Hlavní obsah

Specifika kongresových hotelů: Jaký vybrat, aby vám konference nespadla na hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít za úkol připravit firemní konferenci není jednoduchá záležitost. Rozhodně nestačí objednat ubytování v prvním hotelu, který na internetu najdete. Hotely, kde se konference pořádají, musí splňovat některé velmi specifické požadavky. Běžný host je neocení, pro organizátora konference jsou k nezaplacení.

Článek

Zdánlivých detailů, které musíte ohlídat, je spousta. Ne nadarmo se část firem obrací při pořádání konferencí na profesionály, kteří jsou vyškolení na to, aby vybrali ten nejlepší poměr ceny, lokality a požadavků zadavatele. Ne každá firma si ale může profíky, kteří jí uspořádají konferenci na míru, dovolit. Pomoci by ale měly následující rady.

Dobrý hotel dělá dobré přátele

V ideálním případě by měl hotel ležet blízko letiště a důležitých dopravních tepen. Výhodou je i dostupnost městské hromadné dopravy – a to neplatí jen pro denní hodiny a všední dny. Hotel by měl být snadno dostupný i pro ty, kteří dorazí pozdě v noci nebo o víkendu. Manažeři významných firem se shodují i na tom, že by prostředí hotelu mělo vyzařovat pracovní atmosféru – ne přehnanou, ale tvůrčí, která inspiruje k činnosti. Důležité je i to, jestli má být stranou dění, nebo zda má jít o hotel v blízkosti byznys lokality.

Pryč už jsou i doby, kdy podnikatelé a manažeři brali hotel jen jako „noclehárnu“. Dnes mezi sebou hotely soutěží o to, kdo nabídne hostům větší škálu služeb – počínaje prostornými pokoji, celoplošným připojením k internetu a konče wellness centrem, kam je možné zaskočit večer relaxovat. „Neberte první hotel, který se vám zdá fajn, a dejte si pozor na skryté výdaje,“ varují odborníci.

Další úskalí skýtá stravování. Ne každý je nadšený představou, že snídá, obědvá i večeří s početnou skupinou pro něj neznámých lidí. Vyplatí se proto porozhlédnout po restauracích v blízkém okolí a dohodnout si u jejich majitelů slevu.

Co běžný turista neocení…

Tím téměř nejdůležitějším je konferenční sál, který musí být dostatečně veliký a vybavený nezbytnou technikou. K jeho zázemí by pak měly patřit ještě prostory pro neformální posezení. Standardem je hlídané a zabezpečené parkoviště. Pokud tápete, přečtěte si reference z předchozích konferencí.

Protože dnes část klientů využívá konferenci i jako rodinný výlet, kdy si pobyt v hotelu po skončení konference prodlouží o pobyt s příbuznými, není od věci se poptat, jestli je hotel vhodný i pro rodiny s dětmi.

Pár hodin před začátkem

Několik hodin před ostrým startem dosahuje nervozita u těch, kteří jsou za akci zodpovědní, vrcholu. „Vyplatí se ještě naposledy zkontrolovat uspořádání stolů a zasedací pořádek u nich,“ radí experti. V ideálním sále jsou pohodlné židle – přeci jen na nich účastníci stráví několik hodin – a zvuková izolace.

Spoustu konferencí už „odrovnala“ i vysoká teplota v sále. Klimatizace by proto měla být nastavená na teplotu, která je nižší než pokojová. Větší množství lidí totiž zvýší teplotu v uzavřené místnosti až o 5 stupňů. „Pak už zbývá jen zjistit, kde jsou zásuvky, jestli funguje všechna technika a světla, doladit dekorace a může se začít,“ říká manažer.

Důležitost zdánlivých maličkostí

Podle příruček a rad profesionálů na stoly patří dekorace charakterizující vaší firmu, ale i voda, sklenice na pití, tužky a poznámkové bloky. Na místa, kde se bude fotit, zase nápisy a loga sponzorů – pro pozdější publikování a mediální podporu s PR.

Konference může šance na obchod zvýšit, ale i zlomit. Vhodný hotel určuje firemní úroveň a kulturu podnikání a ukazuje klientovi, jak moc si ho vážíte. O úspěchu do značné míry rozhoduje i jeho osobní spokojenost se servisem. A o kom se dobře nemluví, ten neprodává!

