Hlavní obsah

Posvátné místo pro čtyři náboženství je v horách Srí Lanky

Novinky, CK Arcadia Air

Jmenuje se Adamova hora a ční do výšky 2243 metrů. Její vrchol připomíná pyramidu a měsíčně na ni vystoupí až 250 000 poutníků a turistů. Co je nutí stoupat po příkrých schodech tři až čtyři hodiny cestou lemovanou džunglí? Je to Sri Pada – posvátná stopa, kterou zde zanechal…

Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons

Ukrývá Adamova hora otisk z doby počátku lidstva?

Článek

…pro buddhisty Buddha, než vstoupil na nebe, pro hinduisty Šiva, když dotvořil svět. Podle muslimů patří Adamovi a zanechal ji zde po vyhnání z ráje, když ho Bůh přenesl na tento „rajský“ ostrov. No a křesťané přisuzují otisk svatému Tomášovi, který importoval na Cejlon křesťanství. Tak si vyberte. Ale ať stopa o velikosti 1,5krát 0,7 m patří komukoli, ten, kdo vyšplhá do takové výšky, udělá minimálně něco pro svoje zdraví.

Na vrchol vede několik cest. Často používaná je stezka od východu z vesnice Nallathanniya. Je sice nejdelší, ale převýšení je jen něco kolem 1000 metrů. Deraniyagala Udamaliboda ze severozápadu vede džunglí a je středně obtížná. Nedoporučuje se mimo sezónu, kdy se místní potoky mohou rozvodnit a zamezit lidem v průchodu na horu. Nejstrmější je Kuruwita Erathna, nicméně je také nejkouzelnější. Pod baldachýnem vysokých stromů a podél horské říčky s vodopádem se šplhá nejlépe romantikům. Pokud se v sezóně vydáte stezkou Rathnapura Palabathgala, musíte počítat s tím, že skončíte v zácpě. Tato nejkratší cesta na vrchol je totiž ze všech nejpoužívanější a uskutečníte-li výstup v době úplňku, připravte se na davy poutníků po celou cestu. Je totiž poya – a ta se na Srí Lance velkolepě slaví. Při všech stezkách jsou místa k odpočinku a k občerstvení.

Foto: Astronomyinertia, Wikimedia Commons

Na horu vede údajně nejdelší schodiště na světě

Základ cesty na Adamovu horu je vyrazit časně v noci, abyste zažili východ slunce. Proto jsou stezky osvíceny světly, což má za důsledek, že noční pohled na svah je ozdobený náhrdelníkem světelných perel. Ten pohled ovšem nezažily dvě z mnoha osobností, které na tuto horu kdysi vystoupily – a to Alexandr Veliký a Marco Polo. Na vrcholu stojí buddhistické stavby a zvon, na který každý musí zazvonit tolikrát, kolikrát na horu vystoupil. A pak je tu ta posvátná stopa, u které se potkávají křesťané s muslimy, aniž by spolu bojovali na krev za světový mír. Zde nebydlí džihád ani inkvizice, ale všeobjímající klid duše, který je pro Srí Lanku tak typický.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pod horou se rozkládají rozlehlé čajové plantáže

Vrchol skýtá kromě hlavní „atrakce“ i nádherný výhled na okolní hory či na svahy čajových plantáží. Ostatně místní bílý čaj Adam’s Peak chutnající po medu a borovici, jehož sklizeň je limitována na 1500 kg ročně, je údajně schopen pomoci léčit rakovinu.

CO NAVŠTÍVIT V OKOLÍ?

Kandy

Počátky tohoto města sahají do 14. století. Podle buddhistické tradice je právě zde uložen Buddhův zub, jedna z nejvýznamnějších buddhistických relikvií. Celé město je protkáno sítí buddhistických chrámů a v roce 1988 bylo zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Polonnaruwa

Vznik tohoto města, které figuruje na seznamu UNESCO, se datuje do 11. století za vlády indické dynastie Choa. O století později zde byly vystavěny rozsáhlé zahrady, mnoho soch Buddhů, paláců i dalších staveb, zachovalých dodnes.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Dambulla

Dambulla

Jeskynní chrám Dambulla leží nedaleko města Dambulla v centrální části Srí Lanky. Je nazýván také „Zlatý chrám“ možná právě proto, že je jedním z nejrozsáhlejších a nejlépe zachovaných jeskynních chrámů na Srí Lance. Nachází se zde také velké množství nástěnných maleb a soch. Celý jeskynní komplex je součástí světového dědictví UNESCO.

Výběr článků

Načítám