Hlavní obsah

Město Petra v Jordánsku – architektonický skvost Nabatejců

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo byli Nabatejci? Bible naznačuje, že jejich původ se odvíjí od Abraháma, a z asyrských zápisů se dozvídáme o pouštním kmeni Nabaitai. Oni sami své dějiny nezaznamenali a pár zachovalých nápisů v aramejštině, kterou používali, také mnoho světla do jejich původu nepřineslo. Jedno je ovšem jisté. Postupně ovládli pás pouště mezi Rudým a Mrtvým mořem a založili prosperující Nabatejské království.

Foto: Jordan Tourism Board

Hrobka Al-Chaznech (Pokladnice) osvětlená desítkami zlatavých světel vyvolává mystickou atmosféru.

Článek

Z původních nomádů se stali překupníci velice žádaného zboží z jižní Arábie, jako je kadidlo, myrha a koření, případně poskytovali ochranné služby karavanám. Město Petra se stalo hlavním městem, které Nabatejcům poskytlo bezpečné zázemí pro další rozvoj. Zákony pouště – nestavět pevné příbytky a nesít obilí – se změnily s přerodem beduínů ve starověké byznysmeny.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Přístupová soutěska (sík) bývala kdysi korytem potoka, Nabatejci ji využili jako kamenný akvadukt

Cesty na západ a styky se Středomořím přinesly do jejich života nové prvky. Přívod vody do města Petra vyřešili vytesanými kanály, které jsou dodnes vidět kolem příchodové cesty, a jsou vlastně akvaduktem, který byl tak populární v Římě. Petra se z města mrtvých stala jedním z překladišť zboží. Jediná cesta k němu vede úzkou soutěskou, kde stěny se místy vypínají nad stovky metrů, takže udržet město zabezpečené nedělalo větší potíže.

Foto: archiv CK Arcadia Air

První pohled, který se vám naskytne, projdete-li soutěskou až na konec

Když se tedy vydáte po dávných stopách karavan a projdete soutěskou, těsně před koncem se vám začne odkrývat pohled na jeden ze tří hlavních skvostů – Al-Chaznech (Pokladnice). Průčelí dvoupatrové hrobky vysoké přes 40 metrů a široké 30 metrů, která měla sloužit jako místo posledního spočinutí krále Arety III., nese znaky řecké architektury. Jako ostatní hrobky je vytesána do červeného pískovce a její monumentálnost vám vyrazí dech a uvede vás na zvlněnou plošinu údolí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hrobka Ad-Deir zvaná Klášter stojí vysoko nad údolím

Po cestě údolím kolem dalších hrobek se vlevo předvede v plné parádě kamenný amfiteátr. Bohužel se na něm podepsal zub času a ničivé zemětřesení, po kterém hvězda kamenného města na stovky let pohasla. Třetí objekt, kvůli kterému se musíte vyšplhat po kamenných schodech vysoko do hor, je Ad-Deir (Klášter). Je podobný Pokladnici, ale svými rozměry ji ještě překonává. Z tohoto místa máte krásný výhled na údolí a na další zhruba třicítku památek, které jsou pojmenovány chrám Okřídlených lvů, Petrský kostel, obětiště… Muzeum Al-Habis vám poskytne pohled na střípky archeologických nálezů ve městě.

Foto: Sajetpa at ml.wikipedia, Wikimedia Commons

Hrobky v Mada’in Saleh obsahují (narozdíl od těch v Petře) nabatejské nápisy

Petra je světoznámé město a hlasováním se zařadilo mezi 7 nových divů světa. Nicméně málokdo ví, že má svého bratříčka. Mada’in Saleh, latinsky Hegra, leží na území Saúdské Arábie. Bývalo to druhé největší město Nabatejského království a překladiště zboží. I zde naleznete ve skalách vytesané hrobky, z nichž je nejzajímavější Qasr Al Farid – hrobka vytesaná v kulovitém megalitu. Nicméně hrobek je více než stovka. Po římské anexi v roce 106 n. l. se Nabatejci pomalu vytrácejí z povědomí, ale to, co po sobě zanechali, i dnes vyráží dech.

Jordánsko

je fotogenická země plná památek, které zde zanechaly mnohé kultury. Římané, Asyřané, Peršané, Řekové nebo Nabatejci.

Petra

Jeden z novodobých 7 divů světa, kde se natáčel celovečerní film Indiana Jones a poslední křížová výprava. Město je od roku 1985 zařazeno na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Město původně vzniklo jako pohřebiště v dokonale krytém místě, kde se setkávají tři údolí (Vádí al-Araba). Petru opustili poslední obyvatelé po druhém ničivém zemětřesení v 6. století n. l. Údolí upadalo postupně v zapomnění. Stala se tajemstvím místních beduínů, kteří existenci skalního města pečlivě skrývali před světem.

Madeba

Město staré přes 4000 let. Dnes je známé především díky Umajjovským a Byzantským mozaikám. Nejznámější je mozaika v kostele sv. Jiří, která zachycuje mapu Svaté země v období 6. století. Po prohlídce města pojedete dále na jih do Petry, kde přenocujete.

Džaráš

Tyto pozůstatky římského města, přezdívaného též jako Pompeje Středního východu, byly do roku 1806 zasypány a zachovaly si tak svůj jedinečný vzhled. Uvidíte zde například dva antické chrámy zasvěcené Diovi a Artemis nebo oválné fórum lemované iónskými sloupy.

Mrtvé moře

Je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem. Nachází se 420 metrů pod hladinou oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu. Slanost dosahuje  30 až 35 %. Vysoká koncentrace minerálů má blahodárný účinek při léčbě kožních nemocí - lupenky, ekzémů, akné a při léčbě revmatických a respiračních problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám