Hlavní obsah

Kalkata dopravní – ukončete výstup a nástup, dveře se… nikdy nezavírají

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Dopravní struktura v hlavním městě Západního Bengálska – Kalkatě – má jeden primát. První metro v Indii. V roce 1984 byl zrealizován záměr francouzských a poté sovětských inženýrů na trasu, která spojí sever města s jihem.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Kalkata je jediné město v Indii, kde se můžete projet tramvají.

Článek

Tehdy bylo uvedeno do provozu jen pět stanic, ale průběžně se přistavovaly další, takže do jedenácti let od otevření byla trasa, tak jak ji známe dnes, hotová. Celou cestu zvládnou indické vagóny za 33 minut se 17 zastávkami. Metro je hojně využíváno nejen pro svou rychlost, ale též pro levné jízdné, a je zároveň jediným prostředkem hromadné dopravy, který můžete vidět i se zavřenými dveřmi. V nejbližší době je na řadě ještě trasa ze západu na východ, která zčásti povede pod řekou Hooghly a spojí železniční terminál v Howrah s moderní čtvrtí Salt Lake City.

Foto: WillaMissionary, Wikimedia Commons

Na staré trase metra jezdí vlaky indické výroby

Právě vlaky jsou pro Indii páteřní dopravou. I v rámci Kalkaty tvoří slušnou síť spojení. Příměstské vlaky jsou jedním z nejvíc adrenalinových zážitků, na které můžete v Indii narazit. Výstup a nástup probíhá zcela souběžně a v tomto boji vítězí ten, kdo se cpe víc, a ženy zpravidla stojí, neboť nejsou dostatečně silné na to, aby se probojovaly k místu k sezení. Jediné, co vás může potěšit, že trvale otevřenými dveřmi alespoň proudí soupravou stále čerstvý vzduch. Nádraží Sealdah v centru města je jedním z nejrušnějších v Indii a důležitým uzlem pro příměstskou dopravu. Za necelých 150 let své existence prošlo mnohými modernizacemi a dnes se skládá ze tří terminálů, ve kterých se denně odbaví desetitisíce cestujících do Kalkaty, i těch, kteří pouze projíždějí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Nádraží Seldah je přestupní i konečnou stanicí pro desetitisíce cestujících

Další primát pro Kalkatu přinesly tramvaje. Ze všech indických měst jezdí jen zde – a to už od roku 1902 (některé vozy vypadají, že jsou to ty původní, které jezdí už od prvního dne). Předtím se – jako všude jinde – začínalo s koňskou spřežkou a parními stroji, ale na začátku 20. století už cinkaly tramvaje na elektřinu.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Kalkata je se svým fungujícím dopravním systémem paradoxně velkoměstem s nejnižším počtem komunikací v Indii. Zatímco v Dillí zabírají komunikace 23 % rozlohy města a v Bombaji 17 %, bengálská metropole je se svými 6 % na chvostu. Tuto situaci si uvědomíme, když se podíváme na pendlující žluté taxíky, které se za neustálého troubení proplétají v úzkých uličkách mezi rikšami a cyklorikšami, chodci a tisíci malodopravců s dlouhými dvoukoláky. Ovšem čím širší ulice, tím je doprava plynulejší.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Žluté taxíky značky Tata jsou ty modernější, zato autobusy pamatují lepší časy...

Kromě toho všeho má ještě Kalkata hustou síť autobusových linek. Dnes spolu s metrem a tramvajemi představují nejpohodlnější a nejlevnější přepravu po městě. Ale – nedej bože – když přijdou monzunové dny s prudkými větry a přívaly deště, místní MHD povětšinou kolabuje. Pak přijde čas pro rikšu, který po kolena ve vodě dojede kamkoli, kde stačí…

Pokračování v pátek

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Kalkata

Kalkata je třetím největším městem Indie a je hlavním městem indického státu Západní Bengálsko. Město se rozprostírá na východním břehu řeky Hooghli a žije v něm více než 5 milionů lidí.

Místa, která byste si v Kalkatě rozhodně neměli nechat ujít, jsou Victoriin památník a katedrála svatého Pavla. Všude vás pohodlně dovezou žluté taxíky nebo, jste-li příznivci trocha dobrodružství, místní autobusy a tramvaje.

Související články

Myanmar: Země zlatých pagod a obřích soch

Někde jsem četl, že Myanmar, z dřívějších časů známý jako Barma, je bohem zapomenutá země. Autor zřejmě myslel jiného boha, protože v této zpola džunglí...

Po Dillí krajinou záchodů a lokomotiv

Indům můžeme leccos závidět. Jejich národní paměť, která sahá daleko do hlubin věků, s ní související památky lákající davy turistů z celého světa nebo...

Výběr článků

Načítám