Hlavní obsah

Kyrgyzské moře leží mezi zasněženými vrcholy

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že po náročném výšlapu na Sněžku se před vámi ve výšce 1600 metrů objeví moře… U horského jezera Issyk-kul toto přirovnání sice trochu kulhá – nemusíte k němu šplhat –, ale výškové umístění souhlasí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Issyk-kul je po Titicaca druhé největší horské jezero na světě – 178 km dlouhé a 60 km široké

Článek

Když se na obzoru vynoří zasněžené vrcholky pohoří Ťan-šan, máte pocit, že tady něco nehraje. Teplota vody se blíží 24 supňům, sluníčko prohřívá písek na pláži a kolem řádí skupinka dětí, pro které jsou prázdniny u druhého největšího horského jezera na světě pravidelným povyražením. Obzor olemovaný zasněženými čtyřtisícovkami dodává doslova pohádkovou atmosféru.

Foto: Nikolay Yushnikov, Wikimedia Commons

Turisté se tu mohou svézt i na velbloudovi

Voda je opravdu lehce slaná. A teplá. Z jezera neodtéká žádná řeka, ale přítoků má 50 (s potoky přes sto). To vše způsobuje, že jezero v zimě nezamrzá, a tudíž zde přezimují desetitisícová hejna vodních ptáků. Ačkoli výška hladiny během roku příliš nekolísá, dříve tomu tak nebylo. Na dně jezera totiž leží rozvaliny prý až dvanácti zatopených vesnic. A to není všechno.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Především jižní pobřeží poskytuje písečné pláže

Každé jezero má své legendy. A Issyk-kul není výjimkou. Jedna z nich říká, že pod vodou jezera je pohřben velký vůdce Mongolů – Čingischán. Jednou prý Čingischánův syn Čagataj přivezl nabalzámované tělo svého otce, místní obyvatele donutil vyrobit pro ně voděodolnou rakev a po jeho uložení do jeskyně vykopat kanál, kterým byla hrobka zaplavena vodou z jezera. Dělníci byli sťati, nicméně informace o místu jeskyně si předávají generace dosud.

Foto: Jiří Maděra

Vesnická restaurace neoplývá útulností, ale sortiment je ucházející (včetně sušených rybiček)

Ale k současnosti. Turistický boom se projevil v rychlém rozšiřování služeb kolem jezera. Rostou moderní hotely s luxusním zázemím a doplňují klasická rekreační střediska z dob nedávno minulých. Samozřejmě nesmějí chybět pionýrské tábory a nekonečné množství chat – tolik oblíbených dač. Poslední dobou jsou žádané rekreační pobyty s atraktivním bydlením v jurtách.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Příjemné chatky u městečka Tamga jsou zasazeny do

Kolem „kyrgyzského moře“, uzavřeného mezi kopci, vede celkem slušná silnice. Ta protíná městečka a vesnice většinou vyrostlé u některého z větších přítoků. Dokonce zde najdeme i dva větší přístavy. Na západě Balykči a na východě Karakol. Lidé se v okolí jezera živí především zemědělstvím, rybolovem a chovem užitkových zvířat. Jsou milí, příjemně komunikativní a sdílní v odpovědích na otázky.

Foto: archiv CK Arcadia Air

To je on - kámen s mantrou

Třeba kde se nalézá starobylý kámen s tibetskou mantrou. „Kolem řeky a za hřbitovem asi pět šest kilometrů daleko. Tam ho najdete.“ Nakonec nám musel pomoci jeden klučík sklízející v sadu právě dozrávající meruňky, který nás dovedl až na místo, kde u keře ovázaného barevnými fábory s modlitbami čněl naštíplý balvan porostlý rezavým lišejníkem s nápisem Óm mani padmé húm. Až sem dosahovala tibetská říše koncem osmého století našeho letopočtu.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Kyrgyzstán!

KYRGYZSTÁN, poznávací zájezd od 39 800 Kč

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

EXOTIKA s CK Arcadia Air – se skutečným expertem na skutečnou exotiku
KAMBODŽA od 29 980 Kč Na kolech k chrámu Angkor Vat s odpočinkem na ostrově Koh Chang v Thajsku Poznávací zájezd, 12 dní, hotely 3*, snídaně
INDIE od 27 560 Kč Krásy Zlatého trojúhelníku Indie Poznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*, snídaně
KEŇA – SAFARI od 37 460 Kč Jezero Nakuru a Masai Mara Safari Safari, 6 dní, safari kempy, plná penze
SRÍ LANKA od 32 590 Kč Přírodní krásy Srí Lanky Poznávací zájezd, 7 dní, hotely 3*, polopenze
MEXIKO od 49 980 Kč Po stopách dávných civilizací (Mexiko, Honduras, Belize a Guatemala) Poznávací zájezd, 13 dní, hotely 2*–3*, snídaně
BOTSWANA – SAFARI od 61 460 Kč Adventure Safari v Botswaně a Viktoriiny vodopády v Zimbabwe Safari, 12 dní, safari kempy, plná penze
INDONÉSIE – BALI od 29 980 Kč Za komodskými ještěry s pobytem na Bali Poznávací zájezd, 12 dní, hotely 2*, snídaně
KUBA od 38 490 Kč Neobjevené přírodní krásy Kuby Poznávací zájezd, 13 dní, hotel 3*–4*, plná penze
IZRAEL od 23 530 Kč Svatá země – Izrael Poznávací zájezd, 6 dní, hotely 3*, snídaně
KOSTARIKA od 42 230 Kč Za papoušky do netknuté Kostariky Poznávací zájezd, 9 dní, hotely 2*, snídaně
ÍRÁN od 41 510 Kč Izolovaná kolébka perské říšePoznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*–4*, snídaně
PERU od 64 770 Kč Dědictví Inků – Peru a Bolívie Poznávací zájezd, 10 dní, hotely 2*, snídaně
VIETNAM od 34 120 Kč Perly Asie – Phnompenh, chrámy Angkoru a Ho Či Minovo Město Poznávací zájezd, 13 dní, hotely 3*, snídaně
SEVERNÍ LEDOVÝ OCEÁN od 82 980 Kč Plavba za Severní polární kruh – Island Plavba, 8 dní, loď L´Austral, plná penze

Anketa

Kam a kdy se chystáte na svoji dovolenou?
po Evropě a Středomoří v létě
22,8 %
do exotiky v létě
4,4 %
po Evropě a Středomoří na podzim
4,7 %
do exotiky na podzim
3 %
na lyže v Evropě v zimě
1,3 %
do exotiky v zimě
3,6 %
na dovolenou se letos nechystám
60,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 640 čtenářů.

Issyk-kul (v překladu teplé jezero)

je jezero v severovýchodní části Kyrgyzstánu. Nachází se v mezihorské Issykkulské kotlině mezi hřbety Kungej-Alatau na severu a Terskej-Alatau na jihu. Má rozlohu 6236 km². Průměrnou hloubku má 278 m a maximální 668 m. Objem vody je 1738 km³. Povodí jezera Issyk kul je asi 21 900 km². Leží v nadmořské výšce 1608 m.

Související články

Mrtvé moře – tam to žije

Ta vodní plocha azurově se lesknoucí proti čistému nebi nenabízí jen koupání a mazání těla léčivým bahnem. Je to symbol. Přímo historický symbol. Místo,...

Výběr článků

Načítám