Hlavní obsah

Senioři cestují s vlastními dětmi. Taková dovolená ale může být stres pro obě strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý desátý člověk v Česku je starší šedesáti let a žije sám. Řada těchto osamělých seniorů tráví čas se svými dětmi nebo vnoučaty a výjimkou nejsou ani společné dovolené. Ty se ale kvůli odlišným zájmům, jiné tělesné kondici nebo odlišnému dennímu rytmu seniora mohou stát zdrojem konfliktů. Pro staršího člověka je v tomto směru lepší a prospěšnější pobyt s vrstevníky, kteří mají stejné zájmy a potřeby.

Článek

Na začátku je přitom obvykle upřímná snaha potomků vytrhnout osamělého rodiče nebo prarodiče z každodenního stereotypu. Vzít ho na společnou dovolenou, nebo prodloužený víkend na hory se zpočátku nejeví jako žádný problém. Jenže jen málokdo si uvědomí, že starší lidé mají ve většině případů naprosto odlišné zájmy a potřebují zároveň i komfort a zázemí odpovídající potřebám jejich věku. A původně dobrý nápad na společnou dovolenou tak nakonec ne vždycky vyjde.

Starší lidé potřebují něco jiného

To, že mají starší lidé, kteří chtějí cestovat, naprosto odlišné nároky a potřeby, si už uvědomily i cestovní kanceláře. S podporou Ministerstva pro místní rozvoj se tak rozjíždějí projekty, které starším a osamělým lidem nabízejí možnost vyrazit na kratší pobyt, ale i delší dovolenou ve skupině vrstevníků s podobnými zájmy a ve stejné fyzické kondici.

Místo pobytu na horách s už dospělými dětmi, které by nejraději celý den strávily na svahu, ale je jim to hloupé vůči seniorovi, tak může starší člověk na hory vyrazit se stejně starými lidmi. Výlety na běžkách, popřípadě kondiční pobyty jsou koncipované s přihlédnutím k jeho zdravotnímu stavu a kondici. Vše probíhá pod dohledem zkušených instruktorů, jejichž cílem není seniory unavit, ale pomoci jim zlepšit zdraví.

Diskriminace osamělých?

„Když chce cestovat starší a osamělý člověk, potýká se se spoustou drobných překážek, které ale dokážou v konečném důsledku vzít seniorovi veškerou chuť někam vycestovat,“ vysvětluje manažerka cestovky, která se na seniory specializuje. Pokud člověk vyrazí sám, musí počítat třeba s poplatkem za nevyužité lůžko, nebo s vyšší cenou jednolůžkového pokoje. To u cestovních kanceláří pro seniory odpadá.

Co senioři chtějí a potřebují?
• starší lidé špatně snášejí organizování na poslední chvíli. Jsou proto ideální zákazníci pro first minute nabídky a chtějí mít všechny informace s dostatečným časovým předstihem • s vyšším věkem souvisí i horší pohyblivost. Při specializovaných zájezdech se dbá na to, aby byl hotel uzpůsobený k pobytu hůře se pohybujících lidí • starší lidé jsou méně otevření a více opatrní. Program zájezdu je tak sestavený citlivě a s pomocí odborníků • podobné je to i se zdravím. K dispozici je obvykle školený personál schopný pomoci se zdravotními neduhy

Za kulturou do Prahy, za zdravím do lázní

Kromě výletů s aktivním programem, které mají pozitivní dopady nejen na zdraví, ale i na psychickou pohodu staršího člověka, je možné vyrazit i za kulturou do hlavního města. Ač se to nezdá, jsou Praha a kulturní události v ní pro spoustu lidí nedostupné. Večerní trmácení po skončení divadla nebo koncertu autobusem zpátky domů hlavně starší ročníky odradí. Díru v nabídce tak nově vyplňují třeba výlety za kulturou s přespáním v hotelu.

Klasikou a stálicí jsou mezi seniory lázně a kratší či delší pobyty v nich. Ty je dnes možné připravit přímo na míru. Objevují se i možnosti vyrazit na dovolenou s domácím mazlíčkem, kterého by jinak neměl kdo hlídat, nebo vyrazit na pár dní s vnoučaty. Ty si část dne hrají s ostatními dětmi, část dne tráví s prarodiči. Pro ty, kteří se stále chtějí vzdělávat, zase existují pobyty v Praze s odborným výkladem historika.

Vzhledem k tomu, že senioři mohou vyrazit i mimo hlavní sezonu a mohou čerpat nejrůznější seniorské slevy, neudělá jim pobyt děsivou díru do rozpočtu. Navíc může být před Vánocemi pro jejich děti inspirací na netradiční dárek.

Čtěte dále:

Problematice cestování pro seniory už jsme se věnovali - řešili jsme pobyty jako vhodné dárky, i to, že cestují stále víc. Mimo to jsme se věnovali silvestru na horách a firemním večírkům. Více na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou pro seniory

Inzertní sdělení: Cestovní kancelář OK-TOURS odborník na cestování pro seniory ze své nabídky vybírá specializované zájezdy pro seniory:

Pobyt v Krkonoších na Černé boudě. Děti jsou pod dohledem zkušeného instruktora, který jim dá základy lyžování, vy můžete nabírat síly na společné zimní radovánky ve zbytku dne.

Předvánoční atmosféra Prahy. Ubytování možné na jednolůžkových pokojích bez příplatku. Pobyt je možné propojit i s návštěvou kulturního představení Stačí si jen včas vybrat termín.

Když nemá kdo pohlídat domácího mazlíčka, je možné ho vzít s sebou na pobyt do Krkonoš. Dovolená mimo hlavní sezonu vyjde nejen levněji, ale obejde se bez přemíry turistů.

Autor: Lucie Štěrbová & Cestování pro seniory

Anketa

Jezdíte na dovolenou se svými rodiči nebo prarodiči?
Ano, pravidelně a nemám s tím problém
30,4 %
Ano, několikrát jsem ji zažil/a, ale nebylo to ono
13,8 %
Ne, ale uvažuji o tom
3,2 %
Ne a nemám to v plánu
52,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 253 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám