Hlavní obsah

Tipy na krátkou podzimní dovolenou: Tajemno v jihlavském podzemí nebo třebíčská synagoga

Sluneční paprsky už ztrácejí svou sílu a žloutnoucí listí jasně říká, že podzim se blíží. Rozhodně to ale neznamená propadat podzimním depresím a trávit celé dny v posteli. Naopak – proč nevyrazit na sklonku léta na pár dní za poznáváním Česka. Památky a atmosféru si užijete bez davů turistů – ať už jsou to jezera na Šumavě, jihlavské podzemí nebo třebíčské židovské město.

Článek

Nebo si můžete vyrazit třeba do Hradce Králové a nasát atmosféru města, ve kterém se podle nejnovější analýzy „Rozvoje českých center 2010“, žije nejlépe v celé České republice. Prahu, kde se pro změnu zase nejlépe vydělávají peníze, nechal až za sebou na stříbrné pozici.

Hradec Králové je krásně město, které se může pyšnit universitní historií, rozsáhlými dějinami i zelenými plochami, které ho obklopují. Právě první podzimní dny jsou jako stvořené k tomu zjistit, jak to s tou kvalitou místního života vlastně je. Díky snadné dostupnosti po dálnici z Prahy sem můžete vyrazit třeba v pátek po práci. Panorama Hradce vás přivítá už po 70 minutách jízdy.

Za sportem na Šumavu

Podzim je i ideální čas pro pěší výlety, kdy si oči mohou odpočinout pohledem na barevnou paletu listí. Na Šumavě jsou k tomuto účelu stovky kilometrů značených i neznačených turistických stezek a tou nejzajímavější podívanou je tady pravděpodobně osm ledovcových jezer v nadmořské výšce okolo tisíce metrů nad mořem. Lidskou činností je asi nejméně ovlivněno okolí Plešného jezera, kde mají lesní porosty ještě pořád přirozenou druhovou skladbu.

Šumava ale není jen cílem pěších. Naopak sem vyráží i spousta kolařů. Pohoří křižuje osm vzdělávacích cyklostezek, na kterých je možné načerpat spousty informací a zajímavostí o zdejším národním parku. Dalším centrem turistického ruchu je pak i největší česká vodní nádrž Lipno, kde je možné si vyzkoušet kiteboarding – jízdu na vodních lyžích, které „pohání“ speciální drak. Jako centrum vodních sportů Lipno slouží až do okamžiku, kdy ho pokryje led. Pak je tu ale možnost nadále sportovat alespoň v některém z hotelu, které jsou po jeho březích rozesety.

Vzhůru do podzemí za tajemnem

Za trochou tajemna je zase možné vyrazit do Jihlavy, kde se od 14. století nachází největší podzemní labyrint v Čechách. Chodby mají celkovou délku asi 25 kilometrů a pokrývají ve třech podlažích rozlohu zhruba 50 hektarů. Místy jsou stěny chodeb pokryté bílým povlakem, který zelenkavě světélkuje. Není divu, že návštěvníci za každým zákrutem chodby čekají tajemné zjevení.

S návštěvou podzemí je možné spojit i výlet do slovenských Vysokých Tater. Údajně nejčistší horský vzduch na Slovensku a léčivé prameny dělají z městečka Tatranský Smokovec ideální místo pro lázeňský odpočinek. A na podzim tu máte poslední šanci prohlednout si přírodní unikát. Světové prvenství tady drží Belianska jeskyně, která byla elektricky osvětlená už v roce 1896. Zároveň je to jediná zpřístupněná jeskyně ve Vysokých Tatrách.

Do synagogy v Třebíči

Pestrou paletu možností zábavy a poučení najdete i v malebném prostředí podhůří Českomoravské vysočiny. Město Třebíč bývalo střediskem židovské kultury na Moravě a unikátně zachovaná židovská čtvrť je němým svědectvím zdejšího soužití Židů a křesťanů. Putování městečkem vás tu přivede k synagoze a dalším památkám, které byly v roce 2003 zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Návštěvu Třebíče je pak možné spojit i s jízdami na koni - vhodných jezdeckých areálů pro začátečníky je v okolí městečka dost a dost. Na rančích a ve stájích vás naučí základní péči o koníka, jak nasedat, jak ho jemně ovládat i to, jak považovat pády za součást života, což se vám může hodit hned v pondělí v práci.

Přečtěte si dále:

Psali jsme i o hotelových restauracích a jejich kvalitě, romantických pobytech nebo o dovolené s dětmi. Více na hlavní stránce naší rubriky.

Inzertní sdělení: Do jakého hotelu vyrazit na podzimní dovolenou?

EuroAgentur Hotels & Travel, největší česká hotelová a gastronomická společnost & incomingová agentura, pro vás ze své nabídky vybírá nejlepší hotely pro podzimní dovolenou:

Luxusní hotel s rodinnou atmosférou leží v historické části Hradce Králové v domech ze 14. století. I přesto ale disponuje moderním fitness centrem a relaxačními službami se saunou a bazénem. Možná i proto zde bydlel prezident Václav Klaus nebo Mirek Topolánek.

Hotelový areál leží na břehu naší největší vodní nádrže Lipno v malebné přírodě jižních Čech a podhůří Šumavy. V létě je tady možné relaxovat na udržované pláži nebo vyrazit na poznávací výlety po okolí. Možností, jak si to tu užít, je spoustu.

Nový rodinný hotel v centru Třebíče funguje v prostorách domu, jehož historie sahá až do roku 1699 a v roce 2007 byl prohlášený za kulturní památku. Jedinečná a pohodová atmosféra místa je umocněna výbornou kuchyní, které dominují domácí moučníky.

V okolí jihlavského hotelu je spousta možností, kam vyrazit – ať už je to samotná Vysočina nebo výlet na nedalekou jižní Moravu. Součástí hotelu je restaurace s nabídkou moravských specialit a terasa nad říčkou Jihlavou. Užít si můžete i ve wellness centru se saunou a whirpoolem.

Anketa

Které z těchto míst vás nejvíce láká navštívit?
židovská čtvrť v Třebíči
30,8 %
Národní park na Šumavě
25 %
podzemní labyrint v Jihlavě
38,5 %
údajně nejlepší město pro život - Hradec Králové
5,7 %
Celkem hlasovalo 156 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám