Hlavní obsah

Ochutnejte lahodné moravské víno na cyklistických stezkách

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinařství patří k největším lákadlům jižní Moravy. Krajinu posetou vinicemi, staré vinné sklípky a tradici pěstování vinné révy můžete poznávat i na kole při putování Moravskými vinařskými stezkami.

Foto: Profimedia.cz

Pálava

Článek

Ucelená síť značených cyklotras, které cyklisty nasměrují po klidných cestách k nejzajímavějším vinařským místům, ukazují autentické prostředí vinic, vinných sklípků a sklepních uliček, starobylá města a kouzelnou lidovou architekturu jižní Moravy.

Foto: Profimedia.cz

Pavlovské vrchy

Každá z deseti vinařských oblastí má svůj cyklistický okruh, značený pro přehlednost jinou barvou. Všechny jsou centrálně propojeny páteřní Moravskou vinnou stezkou. Návštěvníci tak mohou volit z řady jedno- i vícedenních výletů na celkem 1200 kilometrech. Pokud máte mezi víny svou oblíbenou odrůdu, pak vinařské stezky přinášejí ideální příležitost poznat místa, kde se pěstuje.

Páteřní Moravská vinná stezka spojuje slováckou metropoli Uherské Hradiště s příhraničním Znojmem. Na její kompletní zdolání je třeba více času, je totiž dlouhá 280 kilometrů. Mezi delší dále patří například Znojemská (163 km) nebo Velkopavlovická (109 km) stezka. Délka ostatních se pohybuje kolem 80 až 100 kilometrů. Nejkratší Bzenecká měří 24 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Sirotčí hrady a Dívčí hrádek

Při výletech můžete navíc navštívit některou vinařskou či folklórní akci, jichž je v období od jara do podzimu celá řada. Pokud ale budete koštovat, je třeba pamatovat na to, že alkohol je zakázán nejen za volantem, ale i za řidítky kola. V takovém případě je tedy třeba pro zpáteční cestu předem myslet na náhradní variantu. Domů se můžete nechat přepravit třeba vlakem.

Kam a kdy se vydat
KdyKde a název akcevinařská stezka
12. 6.Velké Němčice - Festival vínVelkopavlovická
25.–26. 6.Bzenec - Kněžihorské slavnostiBzenecká
26. 6.Hustopeče - Expedice krajem AndréVelkopavlovická
11. 9.Mikulov - Tour de burčákMikulovská stezka a okruh Stará hora
2. 10.Uherské Hradiště - Na kole mezi vinohrady – zavírání sezónyspeciální trasa

Naplánovat výlet po vinařských stezkách pomůže web www.vinarske.stezky.cz. Dozvíte se mj. podrobnosti o délce trasy, profilu a maximálním převýšení, nástupních místech i nádražích po trase, typu povrchu, dále i o zajímavých cílech a užitečných službách včetně občerstvení či noclehu a také o tom, která odrůda vína je pro každou oblast typická.

Vinařské stezky
Moravská vinná, Brněnská, Bzenecká, Kyjovská, Mikulovská, Mutěnická, Podluží, Strážnická, Uherskohradišťská, Velkopavlovická, Znojemská
Místní okruhy
Krajem André, Modré hory, Pavlovské vinice a vinné sklepy, Stará hora, Stezka Rulandského bílého

Reklama

Související články

Výlet do Starého Plzence proti proudu času

Jsme na startu okružní cesty ze Starého Plzence přes údolí a kopce (na jednom z nich krajinu střeží hrad Radyně) zpět do výchozího místa. Čeká nás procházka...

Výběr článků

Načítám