Hlavní obsah

Šanghajské střepy aneb Co vás čeká a nemine

Novinky, Pavel Kroupa pro CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejedná se o rozbitou vázu dynastie Ming, to jen kamarád mě požádal o pár postřehů z mého pobytu v Šanghaji a okolí. A já z těch střepů zkusím poslepovat obraz pocitů z Říše středu.

Foto: Miaow Miaow, Wikimedia Commons

Ulice Nanjing je v Šanghaji vyhlášeným nákupním korzem

Článek

Vzhledem k tomu, že naše firma staví kousek od Šanghaje, v malé vesnici Jiaxing (5,5 miliónu obyvatel) nový závod, vyrazili jsme na cestu po technických školách navázat případnou spolupráci, a zajistit tak líheň budoucích kvalitních zaměstnanců. Měl jsem tak možnost navštívit více měst (Wuxi, Ningbo, Taicang, Jiaxing, Changzhou, Huangyan, Taizhou) a porovnat život v Šanghaji, v městech bohatých i těch chudších.

Foto: J. Patrick Fischer, Wikimedia Commons

Šanghajská Pudong New Area je městem budoucnosti

Asi to úplně první, co člověka po příletu do Šanghaje upoutá, je vůně. No, vůně, spíš zápach. Připomíná to kuchyně některých horších restaurací – přepálený tuk, zpocený kuchař a špetka exotického koření. Ale po chvíli si člověk zvykne. Další je všudypřítomná zvuková kulisa – vzdálené hučení motorů aut a neustálé troubení. V Číně ale klakson není synonymem pro vztyčený prostředník jako u nás, ale signálem: „Pozor, jedu, zůstaň ve svém pruhu“, nebo „Nepřecházej“. Šest až osm pruhů v jednom směru čeká na zelenou. Když naskočí, auta se rozjedou a v tom se ze všech stran vynoří kola a motorky a začnou se tou masou proplétat. Občas se přidá některý chodec a pak už je situace hodně zajímavá.

Foto: Pavel Kroupa pro CK Arcadia Air

Ulice plné aut jsou peklem asijských velkoměst

Další kapitolou jsou taxíky. Je jich všude spousta, jsou neskutečně levné a neskutečně špinavé. Když jsem se vydal na prohlídku města, měl jsem jako zkušený cestovatel připravenou adresu hotelu s plánkem nejen v pchyninu (přepis čínštiny do latinky), ale i ve znacích. No, nebylo to nic platné. Náš řidič nejdřív mžoural na plánek brýlemi s jedním sklem, pak vydal několik hrdelních zvuků a rozjel se. Kolega několikrát opakoval velmi pomalu slovo „hotel“ a jeho název, ale nic platné. Takže jsme kroužili po městě, každý se díval na jednu stranu a podle mrakodrapů, které jsme poznali, jsme určovali směr. Nakonec jsme na hotel dorazili, ale cesta, která by trvala tak 10 minut, se protáhla skoro na hodinu. Další zážitek nebyl tak dramatický, řidič sice k hotelu dorazil, ale dvakrát přejel kolem vjezdu (a to i přesto, že jsem ho svou velmi chabou čínštinou upozorňoval, že už jsme tady) a musel se otáčet do protisměru. Každopádně po druhém přejetí vypnul taxametr, bouchal se pěstí do hlavy a neustále drmolil: „Sorry, sorry, sorry.“

Další zajímavé články z rubriky Asie

Foto: Pavel Kroupa pro CK Arcadia Air

Autopark šanghajských taxíků se naštěstí rozrůstá o nové (a hlavně čisté) kousky

Nemůžu opomenout čínskou upřímnost a bezprostřednost. Se svoji figurou přesahující hmotnost 160 k, jsem zjevem u nás doma, natož pak v Číně. Ani po dvou návštěvách jsem si úplně nezvykl, že když mě Číňané uvidí, začnou si na mě ukazovat a neskrývají údiv. Dokonce jeden ředitel školy mě požádal, zda se smí vyfotografovat s rukou na mém břiše. Ale i kolega, který je vysoký, blonďatý, modrooký Dán, je vždy středem pozornosti, hlavně u studentek.

