Hlavní obsah

Papuče už neletí, dejte prarodičům k Vánocům pobyt připravený speciálně pro ně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V supermarketech se dávno prodávají vánoční kolekce, v obchodech zní koledy a regály jsou plné dárkových kosmetických kazet. Obchodníci nám tak dávají znát, že je čas začít myslet na vánoční dárky. Nejtěžší bývá vybrat dárek starším rodičům nebo prarodičům. Letos na ně cílí cestovní kanceláře se zájezdy speciálně pro seniory – s domácím mazlíčkem nebo vnoučaty, na hory nebo do lázní.

Článek

Zatímco prarodiče mají doma ve skříni vánoční dárky pro vnoučata už od léta, ty často ještě pár dní před Vánocemi neví, co koupit. Nejčastěji pak prarodiče dostanou od Ježíška nějakou nezbytnost pro domácnost – třeba rychlovarnou konvici nebo zdravotní bačkory. Vánoční svátky tak budou šťastné, veselé a co se dárků týče úplně stejné jako každý rok.

Cestovat v důchodu je výhodné

Pro ty, kteří by chtěli své rodiče či prarodiče v důchodu překvapit a potěšit originálním dárkem, se ale na trhu objevila nová příležitost. Některé cestovní kanceláře se zaměřily právě na klienty starší šedesáti let. Lidé v důchodovém věku totiž netráví tolik času jen doma, jak tomu bylo v předchozích letech, ale naopak začínají cestovat a poznávat.

Co právě letí?
Nabídka cestovních kanceláří specializovaných na seniory je pestrá a neustále se rozrůstá. Je možné nechat připravit i pobyt přesně podle konkrétní požadavků toho které seniora – s ohledem na jeho zdraví a zájmy. Prarodiče tak můžete poslat třeba: • do některého z pražských divadel s následným přespáním v hotelu • za poznáním kulturních památek s odborníkem přes historii • na relaxační a rekondiční pobyty na horách, kde se jim věnují odborníci přes zdraví • na aktivní pobyt spojený s běžkařskými výlety • do klasických lázní, kde jim pomohou se zbavit zdravotních neduhů

Podnikat výlety v pokročilém věku totiž má, ač se to na první pohled nezdá, několik výhod. Senioři například nemusí brát ohledy na pracovní dny nebo prázdninová období. Mohou odjet prakticky kdykoli v roce a vyhnout se turistické sezóně – je nasnadě, že jak jednodenní výlety, tak i týdenní zájezdy jsou levnější, uskuteční-li se mimo „špičku“.

Výhodou je i méně turistů ve městech a sportovců na horách. Hektické pobíhání v davech po Staroměstském náměstí není pro každého a přeplněné běžecké stopy nemá ráda žádná věková skupina. O dopravě pak platí to samé – mimo sezónu je pohodlnější a méně stresující.

Dovolená s domácími mazlíčky

Specializované cestovní kanceláře organizují zájezdy pro seniory za kulturou, turistikou nebo lázeňstvím. Jejich klienti se mohou zúčastnit i vzdělávacích kurzů, které je seznámí s dějinami umění nebo třeba s prací na počítači. V nabídce lze najít i zájezdy připravované na míru prarodičům, kteří se rozhodnou vzít ratolesti svých ratolestí na dovolenou do hor.

Přestože počet seniorů, kteří čas od času vyrazí na výlet nebo dovolenou, vzrostl, stále jich dost zůstává doma kvůli mazlíčkům, které nemají komu udat. Pokud je nepohlídá ochotné příbuzenstvo nebo psí hotel, který si ale většinou účtuje velké sumy, nemají páníčkové žádnou možnost, jak bez svých psů nebo koček odjet. Nabídka cestovních kanceláří dnes ale myslí i na ně a s domácími mazlíčky počítá. Některé seniorské programy dokonce počítají i s pobytem zvířete zdarma.

Společenský život s důchodem nekončí

Klienti specializovaných cestovních kanceláří mohou využít jejich služeb při organizování setkání absolventů a oslavit třeba 45 let po maturitě. Mohou se na ně obrátit, i když si chtějí užít dámskou nebo pánskou jízdu. S kamarády nebo kolegy vyrazí do hor, kde přes den vyzkouší běžecké tratě a večery stráví v příjemné společnosti nad dobrým pivem nebo vínem.

Organizátoři seniorských výletů mysleli i na ty, kteří jsou samy. Připravili pro ně pobyty, kde se mohou seznámit s vrstevníky, pobavit se a poznat nové přátele. Klienti navíc mohou využít ubytování v jednolůžkovém pokoji bez příplatku.

Last minute není vždy výhodou

Pokud se rozhodnete věnovat rodičům důchodcům výlet nebo pobyt, je třeba myslet na to, že starší lidé si většinou potrpí na patřičný časový předstih – překvapení ve stylu last minute zájezdů je tedy asi moc nepotěší. Pravděpodobně budou mít větší radost, když dostanou možnost řádně se na zájezd jakéhokoli druhu připravit.

Pobyt v kolektivu stejně starých lidí a navíc lidí se stejnými nebo podobnými zájmy může kolikrát udělat lepší službu než vitaminový doplněk nebo zdravotní pomůcka. Zvlášť, když prarodiče pošlete na pobyt spojený s wellness a rekondičními aktivitami.

Čtěte dále:

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou pro seniory

Cestovní kancelář OK-TOURS, odborník na cestování pro seniory ze své nabídky vybírá seniorské pobyty:

Týden v lázních – a to klidně i s domácím mazlíčkem, za které není třeba platit. Zájezd obsahuje i inhalace Vincentkou, rašelinové zábaly a možnost návštěvy fitness centra.

Na krkonošské Černé Boudě je možné prožít pobyt ve skupině vrstevníků. Pod dohledem instruktora se vyráží na běžkách, ale i po svých. Odpoledne posezení nad zákusky a s kávou.

Relaxační balíček obsahuje šest nocí v hotelu v Národním parku Šumava. Hotelový bazén, parní lázeň, whirpool, možnost masáží a saunování.

Anketa

Přijdou vám různé typy pobytů jako vhodný dárek pro seniory?
Ano, inspirovalo mě to.
38,2 %
Ne, znám lepší dárky.
7,5 %
Ano, ale je to pro mě moc finančně náročné.
54,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 173 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám