Hlavní obsah

Kongresová turistika v době krize v Česku neskomírá, právě naopak

Do pražských hotelů se nejezdí jen za odpočinkem. Důkazem toho jsou konferenční hotely, ve kterých se scházejí top manažeři a uzavírají důležité smlouvy. Prostředí hotelu pak prodává nejen nabízený produkt, ale určuje i cenu a úroveň spolupráce s klientem. Kongresová turistika zažívá boom – a neznamená nutně jen ohromné kongresy se stovkami účastníků. Stejně důležitý, ne-li důležitější, je výběr místa i při menších jednáních.

Článek

Kongresové hotely dnes nelákají jen na kvalitní zázemí s veškerou kongresovou technikou, ale i na atmosféru. Praha a okolí si na nedostatek atmosféry stěžovat nemůže. I když momentálně vyhrávají lokality, které jsou blízko populárních pražských lokalit a obchodních center, pravdou je i to, že bodují i osobnější detaily hotelového servisu.

Správná rozhodnutí na správných místech

Připravit setkání tak, aby mělo přínos pro všechny strany a splnilo svůj účel, není jednoduchý úkol. V jedné z mnoha internetových anket o firemních seminářích a konferenčních hotelech, označilo 70 % respondentů kvůli špatné organizaci firemní seminář za ztrátu času. Celá čtvrtina dotazovaných by prý raději strávila několik desítek minut v zubařském křesle, než znovu vycestovala pod hlavičkou firmy na kongresové setkání. Osm z deseti oslovených by prý konferenci zorganizovalo lépe.

Čtvrtina dotazovaných by prý raději strávila několik desítek minut v zubařském křesle než na špatně zorganizované konferenci.

Výběru místa, kde bude konference probíhat, by se mělo věnovat dostatek času. Správnému a důležitému rozhodnutí jednoznačně sluší reprezentativní prostory konferenčního hotelu, který nabízí kromě zázemí pro jednání i příležitosti k odpočinku – wellness a relaxační centrum a další aktivity, při kterých si na chvíli odpočine jak tělo, tak mysl.

Na konferencích chvíli trvá, než se prolomí ledy a mnoho firem úvodní formální představování příliš nezvládá. I na to by proto mělo při výběru konferenčního hotelu myslet. Ideální je, když má hotel lobby, atrium nebo salonek, kde se hosté seznámí neoficiálně. Pokud je k dispozici i přípitek nebo malé občerstvení, tím lépe.

Stejně tak hosté přivítají, když jim námět na konverzaci poskytne samotné prostředí hotelu. Exkluzivní Rytířský sál, kde jsou stěny obložené brněním a muzejními exponáty, nebo výhled na Vltavu a pražské dominanty nastartují úvodní konverzaci naprosto přirozeně.

Důvěra znamená obchod

Velké nadnárodní společnosti pochopily důležitost příjemné atmosféry i mimo konferenční sály. Předvídavý obchodník využívá i další hotelové prostory pro konkrétní a cílená jednání s partnery. Intimitu zajišťují menší salonky, reprezentativní apartmány nebo terasy. Mnoho závažných rozhodnutí padlo i na běžícím pásu hotelového fitness centra, na masážích nebo na lehátku ve wellness centru. Tiché dohody spatřily světlo světa i na desce psacího stolu v soukromé jednací místnosti hotelového apartmánu.

Kongresové hotely v Praze sázejí mimo atmosféry i na polohu blízko letiště nebo golfových hřišť. Důležitou roli hrají i již zmiňovaná fitness a wellness centra s vířivkami a bazény. Konference dnes probíhají více dní a jsou spojeny i s dalšími akcemi mimo hotel. Získat důvěru klienta je často běh na dlouhou trať, posiluje ji ale i to, že všichni zúčastnění bydlí v jednom hotelu.

Pokud účastník odjede ze setkání dříve kvůli tomu, že je nespokojený se službami hotelu, klesá šance na uzavření obchodu o více než polovinu.

Na rozdíl od „klasické“ turistiky, která v době krize zaznamenala v Česku pokles, kongresová turistika neskomírá – spíše naopak. Kongresy momentálně neprobíhají jen v Praze, ale pomalu jimi ožívají i regiony – nový kongresový hotel vznikl v Hradci Králové, unikátní multifunkční komplex je i ve Zlínském kraji.

