Hlavní obsah

Wellness není jen pro bohaté, kvalitu nabízí i české hotely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellness pobyty zažívají v Česku momentálně velký boom. Spousta lidí si začíná uvědomovat, že uspěchaný životní styl, který si na našem zdraví vybírá svou daň, je třeba kompenzovat. A rozhodně už dnes neplatí, že za kvalitním wellness musíte nutně odjet do zahraničí. „I u nás už se objevují hotely, které nabízejí wellness služby na úrovni známých rakouských hotelů,“ poznamenává k tomu manažer jednoho z nich.

Článek

Ukázkovým příkladem boomu wellness turistiky jsou Krkonoše. V posledních několika letech se nejvyšší české hory staly nejen vyhledávaným lyžařským střediskem, které je svou úrovní srovnatelné s menšími alpskými středisky, ale stále častěji se stávají i mimo lyžařskou sezónu cílem těch, kteří si chtějí užít dovolenou spojenou s příjemnou relaxací a prevencí nejrůznějších chorob.

Wellness – relax těla i duše

Ve Špindlerově Mlýně a Harrachově je několik hotelů, které nabízejí wellness programy vyprofilované přímo na míru. Může jít buď o hlavní náplň dovolené, oblíbené jsou ale i jednotlivé procedury, které mohou být náplní dne při špatném počasí, popřípadě doplňkem aktivní dovolené.

Finský národní sport – saunování
Princip saunování je založený na přehřátí organismu – vždyť teplota v klasické sauně se pohybuje od 60 do 110 stupňů Celsia (v infrasauně je teplota nižší - zhruba 50 stupňů). Saunování je od nepaměti spojeno s kulturou Finska, kde funguje jako očistná koupel. U nás se prý první sauna objevila až v roce 1936, ale dnes „horká komora“ patří k základnímu vybavení každého lepšího hotelu.Pobyt v horku a následné otužení ve studené vodě nejenže dělá dobře kloubům a upravuje krevní tlak, ale sauna výborně funguje i jako bojovník proti stresu. Abyste si pobyt v sauně opravdu užili, doporučuje se vyrazit večer

„Můžete tu podniknout třeba téměř dvacetikilometrovou túru Labským dolem, kolem Labského vodopádu až k pramenu naší nejdelší řeky. Zpátky do Špindlerova Mlýna se vrátíte lanovkou z Medvědína,“ radí masérka z wellness centra jednoho z hotelů a se smíchem dodává: „To, že vás po dvaceti našlapaných kilometrech bude večer bolet celý člověk je tak jisté, jako že je Sněžka nejvyšší vrchol Česka!“

A abyste mohli i v dalších dnech bez problémů zdolávat kilometry turistických stezek v Krkonošském národním parku, nebo vyrazit na letní bobovou dráhu, není nic jednoduššího než večer využít služeb wellness centra a nechat se několik desítek minut hýčkat masáží, perličkovou koupelí, nebo pobytem v sauně. „S průměrným tříhvězdičkovým hotelem díru do světa neuděláte,“ to si místní hoteliéři dobře uvědomují a investují do rozvoje wellness center nemalé finanční prostředky.

Zároveň upozorňují, že ke kvalitnímu zážitku z wellness procedur nestačí jen to, aby hotel disponoval saunou, bazénem a vířivkou. „Základem kvalitního hotelu je vyškolený personál, který svému povolání stoprocentně rozumí,“ vysvětluje manažer. Jen potom mohou být procedury pro klienta přínosem.

Když ordinuje lékař…

Wellness a relaxační pobyty by měly sloužit hlavně jako prevence před vznikem civilizačních chorob a neduhů spojených s nadmírou stresu,“ shodují se odborníci. Ne vždy si ale lidé na sebe a své zdraví najdou dostatek času a zdravotní komplikace jsou potom často jen otázkou času.

Pak musí „zaúřadovat“ lékař a podle prohlídky a vyšetření připravit pacientovi na míru léčebný program. I ty dnes ale často probíhají v moderních hotelech s tím nejlepším zázemím a obvykle je jen na „pacientovi“, které z pro něj vhodných lázní zvolí. „Relaxační a rekondiční pobyty dnes tvoří asi 20 % lázeňských pobytů,“ dodává k tomu manažer hotelu, který se na tyto služby specializuje. Ceny se pohybují okolo 2500 korun za třídenní pobyt s masážemi.

V Čechách se na špici oblíbenosti tradičně drží takzvaný lázeňský trojúhelník na západě Čech. Karlovy Vary a Františkovy a Mariánské Lázně – to jsou synonyma pro české lázeňství. Nejmladší z lázeňského trojúhelníku jsou Mariánské Lázně.

Dnes patří ke špičce v léčení nemocí zažívacího traktu, močových cest, ale i pohybového ústrojí. Zrekonstruované, nebo kompletně nově postavené lázeňské komplexy nedávají vzpomenout na „temné období“ po druhé světové válce, kdy město více méně chátralo.