Přečtěte si dále:

Psali jsme i o Baby friendly hotelech nebo místech, kam vyrazit za relaxem. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na kongresové hotely

EuroAgentur Hotels & Travel, největší česká hotelová a gastronomická společnost & incomingová agentura, pro vás ze své nabídky vybírá nejlepší kongresové hotely:

Hotel leží v blízkosti známých pražských turistických cílů v citlivě zrekonstruované budově a je ideálním místem pro pořádaní školení, prezentací, obchodních schůzek a dalších akcí v konferenčních prostorech.

Hotel stojí v centru Prahy jen pár minut chůze od Václavského náměstí a má bezbariérový vstup. Hostům jsou k dispozici prosluněné pokoje, ale i wellness a relax centrum a konferenční sál s přilehlými prostory.

Luxusní a atraktivní hotel ve stylu Art deco v klidné lokalitě v centru Prahy také nabízí konferenční prostory s veškerým vybavením a kvalitní wellness a relax centrum, kam je možné po náročném dni zaskočit a odpočívat.

Jihlavský hotel, jehož největší devizou je výhodná poloha na půl cesty mezi Prahou a Brnem – ideální pro setkání na neutrální půdě. I tady je samozřejmostí kompletní kongresové vybavení a ubytování na vysoké úrovni.

Anketa

Co v kongresovém hotelu nejvíce oceníte?
Kvalitní zázemí pro samotný kongres
68,6 %
Wellnes
8,6 %
Dobrou restauraci
17,1 %
Celoplošný internet
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Inzertní sdělení: Jsou české kongresové hotely kvalitní?

Na rozdíl od „klasických“ hotelů musí ty kongresové splňovat některá pravidla, která běžný člověk při návštěvě hotelu neocení – počínaje kvalitním konferenčním sálem, polohou blízko letiště a důležitých dopravních tepen, přes kvalitní restauraci a konče wellness centrem – tedy místem, kde je možné si po náročném dnu odpočinout.

Z nabídky českých kongresových hotelů jsme pro vás vybrali ty, které všechny tyto požadavky splňují a mohou nabídnout ještě něco navíc – ať už je to atmosféra staré Prahy nebo nejmodernější technika.

Na půli cesty mezi Prahou a Brnem leží jihlavský kongresový hotel. Jeho poloha je ideální ve chvíli, kdy potřebujete udělat kompromis – účastníci z Prahy to mají na kongres stejně daleko jako účastníci z Brna.

V hotelové restauraci si můžete dát některou z moravských specialit nebo vyzkoušet mezinárodní kuchyni. Posedět se dá i na terase nad říčkou Jihlavou a relaxovat třeba v okolních lesích – ideální možnost jak na chvíli vypnout z pracovního shonu.

Ruch nejdelšího českého náměstí si můžete užít v tomto hotelu. Pod okny vám tepe život na Václavském náměstí a k nejznámějším turistickým cílům je to jen pár kroků. Hotel je nově zrekonstruovaný a nabízí proto kvalitní zázemí pro pořádání konferencí a firemních setkání.

Standardem jsou kvalitně a moderně vybavené pokoje a hotelové služby na vysoké úrovni.

Hotel je sice nově otevřený, ale budova, ve které je, stojí v centru Prahy už od roku 1880. Právě to stojí za unikátní atmosférou, která v něm panuje. Hotel ve stylu Art Deco nabízí klientům ubytování v 41 velkých pokojích se stropními freskami.

V kontrastu s tím je moderní konferenční centrum a wellness a relax centrum se saunou a whirpoolem.

Luxusní hotel se nachází na ideálním místě – kousek od Václavského náměstí, ale zároveň v klidné části, kde klienty nebude nic rušit. Velkou devizou jsou prosluněné pokoje s moderním vybavením a připojením k vysokorychlostnímu internetu.

Přístup dovnitř je bezbariérový a odpočinek po náročných jednáních nabízí relax centrum, kde je možné se i občerstvit.

Související články

Když do lázní, tak do Františkových

Pokud si chce někdo vyrazit v Karlovarském kraji na výlet, neměl by vynechat Františkovy Lázně. Už třeba jen proto, že spolu s Mariánskými Lázněmi a Karlovými...

Výběr článků

Načítám