Hlavní obsah

Bar micva – židovský rituál přeměny na muže

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Na čele a na ruce uvázaný tfilin, na hlavě kipu a přes ramena talit. Na bedrech třináct let života a za sebou několik „nabitých“ měsíců plných výuky hebrejštiny. Klučina u zdi má za sebou obřad zasvěcení a právě se stal mužem. Alespoň z hlediska židovského náboženství.

Foto: archiv CK Arcadia Air

K bar micvě patří i zpěv a veselí.

Článek

Abych alespoň trošku významově přiblížil propriety, které získává čerstvý příslušník minjanu (společenství dospělých), tak tfilin jsou dvě krabičky se svitky tóry opatřené koženými řemínky – jedna na čelo a jedna na ruku. Kipa (neboli jarmulka) je pokrývka hlavy a talit je plášť. Vše to jsou potřeby k modlitbě. Ale pěkně popořádku…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Úspěšný adept se všemi atributy náboženské dospělosti

Bar micva je poslední krok chlapců do židovské dospělosti, tím prvním je ovšem brit mila – tradiční obřízka, která je jakýmsi potvrzením smlouvy s Bohem a první krok přijetí do komunity. Novorozenec do osmi dní podstoupí odstranění předkožky za přítomnosti rodičů, sandžaka (kmotra) a samozřejmě vykonavatele – mohela, který nožem s kulatou špičkou bez jakýchkoli anestetik zákrok provádí. Na vše pro jistotu „dohlíží“ i prorok Elijáš. Nakonec nový člen komunity dostane své jméno.

Přečtěte si také o Izraeli z rubriky Asie

Foto: ELIEL JOSEPH SCHAFLER, Wikimedia Commons

Obřízka – brit mila – je prováděna bez anestetik

Ale zpět k bar micvě. Na tento obřad se mladý chlapec připravuje zhruba rok. Za tu dobu se učí hebrejsky a zabývá se studiem Tanachu (biblické texty v hebrejštině), aby se naučil pravidlům náboženských povinností dospělých. Těsně před „dnem D“ studuje četbu tóry. A pak, první sobotu po 13. narozeninách, je povolán do synagogy (v Jeruzalémě často právě ke Zdi nářků), aby předvedl, co se naučil. Poprvé se zúčastňuje veřejné bohoslužby a poprvé je vyzván, aby přečetl příslušný týdenní oddíl tóry. Doprovází ho průvod dospělých za zpěvu a rytmického tleskání až ke stolku se svitky. Ženy pozorují obřad odděleně zpoza zídky.

Foto: Jiří Maděra

Zeď nářků je pozůstatkem vnějších hradeb jeruzalémského Chrámu. Zde podle rabínů stále přebývá Hospodin

Po úspěšném splnění zadaného úkolu je přijat mezi dospělé a následuje hostina a předávání dárků. Oslava je pořádána za přítomnosti rabínů a vážených členů komunity a hoch má privilegium pronést požehnání po jídle. Nyní už je povinen dodržovat micvot – 913 přikázání z tóry a má plnou zodpovědnost za své náboženské chování (do té doby měl za něj tuto zodpovědnost jeho otec). Další nejbližší „životní“ studium ho čeká před manželstvím. A bývá podobně důsledné jako na bar micvu…

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Izrael s CK Arcadia Air!

IZRAEL s CK Arcadia Air

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjata s životem Ježíše Krista. Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Pobytový zájezd u moře, 5 dní, hotel 4*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 6 dní, hotel 3*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 8 dní, hotel, snídaně, letecky

Izrael a Jordánsko od 39 980 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 3* a 5*, snídaně, letecky

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Láká vás navštívit Izrael?
Ano, zajímá mě Jeruzalém, Betlém a jejich památky
31,1 %
Ano, láká mě vykoupat se v Mrtvém moři
13,6 %
Ano, chci navštívit Tel Aviv s jeho bujarým nočním životem
1,3 %
Ano, láká mě od každého trochu - křížem krážem Izraelem
29,4 %
Ne, nechci navštívit Izrael
24,6 %
Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Zeď nářků

Foto: archiv CK Arcadia Air

(Západní zeď) je pozůstatkem západní části vnější hradby, která ke konci období druhého jeruzalémského Chrámu obklopovala Chrámovou horu. Dnes je to nejposvátnější místo Židů. Poutníci z celého světa sem chodí vykonávat své modlitby. Někteří do zdi vkládají lístek, na kterém je modlitba napsaná. Velmi často se na tomto místě odehrává také obřad bar micva.

Související články

Po stopách Ježíše Krista, svatého rebela

Jít po stopách Ježíše v Palestině a Izraeli znamená navštívit spoustu chrámů, které veškerá místa zmíněná v Novém zákoně obklopují a zastřešují. Takže není...

Po křižáckých hradech Blízkého východu

Když jsem dočetl a odložil knížku o křížových výpravách, hlavou se mi honila otázka, jak široké zázemí v zemi pouští a oáz měli rytíři táhnoucí s křížem na...

Výběr článků

Načítám