Hlavní obsah

Persepolis: srdce Achaimenovské Persie

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Vraťme se o více než 2500 let zpátky do míst, kde se psaly dějiny Malé a Přední Asie, ale i části Egypta a dokonce Evropy. V té době Kúrúš II. Veliký, kterého Řekové zvali Kýros, vytvořil staroperskou říši sahající od Středozemního moře k Indickému oceánu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pozůstatky po královských palácích v Persepoli

Článek

Dobyvatel i sjednotitel Kýros II. byl prapravnuk prvního perského krále Achaiména, který byl podle řeckých legend synem samotného Persea. I když říše neměla hlavní město – byla řízena regionálně (rozdělena na tzv. satrapie, kterým vládli správci – satrapové), srdcem říše byla Persepolis (Pársa) založený synem Kýrose II. Dareiem někdy kolem roku 518 před naším letopočtem.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Městečko Shiraz žije přítomností

Město Shiraz nedaleko od ruin města Persepolis zní a voní vínem, ale Francouzi si nárokují název Shiraz na odrůdy svých temně červených vín pěstovaných na jihovýchodě země. Nicméně na svazích okolo íránského Shirazu před tisícovkou let plodila réva víno vyhlášené  v širokém okolí. Podle legendy právě tuto révu kdysi přivezl do Francie rytíř Gaspard de Sterimberg – ale přete se o víně s Francouzi…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Palác Ápádána poznáte podle dochovalých sloupů trčících k nebi

Z obrovského komplexu královských rezidencí v Persepoli zbyly prakticky jen základy budov popsaných na hliněných tabulkách nalezených při archeologických vykopávkách. Palác Ápádána, Dareiův palác Tačara, Xerxův palác Hadiš, Palác tisíce sloupů, Pokladnice či Brána národů musely být ve své době výkvětem architektury. To, co se zachovalo, jsou reliéfy ze zdí, které obrazem dokládají dějinná fakta. Najdeme zde panovníky i výjevy z běžného života, zvířecí nebo náboženské výjevy.

Přečtěte si také o Íránu

Foto: archiv CK Arcadia Air

Vlevo skulptura koně u Paláce tisíci sloupů, vpravo Brána národů – kdysi registrační místo zájemců o královskou audienci

Rozlehlost místa považovaného za srdce říše prozradí sílu dynastie, která zde po několik pokolení vládla. Díky Bibli a hollywoodským filmům byl z Achaimenovců nejznámější Xerxes. Také jeho dobytí Athén na tom bude mít nějakou tu zásluhu – to se jen tak někomu nepovedlo. Bohužel za to Peršané zaplatili v roce 330 p. n. l. právě zbořením svého klenotu – města Persepolis – samotným Alexandrem Velikým.

Foto: Ggia, Wikimedia Commons

Vytesané skalní hrobky perských velkokrálů působí velkolepě

Z Persepole vede cesta k Nakš-e Rustam, kde jsou ve skále vytesané hrobky perských králů. Před nimi stojí více než dvanáctimetrová věž z vápencových kvádrů – Zahathuštrova svatyně. O tom, jakou měla funkci, se dodnes vedou spory.

Prakticky ani hrobky nemají přesná označení jmen králů, kteří zde měli být pochováni. Snad jen Dareios I. má své místo jisté, u ostatních jsou to jen dohady. Poslední ránu králům zasadil opět Alexandr Veliký, který u hrobek nechal rozbít dveře  a místa posledního odpočinku hlav Aichmenovské říše nařídil vyplenit.

Foto: PersianDutchNetwork, Wikimedia Commons

Zde spočívá Kýros II. Veliký – nebo matka krále Šalamouna?

Zhruba 70 kilometrů na východ leží v údolí řeky Pulvar původní hlavní město staré říše – Pasargady. Zde je místo posledního spočinutí Kýra II. Nevelká hrobka je na seznamu světového dědictví UNESCO a váže se k ní příběh o její záchraně před arabskými vojsky. Těm správci nakukali, že se jedná o hrob matky krále Šalamouna, takže jedinou změnou na hrobce po odchodu Arabů byl nově vyrytý arabský nápis: Hrobka matky krále Šalamouna. Někdy dobře mířená lež dokáže víc než hrdinně pronesená pravda.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Írán s CK Arcadia Air!

Írán s CK Arcadia Air

Poznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*-4*, snídaně, letecky, včetně všech vstupů

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Persepolis – za kolik?

Foto: archiv CK Arcadia Air

Vstupné do této památky vás ještě před nedávnem vyšlo na pouhých 5000 Íránských rijálů, což jsou v přepočtu asi 4 koruny. V roce 2013 se však cena zvýšila o 3000 % pro turisty a o 400 % pro místní obyvatele, což už daleko více odpovídá ceně vstupenky, která může alespoň částečně pokrýt náklady na údržbu a provoz tohoto místa.

Persepolis můžete navštívit každý den od 7:30 do 17:00 (listopad – březen) a v letních měsících od 8:00 do 18:00.

Související články

Dobytčí trh v Karakolu

Sobotní noc se překlenula do nedělního rána. Slunce ještě nevyšlo, ale kolem nás je čilý ruch. Jsme v Kyrgyzstánu ve městě Karakol necelých 100 kilometrů od...

Safari na asijský způsob

Srí Lanka – kapka pevniny spojená s Indií Rámovým mostem korálových ostrůvků. Angličané ji nazvali Cejlon podle sanskrtského Sinhala. Sinha znamená lev, ale na...

Tam, kde tygři dávají dobrý den

Potkat v lese tygra se vám nepoštěstí každý den. Ale jsou místa, kde máte šanci potkat i několik těchto pruhovaných kočiček, a dokonce na vzdálenost několika...

Výběr článků

Načítám