Hlavní obsah

Asií s plným žaludkem: Kambodža

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

K cestování samozřejmě patří poznávání místního jídelníčku. Čím dál od domova, tím větší jsou rozdíly v pokrmech, na které jsme navyklí, a těmi, jež jsou k dispozici. Ne na každou dovolenou se dají nasmažit řízky a vydržet s nimi až do konce.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V Kambodžské restauraci najdete stoprocentně čerstvé suroviny.

Článek

Asijská kuchyně je založena na rýži a rybách. V každém státě mají ekvivalent složený z těchto dvou surovin. Jen způsoby úpravy a dochucovadla se liší. Ne jinak je tomu i v Kambodži. Zdejší pochoutka se jmenuje amok trey. Je to ryba nebo rybí pasta dušená v mističce z banánového listu spolu s kari pastou a kokosovým mlékem.

Foto: Mat Connolley, Wikimedia Commons

Amok trey v banánovém listu

Snad nejrozšířenější (a do světa vystřelený) recept domácí kuchyně je num banh chok, známý jako khmerské nudle. Jedná se o hustou rybí polévku s rýžovými nudlemi, rybí pastou (prohok), pastou z citrónové trávy, česneku a zázvoru (kroeung), bylinkami a čerstvou zeleninou. Trochu vylepšená verze je populární při svatbách či jiných oslavách.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hospůdku U papírového tygra najdete v Siem Reap

Když už jsme u rýžových nudlí, encyklopedie tvrdí, že je do Kambodže přivezli Číňané. Khmerové ovšem mají jiný názor. Vyprávějí příběh o učenci a revolucionáři jménem Thun Chey, který se znelíbil khmerskému vládci. Ten, aby se ho zbavil, vyhostil ho do Číny. Chey si v Číně připravoval tradiční polévku s nudlemi, kterou si rázem oblíbili lidé v okolí. Slova chvály se rozšířila až do císařského paláce, takže i sám císař chtěl ochutnat tento božský pokrm. Chey mu jej přinesl, ale přes zákaz se podíval císaři do tváře a byl za trest uvržen do vězení. Odtud byl nakonec propuštěn a vrátil se i se slušným honorářem domů.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Z ovoce na tržišti vám připraví zdravý a osvěžující džusík, který je bez podpůrných dochucovadel a příměsí

Kambodžská kuchyně se vyznačuje mixem silných chutí, které podtrhují bylinky a lokální koření. Léty ověřené postupy vybrousily jednotlivé chutě pokrmů k dokonalosti. Také vliv Francouzů je patrný – a to v podobě baget, paštik, másla, mrkve a brambor, které staří Khmerové neznali, ale zabudovali je do svého jídelníčku. Kambodžané tedy snídají kávu a bagetu s paštikou, čímž se liší od ostatních Asijců.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Je libo žábu, pavouka, červíka nebo loupaného hada grilovaného v sladké omáčce?

Francouzi jako správní gurmáni si zde v koloniálních časech vytvořili prostředí pro svoje žaludky a vzhledem ke své labužnické náchylnosti ke šnekům a žábám jim nepřipadalo tak zvláštní, že Khmerové si pochutnávají pavoucích, červech a hadech. Na pečených žabičkách se shodly obě strany, nicméně fritovaná ptáčata jen tak někdo nevydýchá…

Foto: Tadju, Wikimedia Commons

Sankya lapov – dýně nasladko není tak exotický recept, ale s kokosovým pudinkem? To musí být mňamka...

Jídlo se prodává převážně na ulici – ve stáncích na tržišti nebo v lidových jídelnách. Pokud jde o restaurace, jejich parametry jsou evropské, obsluha příjemná a usměvavá a ceny slušné. K pití se hodí kambodžské pivo nebo čerstvé ovocné džusy. Druhů ovoce je tu nepřeberné množství – plné exotických chutí a vůní. Z nich vycházejí sladké dezerty jako třeba sankya lapov (dýně s kokosovým pudinkem) nebo rýžová kaše s ovocem a kokosovým mlékem. Takže smažené řízky nechte doma a nebojte se oddat lahůdkám, které se vám nabízejí. Na domácí přípravu v Česku totiž neseženete ty správné ingredience.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Kambodžu s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Související články

Myanmar: Země zlatých pagod a obřích soch

Někde jsem četl, že Myanmar, z dřívějších časů známý jako Barma, je bohem zapomenutá země. Autor zřejmě myslel jiného boha, protože v této zpola džunglí...

Cesta za kapitalismem pod rudou vlajkou Vietnamu

Vietnam je země mnoha tváří. Politicky socialistická země, hospodářsky kapitalistický tygr. (Tedy podle tradice spíš drak.) Vedle soch Vladimíra Iljiče potkáte...

Kambodžské Tour de Angkor Wat

Slovo turista v sobě skrývá slovní základ túra. Znamená to dobré boty, batůžek s energeticky vyváženými dobrotami, francovkou a něčím proti dešti. A samozřejmě...

Výběr článků

Načítám