Hlavní obsah

Mrtvé moře – tam to žije

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Ta vodní plocha azurově se lesknoucí proti čistému nebi nenabízí jen koupání a mazání těla léčivým bahnem. Je to symbol. Přímo historický symbol. Místo, o které měli zájem již staří Egypťané, Nabatejci, Římani a jež si Izraelci střeží jako oko v hlavě.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Nad Mrtvým mořem se stahují mraky. Naštěstí jde jen o počasí...

Článek

K Mrtvému moři se po celý rok sjíždí celý svět. Návštěvníci jezdí za zdravím, za historií nebo jen tak ze zvědavosti. Speciálně postavený resort Ejn Bokek čítá na dvě desítky hotelů – od superluxusních až po běžné „lidovky“.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ejn Bokek – hotel vedle hotelu – vše pro turisty

Kromě slané kúry je zde možná vycházka do pouštního údolí Nahal Bokek, kudy občas přitéká potok do resortu. Projdete se mezi rozpálenými skalami Judské pouště, ale v příjemném stínu stromů, a pokud máte štěstí, zažijete i osvěžující proud vody.

Foto: Yuvalr, Wikimedia Commons

Nahal Bokek je příjemné údolíčko zařezávající se do Judské pouště

Druhé styčné místo s Mrtvým mořem je kibuc Ejn Gedi s komorním turistickým zázemím. Tato starověká oáza (zmínky jsou o ní už v bibli: „Hroznem henny je pro mne můj milý v éngedských vinicích…“) využívá přírodní prameny nejen k běžnému žití, ale i k zavlažování rozsáhlé botanické zahrady.

Foto: Ester Inbar, Wikimedia Commons

Ejn Gedi a část jeho botanické zahrady

Vstup do moře je zde sice kamenitý, ale v klídku a pokoji bez rušivých emočních výlevů davu turistických nadšenců. Stánky s občerstvením a široké slunečníky na vyvýšeném náspu nad mořem přispívají k pohodě a poskytují příjemné zázemí a výhled na vlnící se moře.

Foto: archiv CK Arcadia Air

420 metrů pod hladinou oceánu stačí jen sedět na hladině

Asi tři kilometry na jih od kibucu leží na pobřeží lázně Ein Gedi Bath. Takové Karlovy Vary na jednom plácku. Země zde oplývá minerální vodou a horkými sirnými prameny a spolu s bahenními zábaly dává prostor k ozdravné relaxaci a detoxikaci organismu. Navíc k lázním patří i kus udržované pláže u moře.

Přečtěte si také o Izraeli z rubriky Asie

Foto: archiv CK Arcadia Air

Děvčata nejsou opálená, jen aplikovala na tělo zdravotně příznivé bahýnko

Voda v Mrtvém moři, jak víme, je desetkrát slanější než ve Středozemním a přezdívá se jí olej (má zhruba stejnou konzistenci). Kdo to nezažil, nepochopí, že sedět na vodě je opravdu možné. Nepotřebujete nafukovací kruh ani rukávky a máte jistotu, že vás ve vodě nic nekousne. Jedině že by řasám narostly zuby…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Reflex je podle slovníku bezděčná odezva organizmu na vnější podnět zprostředkovaná nervovým systémem. V Mrtvém moři vaše reflexy poněkud zpitomí...

Hlavní „suchá“ turistická atrakce v okolí je starověká pevnost Masada. Nechal ji postavit v prvním století p. n. l. Herodes Veliký. Je proslulá tím, že v ní našli útočiště i smrt židovští povstalci proti Římanům. Přestože se jevila pevnost jako nedobytná s obrovskou zásobou vody, zbraní a jídla, nakonec Římané zvítězili.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Masada bývala obrannou hvězdou mezi pevnostmi. Nakonec to stejně bylo málo

Našli už jen haldy mrtvol, neboť obránci raději zvolili smrt z rukou přátel, takže mohli zemřít svobodní. Přežily jen dvě ženy schované v zásobníku vody, aby mohly podat svědectví o tom, co se stalo. Dnes je poblíž vesnička s hostely a na pevnost vede lanovka.

