Hlavní obsah

Náměstí Nebeského klidu – chlouba dělného lidu

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Ne že by současná podoba náměstí Tchien-an-men postrádala staročínské historické prvky, ale dají se spočítat na prstech jedné ruky nešikovného truhláře. Všude kolem dominují budovy spojené s dobou nedávno minulou.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Brána Nebeského klidu na severu náměstí je vstupem do Zakázaného města

Článek

Přitom v letech, kdy bylo postaveno (současně se Zakázaným městem), ani náměstím nebylo. Stály zde budovy císařských úředníků. Rozkládá se mezi dvěma branami – branou Nebeského klidu a branou Správného světla, která patří mezi devět bran Vnitřního města a je největší v Pekingu. Ta byla v roce 1914 přestavěna na vojenský objekt, který byl takto využíván až do roku 1980. Uprostřed stála ještě ceremoniální Velká brána, kterou směl procházet pouze císař. Dnes na jejím místě odpočívá ve svém mauzoleu Velký Mao.

Foto: Ronnie Macdonald, Wikimedia Commons

Největší brána v Pekingu má název Brána Správného světla

Uprostřed „plácku“ o rozloze sta fotbalových hřišť tedy stojí od roku 1977 jako hlavní budova mauzoleum. Při jeho stavbě byly použity materiály z celé Číny. I skleněná rakev, která měla být dovezena původně ze Sovětského svazu, ale zjistilo se, že je o 5 centimetrů kratší než nebožtík. Také po moskevském vzoru se od rána tvoří fronty zájemců o prohlídku balzamovaného Mao Ce-tunga zakrytého po prsa rudou vlajkou se srpem a kladivem.

Přečtěte si také:

Foto: Morio, Wikimedia Commons

U mauzolea Mao Ce-tunga ukazují kamenní dělníci ke světlým zítřkům

Při čekání mají krásný výhled na sousoší revolucionářů a dělníků. Poblíž stojí ještě Památník lidových hrdinů – 38 metrů vysoký sloup s osmi revolučními výjevy mapující 110 let malých i velkých bojů za svobodu. Od něj jsou na dohled dva obrovské komplexy: Národní muzeum na straně jedné a Velký sál lidu – hlavní budova Komunistické strany Číny – na straně druhé. Oba jsou oddělené od náměstí širokou ulicí plnou dýmajících automobilů.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pohled od Brány Nebeského klidu na partajní budovu Velký sál lidu

Na náměstí Nebeského klidu proběhlo za poslední roky několik klidných i neklidných událostí. Vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949, masové manifestace a protestní demonstrace a nakonec – ve světě nejvíce propírané – studentské protesty v roce 1989, které čínská vláda rozmetala obrněnými transportéry. Dnes se tu odehrávají klidnější akce. Slavnostní vyvěšování a snímání vlajky,  každoroční vojenská „šturmparáde“ či novoroční ohňostroj. Takže ač hlučná, vesměs nebesky klidná divadýlka pro turisty.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Asii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Peking

je hlavním městem Čínské lidové republiky. Leží na severovýchodě Číny. V Pekingu, který je také kulturním centrem země, se nachází proslulé náměstí Nebeského klidu či Zakázané město, které kdysi obývali čínští císařové.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Peking je považován za nejdůležitější město celé Číny už od 15. století. Na rozdíl od dalších významných čínských měst Peking neleží na žádném velkém vodním toku. Významnou řekou ve městě je Čchao-paj, na které byla vybudována přehradní nádrž, která zásobuje celý Peking pitnou vodou. Město se neustále modernizuje. Konaly se zde také Letní olympijské hry 2008.

Související články

Na bengálském svátku barev a ohňů

Jaro se vítá všude na světě a někdy až prapodivnými oslavami. Hinduistický svátek Hólí patří minimálně mezi ty nejbarevnější. V Bengálsku se slaví pod názvy...

Výběr článků

Načítám