Hlavní obsah

Kalkata společenská – v každém koutku něco velkého

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Turistické cíle máme za sebou, několik dní ještě před sebou – co dál? Možností, jak si užívat v ulicích Kalkaty, je nepřeberně. Jde jen o to, zda právě neřádí monzun, a také kolik rupií máte v kapse.

Foto: Biswarup Ganguly, Wikimedia Commons

Sir Stuart Hogg Market je turisticky nejoblíbenější místo k nakupování

Článek

Město bývá označováno jako studnice světoznámých osobností. Poblíž mostu Howrath se narodil básník ověnčený Nobelovou cenou Rabíndranáth Thákur, o čtyři kilometry jižně působila další nositelka Nobelovky, Matka Tereza. V neposlední řadě zde od dětství bydlel majitel největšího hutního komplexu v Ostravě a menšinový majitel fotbalového týmu Queens Park Rangers – Lakshmi Mittal. Dnes se spíše zdržuje na své londýnské adrese v honosném paláci s nadsázkou nazvaném Tadj Mittal…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Květinový trh je dopoledne ještě průchozí

Většina současných obyvatel Kalkaty má spíše starosti, jak uživit svou rodinu. Ti nejchudší pracují pro město, tahají rikši nebo je můžete potkat na tržištích, kde se vám snaží prodat to nejzbytečnější zboží, jaké si dokážete představit. Nicméně bengálská metropole je oproti jiným indickým městům dost bohatá na to, aby se v ní dalo kulturně a společensky vyžít. Je to vidět na tržištích. V odpolední době jsou všechna nabitá k prasknutí a v podvečer až neprůchodná. Pro nás až nepochopitelně oblíbený je Flower market pod mostem Howrath, který září všemožnými barvami květin zavěšených na provázcích nebo umístěných v koších.

Přečtěte si také

Foto: Kolkatan, Wikimedia Commons

Takhle se v Kalkatě nakupuje na místním „jižňáku“

Z dob anglické koloniální éry se zachoval snad nejpopulárnější trh ve městě – Sir Stuart Hogg Market (nebo též New Market). Červená budova s věžičkou leží od roku 1874 poblíž největšího parku Maidan. Obsahuje více než 2000 prodejních stánků a jeden z nich vlastní cukrářská rodina Nahoum & Sons již od roku 1902. Jejich ovocný koláč a oříškové sušenky jsou prý stále vyhlášené. I když v nových čtvrtích vyrostla moderní obchodní centra (jako třeba pětipatrový kolos South City Shopping Mall), na starý dobrý „hoggáč“ nedá nikdo dopustit.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Limonádový barman zručně namíchá něco sladkého z arzenálu ovocných sirupů

Stejné je to s jídlem. Když na vás přijde hlad, můžete samozřejmě navštívit místní restauraci, kde se o vás slušně postarají za přiměřené peníze. Ale pak můžete využít – v Kalkatě tak populární – street food. Některé uličky jsou přímo zaměřené na rychlou obsluhu přímo do ruky. Do misek z palmových listů dostanete stejné speciality za poměrně nižší cenu, a přitom vidíte kuchaři pod ruku. Jedinečné placky s omeletou a kořeněným kuřecím masem chutnají na ulici báječně. A žízeň uhasí limonádoví barmani. Buď si dáte čerstvý džus, nebo míchaný sirup s chlazenou vodou. Ovšem to, co byste si neměli nechat ujít, je božský nektar mango lassí – mixované mango s jogurtem a ledem. U jednoho jistě nezůstane…

Foto: Lovedimpy, Wikimedia Commons

Fotbalový stadion v Kalkatě je také držitel primátu ve velikosti

Kalkaťané jsou sportovní nadšenci. Aby ne, když ve městě mají největší fotbalový stadión světa s kapacitou 120 tisíc diváků. Kromě zápasů čtyř fotbalových celků indické ligy se zde odehrávají atletické závody a hudební koncerty. V roce 2008 se zde loučil s brankářskou kariérou Oliver Kahn, kdy s Bayernem Mnichov porazil v přátelském utkání místní Mohun Bagan 3:0. V městě je populární i kriket – v parku Maidan leží bengálská mekka kriketu – obrovský Eden Gardens. Ve městě samozřejmě nechybí ani zoo, kde donedávna žilo nejstarší (prý 250 let) zvíře na světě – obří želva Adwaita a botanická zahrada s údajně největším stromem (Ficus benghalensis) na světě. Prostě město rekordů…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Kalkata

Kalkata je třetím největším městem Indie a je hlavním městem indického státu Západní Bengálsko. Město se rozprostírá na východním břehu řeky Hooghli a žije v něm více než 5 milionů lidí.

Místa, která byste si v Kalkatě rozhodně neměli nechat ujít, jsou Victoriin památník a katedrála svatého Pavla. Všude vás pohodlně dovezou žluté taxíky nebo, jste-li příznivci trocha dobrodružství, místní autobusy a tramvaje.

Související články

Tam, kde tygři dávají dobrý den

Potkat v lese tygra se vám nepoštěstí každý den. Ale jsou místa, kde máte šanci potkat i několik těchto pruhovaných kočiček, a dokonce na vzdálenost několika...

Indonéští draci s „ohnivým“ dechem

Mají tlamu plnou zubů a rozeklaný jazyk, dlouhý ocas a šupinami obrněné tělo. Ačkoli nelétají, domorodí obyvatelé je nazývají draky. Místo princezen požírají...

Výběr článků

Načítám