Nebyl bych Čech, abych se nezajímal o politiku, tedy o to, o čem se v Číně smí a nesmí mluvit. Naše čínská průvodkyně – mladé děvče z dánské ambasády, mi na tuto otázku řekla: „Můžeš mluvit, o čem chceš, když respektuješ čínské zvyklosti – Macao, Singapur a Tibet jsou čínské (mimochodem ani na jednu stránku o těchto zemích se mi nepodařilo přihlásit ani na české Wiki; když jsem u internetu, Facebook, YouTube běží bez problémů) a o Japonsku se nemluví.“

Gui (tak se naše průvodkyně jmenuje) mi také pomohla vyrovnat se s lehkým rozčarováním nad Čínou. Mé představy byly ovlivněny knížkami se soudcem Ti a Mathesiovými Zpěvy staré Číny, takže hypermoderní Šanghaj mi vzala mé ideály. Gui měla velmi jednoduchou radu: „Když chceš poznat tisíciletou historii Číny, jeď na terakotovou armádu, staletí Číny najdeš v Pekingu v Zakázaném městě, no a Šanghaj – to je Čína moderní.“

Foto: archiv CK Arcadia Air

Některé politické názory jsou v Číně Zakázaným městem...

Čínská kuchyně. Co to je, ta čínská kuchyně? Těžko definovat kuchyni území o rozloze Evropy. Měl jsem možnost ochutnat jídla typická pro Šanghaj, Ningbo, sečuánskou kuchyni, kuchyni z oblasti Kašmíru i z jihu. Pestrá skladba chutí, vůní, barev. Suroviny běžné i zcela neobvyklé. Tak snad vypíchnu pár věcí, které mě zaujaly. Velmi oblíbené je vepřové, v drtivé většině bůček – na všechny možné způsoby, ale vždycky ten nejtučnější, protože je juicy – šťavnatý.

Foto: Pavel Kroupa pro CK Arcadia Air

Bůček ala verticala

Nic proti tlustému, vyrůstal jsem na něm, ale podávat k jídlu přílohu (rýži, nudle) není samozřejmostí, naopak většinou na stole není nic, čím by se to tlusté dalo zajíst – tedy kromě jiných živočichů a zeleniny. Vyzkoušel jsem i pověstné kuřecí pařátky, taková obíračka skoro bez chuti. Také jellyfish, neboli medúza mě jakožto nepříliš velkého milovníka mořských plodů neoslovila. Zato jsem jedl své nejlepší vepřové na ananasu v životě (samozřejmě z bůčku) a křupavá kachna je něco, co se slova nedá popsat. Zážitkem byla i návštěva restaurace zaměřené na kašmírskou kuchyni, kde na jídelníčku bylo hlavně skopové a obsluha předváděla tanec s miskami na rýži na hlavě.

Foto: Pavel Kroupa pro CK Arcadia Air

Bůček ala horisontala

Asi nejhorším zážitkem pro mě byly čínské toalety. Na letišti a v hotelích jsou normální mísy, na jaké jsme zvyklí, ale kdekoli jinde jsou záchody turecké. Navíc většinou bez dveří, a i když dveře jsou, Číňané je nezavírají, aby si mohli povídat se spoluúčastníky. Na jednom dálničním odpočívadle jich takto sedělo (tedy dřepělo) asi 20. Živě diskutovali a ti, kteří se do hovoru nezapojili, intenzivně pracovali se svými mobily nebo tablety. Zatnul jsem zuby a raději vydržel až do hotelu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Čínské záchody mimo nové hotely překvapí nejen svou jednoduchostí

Každopádně je Čína země, kde se člověk nenudí, pořád objevuje něco nového – ať to jsou stavby, zahrady, jídlo, anebo lidé. Budu tady trávit zhruba rok a musím říct, že se už těším.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Čínu s CK Arcadia Air!

ČÍNA s CK Arcadia Air

Lákavá Čína od 32 050 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Chengde / Peking

Starověká Čína od 35 600 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Xi´an / Peking

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Šanghaj / Suzhou / Šanghaj

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 4*, polopenze, letecky

Trasa: Peking / Xi´an / Šanghaj

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,1 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,9 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 646 čtenářů.

Šanghaj

Nejlidnatější město na planetě s celkovým počtem přesahující hranici 24 miliónů obyvatel. Navzdory tomu je však až na 35. místě co se týče hustoty zalidnění. Nachází se ve východní částí Číny u ústí řeky Jangtze. Město je známo také svým rozlehlým přístavem, který za rok přepraví největší množství kontejnerů na světě. I díky tomu se Šanghaj letos stala 3. největším finančním centrem světa za Londýnem a New Yorkem.

Související články

Velká čínská zeď leží kousek od Pekingu

Je to fenomén. Jeden z divů světa, který se dostal do povědomí snad všech lidí na světě. Má své místo v čínské hymně i v dějinách válečnictví. Jedna z mála...

Výběr článků

Načítám