Prapor lázeňství na Moravě pak drží Luhačovice. Největší moravské lázně proslavil pramen Vincentka, který vyvěrá na kolonádě přímo v centru města. Sjíždějí se sem za lázeňskými procedurami hlavně ti, co chtějí zatočit s cukrovkou nebo obezitou, ale vítaní jsou i lidé, kteří si jen chtějí užít fajn víkend bez stresu a plný hýčkání.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o cestování po Česku. Přehled všech článků naleznete v rubrice.

Inzertní sdělení: Tipy na zajímavé wellness pobyty v Česku

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá z nabídky wellness pobytů a hotelů:

Odpočiňte si na příjemném pobytu v Krkonoších díky blahodárným relaxačním procedurám. Nabízíme třídenní (2 noci) regenerační pobyt s báječnými procedurami pro pohodu a celkovou relaxaci.

Přijeďte si odpočinout po náročném týdnu do Krkonoš. Ve zrekonstruovaném čtyřhvězdičkovém hotelu v Harrachově na vás kromě jiného čekají luxusní procedury pro pohodu vaši duše i těla.

I krátkodobý wellness pobyt v srdci Šumavy Vám pomůže načerpat nové síly a energii! Kombinace léčebných procedur pomůže Vašim problémům s bolestmi zad.

Poznejte krásy Mariánských Lázní a užijte si hýčkání v příjemném secesním hotelu. Nově nabízí služby moderního a kvalitního wellness centra, kde si můžete užít pestré léčebné procedury.

 Autor: Lucie Štěrbová & OREA HOTELS

Anketa

Strávili byste odpočinkovou dovolenou ve wellness hotelu v Česku?
Ano, chtěl bych pobyt ve wellness hotelu vyzkoušet
78,9 %
Ano, mám to letos v plánu
10,4 %
Ani ano, ani ne
2 %
Ne, raději pojedu někam k moři
2,8 %
Ne, nabídka wellness hotel u nás zatím není podle mého gusta
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 251 čtenářů.

Inzertní sdělení: Zajímavé hotely s wellness programy a vybavením

Základem dobrého wellness hotelu je proškolený personál a moderní kvalitní zařízení. Kam se vydat, abyste si chvíle věnované odpočinku těla i ducha opravdu užili? Tady je několik tipů:

OREA Vital Hotel Sklář

Harrachovský hotel byl sice postavený už v 80. letech minulého století, hosté se ale rozhodně nemusí bát toho, že je čeká návrat do dob minulých. Právě naopak. Po kompletní rekonstrukci v roce 2007 hotel nabízí wellness centrum na top úrovni. Jeho služby ocenila i světová špička skoku na lyžích. Sportovci tu byli ubytovaní v době konání závodu Světového poháru a služby si nemohli vynachválit.

OREA Hotel Arnika

Jednou z dominant Špindlerova Mlýna je čtyřhvězdičkový OREA Hotel Arnika. Ten svým hostům může momentálně nabídnout služby rozsáhlého wellness centra, včetně saunového ráje, masáží, kosmetických procedur, ale i kryoterapie – léčby extrémním mrazem, která má výrazné účinky například při léčbě lupénky nebo migrény, ale nabízí ji zatím jen pár wellness hotelů v České republice.

OREA Wellness Hotel Horizont

O tom, že kvalitu českých wellness hotelů není radno podceňovat, přesvědčuje své návštěvníky i Horizont na Špičáku. Jeho specialitou je wellness areál se zážitkovým bazénem s protiproudem, vodopády a masážními tryskami, římské lázně nebo masážní vodní chodník. Hosté mohou poznávat i krásu šumavské přírody – pěšky, na kole, nebo z koňského hřbetu. 

OREA Hotel Palace Zvon

Budova Hotelu Zvon stojí v centru Mariánských Lázní naproti Zpívající fontáně už od počátku 19. století a ve svých zdech hostila takové velikány jako byl T. G. Masaryk nebo T. A. Edison. Nedávno bylo v secesních prostorách vybudované moderní wellness centrum a hosté si tu mohou mimo jiné užít římské lázně, bazén s protiproudem, několik druhů masáží, ale i laskominy z proslavené hotelové cukrárny.

Budova Hotelu Zvon stojí v centru Mariánských Lázní naproti Zpívající fontáně už od počátku 19. století a ve svých zdech hostila takové velikány jako byl T. G. Masaryk nebo T. A. Edison. Nedávno bylo v secesních prostorách vybudované moderní wellness centrum a hosté si tu mohou mimo jiné užít římské lázně, bazén s protiproudem, několik druhů masáží, ale i laskominy z proslavené hotelové cukrárny.

Čím vším vás wellness hotely můžou rozmazlovat?

- klasická nebo antistresová masáž, masáž s lávovými kameny, čínská nebo indická masáž, případně masáž proti celulitidě.

Další možné procedury: magnetoterapie, oxygenoterapie, elektroléčba, rašelinové zábaly a aromatické koupele, čokoládová masáž, zážitkový bazén s protiproudem, vodopádem a masážními tryskami, whirlpool, masážní vodní chodník (Kneippovy masáže),

- solárium, finská sauna, římské vonné lázně, relaxační tepilárium, softbar, cvičení na míčích, step-aerobic, aerobic, aqua-aerobic, spinning, posilovna, zdravotní cvičení, zdravotní cvičení v bazénu atd.

Související témata:

Výběr článků

Načítám