Podle průzkumů se v případě, že účastník opustí konferenci, sníží šance na dokončení obchodu o více než polovinu. V době krize tak obchodníci věnují výběru správného místa ještě větší pozornost než kdy dřív – na to samozřejmě reagují i hotely, které se snaží své služby stále zlepšovat

Inzertní sdělení: Tipy na kongresové hotely

EuroAgentur Hotels & Travel, největší česká hotelová a gastronomická společnost & incomingová agentura, pro vás ze své nabídky vybírá nejlepší kongresové hotely:

Romantický rodinný hotel obklopený zelení v klidném prostředí Prahy, 20 minut jízdy od historického centra. Budova hotelu pochází z 18. století a dnes je chráněnou kulturní památkou.

Originálně zrekonstruovaný čtyřhvězdičkový hotel v centru historické Prahy, stranou od běžného ruchu velkoměsta, obklopen parkem Kampa, dává ty nejlepší předpoklady pro klidné ubytování.

Hotel v dolní části Václavského náměstí s výhledem na jeho obchodní a společenskou část a ze zadní strany do klidné Františkánské zahrady je na seznamu kulturních památek.

Netrpělivě očekávaný, designový konferenční hotel v centru Hradce Králové se řadí mezi nejmodernější 4* hotely v Česku a je právem nazývaný perlou Královéhradeckého regionu.

Inzertní sdělení: Praha versus Hradec Králové

Hostit významné konference už není jen výsadou hotelů v našem hlavním městě. Kongresová turistika se stěhuje i do regionů. Pojďte s námi porovnat kongresové hotely v Praze a v Hradci Králové:

Hotel funguje v budově, která vznikla už v 18. století a dnes je chráněnou kulturní památkou. Po kompletní rekonstrukci v roce 1993 dnes nabízí nejen vysoký standard služeb, ale i unikátní prostředí, které je inspirováno selským stylem.

Kontrastem tomu je moderně vybavené relaxační centrum, kam je možné zaskočit a na chvíli nechat odpočinout jak tělo, tak mysl. Součástí hotelu je i restaurace se zimním atriem a kolibou, kam stojí za to zajít – doporučují ji i ti největší gurmáni. 

Hotel stojí v Hradci Králové a podle odborníků patří mezi nejmodernější čtyřhvězdičkové hotely v Česku. Hlavní budova s hotelu s pokoji je spojena visutým průchodem s moderní částí, kde je recepce, kongresový sál a restaurace.

Hotel stojí v Hradci Králové a podle odborníků patří mezi nejmodernější čtyřhvězdičkové hotely v Česku. Hlavní budova s hotelu s pokoji je spojena visutým průchodem s moderní částí, kde je recepce, kongresový sál a restaurace.

Pokojů tady najdete 80 – všechny s klimatizací a v barevné kombinaci červené, černé, bílé a zlaté barvy. Mají tady i prostorné a luxusní apartmány s vlastní saunou a kongresový sál, kam se vejde 250 osob a který je vybavený tou nejmodernější kongresovou technikou.

V samotném srdci moderní Prahy - v dolní části Václavského náměstí stojí hotel Juliš - pojmenovaný po svém původním majiteli. Z jedné strany je z moderně a funkčně zařízených apartmánů vidět na životem pulsující Václavské náměstí, ta druhá naopak vede do tiché a klidné Františkánské zahrady.

Hotel leží v historickém centru Prahy v parku Kampa. Hotelové pokoje jsou zařízeny nábytkem v historickém stylu. Součástí každého pokoje je vlastní sociální zařízení. V pokojích je zdarma vysokorychlostní připojení k internetu.

V hotelu je několik kongresových prostor pro různé druhy konferencí, školení a firemní akce. Lákadlem hotelu je historický Rytířský sál s bohatou grandiozní výzdobou středověkých rytířů, která je využívána jako restaurace nebo prostor vhodný pro kongresy a semináře.

Související články

Když do lázní, tak do Františkových

Pokud si chce někdo vyrazit v Karlovarském kraji na výlet, neměl by vynechat Františkovy Lázně. Už třeba jen proto, že spolu s Mariánskými Lázněmi a Karlovými...

Výběr článků

Načítám