Hlavní obsah

Cesta za kapitalismem pod rudou vlajkou Vietnamu

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Vietnam je země mnoha tváří. Politicky socialistická země, hospodářsky kapitalistický tygr. (Tedy podle tradice spíš drak.) Vedle soch Vladimíra Iljiče potkáte v Hanoji luxusní obchodní centra, vedle žluto-červených hesel hlásající lásku ke straně září nocí neony prestižních světových značek. A mezi tím fungují lidé. Ve vesnicích pěstují rýži, ve městech dělají byznys.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Perla vietnamského turismu, zátoka Ha Long

Článek

Kořeny vietnamského podnikání jsou určitě v Česku. Oslovíte-li prý Vietnamce v jeho domovině česky, vytáhne z rukávu nějakou sestřenici nebo bratrance, který u nás aspoň chvilku žil. Nasál v Česku podnikavost od svých soukmenovců a odvezl ji zpět do své domoviny. A taky lásku k pivu. Takže pokud se v Hanoji dostanete do ulice Lo Duc, v centru kousek od řeky, můžete si dát pivo Pragold od českého sládka. A k tomu něco českého na zub – třeba dršťkovku nebo bramborák. Ale i vietnamská pouliční kuchyně vás uchvátí. Vydatný vývar s kusy masa a spoustou zeleniny a bylinek dokáže uspokojit žaludek za pár fufníků.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ulice Hanoje jsou plné jednostopých prskoletů, mezi nimi se proplétají cyklotaxi s turisty

Jinak je Hanoj městem motocyklů a kol. Nekonečné roje „bzučících vos“ bez zjevných pravidel krouží v plné šíři ulic a chodci mají jen málo šancí přejít po zebře z jedné strany na druhou. Na auta mají jen ti nejbohatší, ale moped vlastní snad každý. Ale jsou i klidné zóny. Třeba u Želvího jezírka Hoan Kiem nebo v zahradách chrámu literatury Van Mieu, který byl při svém založení roku 1070 zasvěcen Konfuciovi. Pro ateisty tady mají mauzoleum Ho Či Mina. Je postaveno po moskevském vzoru i s frontou lidí poklidně čekajících na průchod kolem balzamovaného národního osvoboditele Nguyena Sinh Cunga (jak se Ho Či Min ve skutečnosti jmenoval).

Foto: Chuoibk, Wikimedia Commons

Zahrada Chrámu literatury Van Mieu v Hanoji

Největší tahák Vietnamu je ovšem zátoka Zanořujícího se draka – Ha Long. Leží v Tonkinském zálivu a cesta k němu – včetně pobytu a akcí – trvá dva dny. Plavba lodí je zklidňující. Slušné kajuty, slušné jídlo, a když dojedete na místo, jen zíráte na fantastické výjevy vápencových skal trčících z moře a porostlých zelení, jež některé opravdu připomínají dračí hřbet.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: Benoît Prieur, Wikimedia Commons

Plovoucí rybářská vesnice v zátoce Ha Long

I zde se projevuje vietnamská podnikavost. Vám by stačil jen pohled na tu krásu, ale vy máte ještě možnost se sami na kánoi projet vodními jeskyněmi, případně krasové jeskyně navštívit. Pozor ovšem na jejich netradiční osvětlení. Mohlo by vám způsobit duševní šok stejně jako disco v Koněprusích. Cestou potkáte spoustu rybářských vesniček, které vypadají jako plata sešroubovaných hausbótů, které jdou do desítek až stovek. Od nich se občas přiblíží k vaší mateřské lodi malé loďky s prodejci ovoce a mořských dobrot. Určitě něco zkuste, i když jste pochoutku nikdy neviděli ani o ní neslyšeli. Co takhle pitaya, oi nebo chanh?

Foto: archiv CK Arcadia Air

Vesnice žije ve znamení zemědělství, rýže a dobytek je hlavním produktem živícím zemi

Možná se vám po tomto výletu nebude chtít domů. V této zemi, která zažila boje o samostatnost s Číňany, Mongoly, Francouzi či s Američany a přesto zůstala nepokořená, najdete – třeba během zpáteční plavby – odpovědi na spoustu otázek, které se vám během života v hlavě nashromáždily.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Vietnam s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29.980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“: lva, levharta, slona, nosorožce, buvola a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Zajímavá místa

Hanoj

Dnešní název znamená v překladu „Město v řece“, je menší než Saigon ale mnohem krásnější. Obklopují ho koloniální budovy a spousta jezer. Hanoj je velmi bezpečným místem a kriminalita je zde nízká. Najdete zde mnoho chrámů, citadel a muzeí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hue 


bývalo císařské město. Oproti Hanoji i Saigonu je Hue klidné provinční město, díky svým starobylým památkám patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě hradeb se zde dochovalo několik chrámů, císařská knihovna a další stavby, jako jsou císařské hrobky, stojící uprostřed háje starých a vysokých stromů.



Foto: archiv CK Arcadia Air

My Son

Bývalo náboženské centrum dávné Čamské říše. Je to komplex starobylých chrámů z nepálených cihel. Za tisíc let zde bylo postaveno více než 70 staveb. Bohužel mnoho z nich bylo poškozeno při americkém bombardování.

Danang

je významným přístavem a jedním z největších měst ve Vietnamu. Již ve 2. století tu vzniklo království Čampa, které trvalo až do 17. století. Unikátním památkám čamské kultury se můžete obdivovat ve zdejším muzeu, exponáty sem byly převezeny především z My Son a Tra Kieu, z bývalých center říše.

Související články

Thajský ráj je na Ostrově slonů

V thajštině znamená název ostrova Koh Chang Ostrov slonů. Není to proto, že by zde bylo více slonů než na jiných thajských ostrovech, ale protože tvar ostrova...

Kambodža: Po stopách Angeliny Jolie

Jsou lidé, které po prvním setkání s nějakou cizí zemí naplní pocit, že ta země není zas tak cizí. Vše jim připadá tak známé, ačkoli se teprve rozkoukávají....

Výběr článků

Načítám