Hlavní obsah

Ala-kul: Kouzelné duhové jezero se sněhovými čepicemi

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

V Kyrgyzstánu jsme už navštívili horská jezera Issyk-kul a Song-kul. Cesta k nim ale nevyžaduje tolik úsilí jako k Ala-kulu (Alakolu). Takže namazat lýtka, obout kvalitní horskou obuv a vzhůru mezi skalní štíty Ťan-šanu…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jezero Alakol je napájeno vodou z ledovců, i smočit v něm nohu je hrdinství...

Článek

K jezeru vedou dvě trasy. Obě se táhnou údolím horských říček. Ten, kdo se vydává k Alakolu, jedním údolím vystoupá a druhým se pak vrací zpět. My jsme si vybrali trasu z Karakolu. Podél stejnojmenné říčky opouštíme poslední domy městečka a pokračujeme do hor po pevné vydupané cestě – jen lehce stoupající – a kocháme se okolní přírodou.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Kaňon říčky Karakol lemují smrkové porosty

Zasněžené vrcholky na obzoru jako by se vůbec nepřibližovaly. Řeka klidně plyne, úzce sevřená mezi kopci řídce porostlými tmavozelenými smrčinami. Najednou se stane zázrak, údolí se pomalu rozšiřuje a ledová voda se dostává svobodu. Hned se vine a kroutí jako had.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Karakol Base Camp dříve sloužil Rudé armádě

Po dvou kilometrech se rozevře ještě víc – a my potkáváme civilizaci. Jmenuje se Karakol Base Camp a sestává se z jurt a vojenských stanů. Bývalý sovětský vojenský tábor poskytuje možnost odpočinku a doplnění zásob. Hlavně těch tekutých „vysokooktanových“ – těch je docela slušný výběr.

Foto: Jiří Maděra

Hladina jezera se v létě příliš nehýbe, a tak naše stany jsme mohli postavit u vody, kde je jakž takž rovina

K jezeru nás čeká cesta necesta a pěkný krpál. Nejdříve lesem, kde si člověk připadá jako v pohádce Mrazík, když se kolem rozprostírá houbařský ráj (jen ti medvědi chybějí) a cesta za lesem občas mizí v přebujelé zeleni. Zeleň nakonec vystřídá kamenitá poušť s náznaky sněhu. Za pár stovek metrů už spatříme vlnky Alakolu.

Zaujal vás Kyrgyzstán? Přečtěte si také z rubriky Asie:

Foto: archiv CK Arcadia Air

Naše další cesta vedla tímto horským sedlem

Křišťálově čistá voda ve výšce 3532 metrů nad mořem má nyní barvu tyrkysovou. Záleží na počasí, kdy se barví od blankytně modré až po růžovou. Ale naše stany přes noc obarvil sníh na bílo… Často se zde objevuje stádo horských ovcí – kozorožců (Capra ibex), ale další místní „obyvatel“ – sněžný levhart (irbis) – je natolik plachý, že ho potká málokdo.

Foto: Jiří Maděra

Trocha teplé polévky na bázi zelňačky nikdy neuškodí

Po sněžném přenocování nás čeká cesta přes horské sedlo do vedlejšího údolí řeky Arasan, přímo do horských lázní Altyn Arasan. Počasí se uklidnilo, a tak průchod další kamenitou pasáží – ač klopýtavě pozvolný – nebyl tak dramatický. Vodítkem byl smaragdový les topící se v mlžném oparu.

Foto: Jiří Maděra

Da zdrávstvujet čéšsko-kyrgyzskaja drúžba...

Když jsme se zanořili do lesa, narazili jsme na pasteveckou rodinu, která místo jurty obývá chatu. Slovo dalo slovo a nakonec z toho bylo pozvání na večeři s milým rozhovorem v ruštině. Nakonec po ranním loučení jsme měli pocit, že jsme založili buňku česko-kyrkyzského přátelství…

Inzertní sdělení: Je pro Vás cena dovolené opravdu důležitější než kvalita Vaší dovolené? Víme, že není! A proto Vám nabízíme kvalitní dovolenou podle Vašich přání a finančních možností. CK Arcadia Air – tady si cenu i kvalitu diktujete Vy.

již od 29 980 Kč

Krásná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, Angkor Wat, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na tropickém ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Poznávací zájezdy do pohádkové země tisíce a jedné noci. Poznáte pestrost života v Maskatu, užijete si písečné pláže, zažijete atmosféru jedinečné aukce živého dobytka v Nizwě a užijete si noc v poušti Wahiba. Během tohoto okruhu navštívíte také nejzajímavější památky a vykoupete se v oázách Ománu.

Pojeďte s námi objevit neodhalená tajemství dávných civilizací, a to nejen Mayů, ale také Aztéků a Olmeků, kteří zde vytvořili tajemné a mohutné stavby. Neskutečné kulturní bohatství, ale také nádherná pobřeží Karibského moře, výtečná mexická kuchyně a temperamentní Mexičané ...to vše na Vás čeká v této kouzelné zemi!

Zavítejte s námi do tajuplné země starých Inků. Při své cestě navštívíte mystické město Machu Picchu, bývalé centrum incké říše Cuzco a zavítáte k nejvýše položenému splavnému jezeru světa, jezeru Titicaca. Své dobrodružství zakončíte v hory obehnaném La Pazu, ležícím ve výšce 3632 m.

Navštivte jeden z nejkrásnějších divokých parků v Africe, který vás jistě okouzlí svou věčně zelenou a neproniknutelnou přírodou s více než 147 druhy divoké zvěře. Ubytováni budete v jedinečných chatkách v korunách stromů, které tak umocní váš zážitek ze safari. Splňte si svůj dětský sen!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Kam a kdy se chystáte na svoji dovolenou?
po Evropě a Středomoří v létě
22,8 %
do exotiky v létě
4,4 %
po Evropě a Středomoří na podzim
4,7 %
do exotiky na podzim
3 %
na lyže v Evropě v zimě
1,3 %
do exotiky v zimě
3,6 %
na dovolenou se letos nechystám
60,2 %
Celkem hlasovalo 640 čtenářů.

Jezero Alakol

Foto: archiv CK Arcadia Air

je 2,3 km dlouhé a 700 m široké, a je největší z 729 jezer v oblasti Issyk-kul. Hloubku zatím nikdo nezměřil, ale kyrgyzská čísla udávají objem vody 4,3 milionů metrů krychlových. Jezero zamrzá mezi říjnem a květnem.

Související články

Osm nej Tibetu – kolébky lásky k bližnímu

První králové Tibetu prý přišli z nebe. (Aby ne, z nebe je to do Tibetu kousek.) První z nich – Ňathi Cänpo – nechal postavit 200 let před naším letopočtem...

Nagarkot aneb Jak se probouzejí velikáni

Je pět hodin ráno. V čase, kdy všichni normální lidé spí, balkóny hotelu v nepálské vesnici Nagarkot se plní turisty. Mžourající oči se spojují s kamerami nebo...

Výběr článků

Načítám