Foto: archiv CK Arcadia Air

I u Masady je kam složit hlavu nebo se aspoň pěkně košer napapat

Opouštíme blahodárná místa a začíná pršet. Z olověných mraků tryská přívalák a po chvilce je to poznat i na jinak udržované dálnici. Poušť se stěhuje přes asfalt a někteří řidiči raději čekají, až to přejde. Hned mě napadají přirovnání o místním vyhlášeném bahnu, ale tohle, které za chvilku překryje dopravní tepnu, asi moc blahodárné není…

Foto: Jiří Maděra

Pozor, zleva se blíží tekutá poušť

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Izrael s CK Arcadia Air!

IZRAEL s CK Arcadia Air

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjata s životem Ježíše Krista. Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Pobytový zájezd u moře, 5 dní, hotel 4*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 6 dní, hotel 3*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 8 dní, hotel, snídaně, letecky

Izrael a Jordánsko od 39 980 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 3* a 5*, snídaně, letecky

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Láká vás navštívit Izrael?
Ano, zajímá mě Jeruzalém, Betlém a jejich památky
31,1 %
Ano, láká mě vykoupat se v Mrtvém moři
13,6 %
Ano, chci navštívit Tel Aviv s jeho bujarým nočním životem
1,3 %
Ano, láká mě od každého trochu - křížem krážem Izraelem
29,4 %
Ne, nechci navštívit Izrael
24,6 %
Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Mrtvé moře

Foto: archiv CK Arcadia Air

je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu na západě a Jordánskem na východě. Nachází se 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem na světě. Dosahuje maximální hloubky 380 metrů. Jeho salinita je 8,6x větší než oceánská a téměř 10x větší než salinita Středozemního moře. Jezero poměrně rychle vysychá. Jeho hlavním přítokem je řeka Jordán.

Masada

Masada Skalní pevnost postavená v roce 30 př.n.l. Herodem velkým, jako obrana před nájezdníky z Egypta a jako úkryt před případným povstáním židovského lidu. Nachází se ve východní části Judské pouště nedaleko Mrtvého moře. Bylo to poslední místo odporu zélótů před římskými vojsky, které tuto pevnost dobyly roku 74 n.l. Od roku 2001 je tato pevnost zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Masada Skalní pevnost postavená v roce 30 př.n.l. Herodem velkým, jako obrana před nájezdníky z Egypta a jako úkryt před případným povstáním židovského lidu. Nachází se ve východní části Judské pouště nedaleko Mrtvého moře. Bylo to poslední místo odporu zélótů před římskými vojsky, které tuto pevnost dobyly roku 74 n.l. Od roku 2001 je tato pevnost zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Masada Skalní pevnost postavená v roce 30 př.n.l. Herodem velkým, jako obrana před nájezdníky z Egypta a jako úkryt před případným povstáním židovského lidu. Nachází se ve východní části Judské pouště nedaleko Mrtvého moře. Bylo to poslední místo odporu zélótů před římskými vojsky, které tuto pevnost dobyly roku 74 n.l. Od roku 2001 je tato pevnost zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Ejn Gedi

Národní park nacházející se na západě od Mrtvého moře nedaleko pevnosti Masada. Vytéká odtud pramenitá voda, která formuje malé rybníčky vhodné ke koupání a vdechuje život místní flóře. V přilehlém kibucu můžete nalézt botanickou zahradu s pestrou sbírkou rostlinných druhů pocházejících z různých koutů světa. 

Související články

Tel Aviv: Barevný den v Bílém Městě

Když se z výšky podíváte na Tel Aviv, rozbalí se před vámi bělostný příboj domů ve stylu Bauhausu, který frčel právě v době, když se město rodilo. Moderní...

Výběr článků

Načítám