O tom, že se kolo dalo do pohybu a situace se začíná měnit k lepšímu svědčí řada věcí. Hotelové restaurace s „bystrým“ manažerem na to už přišly a pro recept ani nemusely chodit daleko - kvalitní ingredience, tradiční receptury a zkušení a pro věc zapálení kuchaři. Do řady hotelových restaurací si tak dnes lze zajít už nejen na poctivé české hotovky v době oběda, ale i večer na zážitkovou gastronomii a degustaci výtvorů špičkových odborníků. A polední menu už častokrát najdete i vyvěšené na internetu.

Dobrý kuchař je nad zlato

„Svíčková, rajská, koprovka, domácí knedlíky, křenová omáčka atd., to jsou jídla, která jsou odnepaměti součástí české gastronomie a jsou zároveň náročnější na přípravu. Čechům se doma nechtějí vyvařovat. To je pak příležitost pro nás,“ přiznává šéfkuchař z jednoho pražského hotelu. „Vyhlášená svíčková vám udělá větší službu než nákladná inzertní kampaň.“

V dobrých hotelových restauracích jídla připravují špičky v oboru.

FOTO: OREA HOTELS

„Pokud si ale chceme z náhodného kolemjdoucího udělat stálého hosta, nesmí mu na stůl přijít špatné jídlo vyrobené z polotovarů a dochucené chemií,“ říká k tomu dál. „Na rozdíl od běžných restaurací začínáme v naší hotelové kuchyni s přípravou oběda už hned ráno, jakmile vydáme hostům snídani. Máme tak spoustu času to udělat všechno poctivě, z pravých ingrediencí a podle tradičních receptur. Ke zrychlení přípravy nemusíme používat polotovary a náhražky. Není důvod něco „šidit“.

Kde zajít na kvalitní tradiční české jídlo?

Tento věčný problém se snaží zájemcům pomoct vyřešit projekt s názvem „Czech Specials“ pod patronátem agentury Czech Tourism. Vybrané české hotely a restaurace nabízejí národní a regionální speciality typické pro danou oblast. Připravované jsou podle přísně hlídaných postupů a z vhodných ingrediencí – např. smažené švestky ve Slezsku, kapr na Třeboňsku a svíčkovou, pečenou kachnu a koprovou omáčku jako národní jídla po celé republice.

Pokud chcete vědět, co dobrého připravují zrovna u vás, navštivte stránky http://www.czechspecials.cz/, kde najdete jak přehled jídel, tak vybraných restaurací. Logo Czech Specials na dveřích hospůdky nebo restaurace značí, že na talíř dostanete jídlo připravené tradičním způsobem z domácích surovin bez přidání chemických dochucovadel.

Dobrý šéfkuchař je pro hotelový restaurant základ a manažeři jsou si toho dobře vědomi. „V běžných restauracích a hospůdkách se osazenstvo kuchyně mění z finančních důvodů poměrně často,“ vysvětluje ředitel hotelového řetězce. „Ne tak ale v našich hotelech. Kuchaři díky tomu mají více času věnovat se dlouhodobému zkvalitňování menu a mají s přípravou jídel podle tradičních receptur větší zkušenosti. Kvalita jídel si tak dlouhodobě udržuje vysoký standard,“ dodává.

V hotelu Voroněž se nad většinou pokrmů hostům sbíhají sliny.

FOTO: OREA HOTELS

Na oběd do hotelu? Proč ne…

Do boje o hosty vyrazili někteří šéfkuchaři už i s poledními nabídkami pro ty, kdo si na oběd odskočí v polední pauze z práce. Díky tradičnímu českému jídelníčku a kvalitnější stravě to může být dobrá alternativa k nezdravým jídlům z fast foodu a mastným specialitám čínských restaurací, ve kterých lidé kvůli rychlosti a dostupnosti končí nejčastěji.

„Chceme, aby se tito lidé naučili chodit na oběd i k nám do restaurace,“ nezastírá hotelový manažer. Část z nich vychází svým potenciálním zákazníkům vstříc i v tom, že polední nabídku pravidelně umisťují na web. „O tom, že poctivá hotovka, kterou vám v naší restauraci naservírujeme, je určitě lepší, než hranolky usmažené na přepáleném oleji, není sporu,“ dodává nakonec.

Chodím na polední menu ke kuchaři s titulem „Svíčková roku“

Každoročně se v republice uskuteční několik kuchařských klání. Tu o nejlepší svíčkovou, jinde zase o sladké koláčky. Kulinářské soutěže jsou atraktivní hlavně pro kuchaře. Mohou si udělat jméno a zviditelnit svou restauraci. V Praze se např. každoročně koná klání o nejlepší svíčkovou, rajskou nebo knedlík. Na soutěž se sjíždějí i kuchaři z hotelových restaurací. Vítěz pak má o hosty postaráno. Vždyť, kdo by nechtěl ochutnat nejlepší svíčkovou v republice, zvlášť když se dělá v hotelové restauraci třeba támhle přes ulici? Ocenění z každého takového klání je pak důkazem toho, že v kuchyni se nic neodbude a použití polotovarů a umělých dochucovadel je na seznamu "smrtelných" hříchů.

Hotely dnes často lákají i na osvědčené regionální recepty. Krkonošské hotely třeba sází na tradiční pokrmy z brambor, hub nebo borůvek. „Nabízíme hostům to, co roste ve zdejších lesích a nutno říct, že sem za tradičním jídlem nechodí jen cizinci,“ říká šéfkuchař. V Brně zase přišli se zážitkovou gastronomií a lidé tu mohou povečeřet třeba s teologem.

Kuchaři používají jen ty nejkvalitnější suroviny

Kuchaři používají jen ty nejkvalitnější suroviny.

FOTO: OREA HOTELS

Změn k lepšímu je ještě celá řada, je to ale postupný a dlouhodobější proces. Pokud ale máte v okolí hotelovou restauraci, do které jste byli dříve zvyklí chodívat, možná stojí za to být znovu trochu zvědavý a po delší době to opět vyzkoušet. Možná budete změnami mile překvapeni.

Čtěte dále:

V dalších článcích si můžete přečíst o tom, jak zvládnout dovolenou s malými dětmi, romantických pobytech pro dva i o špičkových wellness hotelech. Více na hlavní stránce rubriky.

>> zpět na hlavní stránku rubriky Cestování po Česku

Inzertní sdělení: Tipy na zajímavé gurmánské zážitky

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá ze své široké nabídky:

Romantická večeře pro dva

V pražské restauraci Koppernik si můžete vychutnat romantiku v rudolfinském stylu, se špičkovou obsluhou a vybranými pokrmy

 

FOTO: OREA HOTELS

Romantická večeře pro dva v Churchills Pub& Restaurant

Romantiku ve dvou si můžete užít i v Mariánských Lázních. Neopakovatelná atmosféra  Anglie a výborné jídlo.

 

FOTO: OREA HOTELS

Slavnostní večeře pod Labskou přehradou

Večeře v srdci Krkonoš v České restauraci hotelu Arnika. Tříchodové menu připraví špičkový šéfkuchař se svým týmem.

 

FOTO: OREA HOTELS

Poukaz na konzumaci výtvarného díla

Brněnský restaurant nabízí výbornou středomořskou a italskou kuchyni a širokou nabídku špičkových vín.

FOTO: OREA HOTELS

 Autor: Lucie Štěrbová & OREA HOTELS