Hlavní obsah

Znojmo láká milovníky vína i obdivovatele motorismu a vodních mlýnů

Znojmo

Znojmo a jeho okolí láká turisty nejen na víno a středověké monumenty, ale také do technických muzeí. Asi nejvíc technických unikátů na jednom místě uvidíte v Muzeu motorismu, které nadšenci zbudovali v bývalé znojemské vodárně. Zajímavý zážitek slibuje také muzeum vodního mlynářství v nedaleké Slupi, které nemá v Evropě obdobu, řekl správce mlýna Milan Novoměstský.

Foto: Profimedia.cz

Znojmo

Článek

Muzeum motorismu provozuje sběratel Jan Drozd od roku 2008 ve vodárně z 19. století. Stavba bývala zchátralá, nyní svítí novotou a provozovatelé plánují, že do léta zpřístupní i zajímavý podzemní prostor. "Je to bývalý náhon, kterým tekla voda na turbíny," uvedl Drozd. Do sklepa chce umístit výstavu motorů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bezmála čtyřicet historických aut, patnáct motocyklů a pětatřicet bicyklů výhradně české produkce mohou celoročně vidět návštěvníci Muzea motorismu v bývalé znojemské vodárně.

Celou vodárnu již zaplnily veterány z různých dob, na stěnách visí staré smaltované cedule z čerpacích stanic. V muzeu, které je otevřené celý rok, stále přibývají exponáty. Zajímavostí jsou figuríny, jimiž Drozd zpestřil expozici. Některé se dokonce pohybují. "Dělám je sám, jako všechno tady," uvedl Drozd. Mezi figurínami je třeba kostlivec ve vraku auta nebo prodavač jablek.

Jediné muzeum vývoje vodního mlynářství

Do Slupi mohou turisté zavítat každý rok od dubna do října. "Jsme jediné muzeum v Evropě, které ukazuje vývoj vodního mlynářství od počátků do pozdějších dob na jednom místě. Všechny stroje jsou funkční, na konci prohlídky se dají roztočit čtyři mlýnská kola," uvedl Novoměstský.

Před loňskou sezónou expozice prodělala celkovou obnovu. Letošní zimu tak mlýn prožívá v klidu a čeká na první návštěvníky, kteří uvnitř najdou čtyři typy mlýnských strojů, například takzvané staročeské a amerikánské mlýnské složení. Mlýn spravuje Technické muzeum v Brně, stejně jako nedaleký areál československého opevnění v Šatově se srubem MJ-S3 Zahrada, který je zpřístupněný pro veřejnost.

Ušlechtilá plíseň místo klimatizace

Víno a technika mají sice zdánlivě jen málo společného, ale díky vinařství je na Znojemsku hned několik pozoruhodných památek, které se obvykle řadí k těm technickým. V Příměticích, místní části Znojma, se pod zemí skrývá možná největší křížový sklep na světě, jehož hlavní chodba měří 110 metrů a půdorys má podobu velkého latinského kříže. Stěny jsou porostlé ušlechtilou plísní, díky níž sklep nepotřebuje klimatizaci.

Sklep nechali v 18. století vyhloubit jezuité. Dnes v něm zraje víno společnosti Znovín Znojmo. Veřejnosti se sklep otevírá vždy jen od ledna do srpna. "Ve zbytku roku tam kvasí víno," uvedl sklepmistr Petr Drozd. Návštěvníci si mohou vyzkoušet třeba i místní kuriozitu přezdívanou jezuitský telefon: když člověk potichu promluví do zdi, klenba hlas přenese na druhou stranu chodby.

Vodovod s kamenným akvaduktem

Milovníci dopravních staveb na Znojemsku najdou třeba nejvyšší železniční most na jižní Moravě, který se ve Znojmě klene přes údolí Dyje. Raritou jsou také tunely pro pěší mezi Dobšicemi a Suchohrdly z 19. století nebo vodovod s kamenným akvaduktem, který městská rada ve Znojmě zbudovala poté, co v roce 1832 zemřelo ve městě 660 lidí na choleru. Vodovod přiváděl do Znojma vodu z vydatného prameniště v lese Smoha u Citonic.

Technickou památkou, jejíž budoucnost je nejasná, je znojemský pivovar, který přiléhá ke středověkému hradu. Společnost Heineken v něm přestala vyrábět pivo. O dalším osudu areálu jedná s radnicí. Další informace o technických i jiných zajímavostech Znojemska najdou zájemci třeba v internetovém seznamu 77 divů druhého největšího města jižní Moravy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám