče jsou dnes v módě. Málokterý rodič by zvládl výchovu dětí bez jejich pomoci. Pro zvlášť aktivní a ochotné prarodiče nabízejí specializované cestovní kanceláře zájezdy, které jsou upravené tak, aby na ně mohli vzít i svá vnoučata.

Takové pobyty mají hned několik výhod. Prarodiče stráví víc času s vnoučaty a zároveň poznají i své vrstevníky. Rodiče si na chvíli oddechnou od běžných starostí s dětmi a děti samotné si užijí společnost babičky a dědečka. Dovolená s vnoučaty je tak vlastně i dovolenou pro jejich rodiče.

Na lyžích i na saních

Nabídky cestovních kanceláří se liší zájezd od zájezdu. Některé nabízejí prarodičům program, jak vnoučata naučit lyžovat - mohou se spolehnout na služby zkušených instruktorů - a sami se mezitím družit s jinými staršími lidmi. Pro prarodiče, jejichž potomci ještě nedorostli lyžím, nabízí cestovní kanceláře pobyty v hotelech se sáňkařskou dráhou.

Za hezkého počasí lze uspořádat výlety do okolí. Například na Černé hoře u Jánských lázních vede sáňkařská dráha Zvonková cesta. Nasedne se na vrcholu a sjede až k úpatí, kde čeká lanovka mířící opět vzhůru. Zvonková cesta je pro sáňkaře bezpečná a jedna jízda nebude stačit. Děti čeká při jízdě nezapomenutelný zážitek a prarodiče se znovu vrátí do dětských let.

Cestovní kanceláře ale myslí i na požitky pro lidi pokročilého věku. Mají částečně společný program a každé odpoledne jejich pobytu jim k tomu v hotelu naservírují kávu nebo čaj a  zákusek. Zvýhodněná je pro ně i cena za vypůjčení lyžařského, či běžkařského vybavení.

Pro nejmenší děti je k dispozici provázkový vlek zdarma, zkušenější děti se mohou vyřádit na klasické sjezdovce s pomou. Na dlouhé zimní večery je pro děti připraven animační program nebo vybavený dětský koutek. Děti, které prarodiče svěří do péče instruktorů, budou „ve škole“ 1,5 hodiny denně, na konci pobytu si své nově nabyté dovednosti vyzkouší v závodě všech účastníků.

Pečlivá příprava zájezdů odborníky zaručí, že bude dobře pečováno o seniory i děti
- Lyžařští instruktoři pro děti - Seniorské slevy na zapůjčení lyžařského vybavení - Sjezdovka a vlek upravená pro menší děti - Odpolední siesta se zákuskem a teplým nápojem s ostatními seniory -  Pro osamělého seniora jednolůžkový pokoj bez příplatku

Vánoce v příjemné společnosti

Cestovní kanceláře myslí i na ty seniory, kteří se o Vánočních svátcích nechtějí cítit sami, ale nemají nikoho, s kým by je strávili. Připravené pobyty nabízejí prožití vánočních svátků bez stresu a shonu ve společnosti dalších hostů. Na vánoční dovolené si lze užít čistý horský vzduch, čerstvě napadaný sníh i pokojnou atmosféru klidu a pohody. Součástí nabídky cestovních kanceláří je třeba jednolůžkový pokoj bez příplatku.

Zajištěná je i štědrovečerní slavností večeře. Za příplatek a bez práce si mohou senioři užít několikachodový tradiční gurmánský zážitek, ke kterému samozřejmě patří rybí polévka a smažený kapr nebo kuřecí řízek.

Dnešní doba vztahům mezi prarodiči a vnoučaty příliš nepřeje. Zatímco dříve bylo obvyklé, že vnoučata trávila u babiček a dědečků třeba i celé léto, dnes je to pro mladé spíš trest. Zatímco babičky se narodily do doby bez počítačů, většina dnešních dětí se bez internetu nedokáže obejít.

Starší děti zase nemohou překonat názorové rozdíly na hudbu nebo styl oblékání mladých. Delší čas, který spolu dvě rozdílné generace stráví, dokáže přemostit leckteré propasti a ukáže, že se každý může něco nového naučit. Babičky třeba přestanou zápasit s mobilem a děti poznají, že ne jen internetem živ je člověk.

Čtěte dále:

V posledních článcích jsme se seniorům věnovali obsáhleji. Můžete si tak přečíst o tipech na dárky pro starší, společné dovolené nebo specifikách cestování starších lidí. Více na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou pro seniory

Inzertní sdělení: Cestovní kancelář OK-TOURS odborník na cestování pro seniory ze své nabídky vybírá specializované zájezdy pro seniory:

Děti jsou pod dohledem zkušeného instruktora, který jim dá základy lyžování, vy můžete nabírat síly na společné zimní radovánky ve zbytku dne.

Projeďte se s vnoučaty tam, kde se sáňkovalo před sto lety, nebo se pěšky vydejte za krásami zasněžených kopců.

Pokud nemáte s kým oslavit Vánoční svátky, vydejte se do hor, kde na vás budou kromě klidu a pohody čekat další hosté.

 Autor: Petra Novotná & Cestování pro seniory

Anketa

Jezdí vaše děti na dovolenou se svými prarodiči?
Ano, několikrát do roka na delší čas než víkend.
21,4 %
Ne, děti tráví s prarodiči spoustu času, ale necestují s nimi.
21,4 %
Ano, jednou do roka stráví společnou dovolenou.
32,9 %
Ne, s děti se svými prarodiči příliš nestýkají.
24,3 %
Celkem hlasovalo 70 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám