Hlavní obsah

Thajský ráj je na Ostrově slonů

Novinky, František Kabelka a Josef Poslušný, CK Arcadia Air

V thajštině znamená název ostrova Koh Chang Ostrov slonů. Není to proto, že by zde bylo více slonů než na jiných thajských ostrovech, ale protože tvar ostrova připomíná plovoucího slona.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Exotický Koh Chang

Článek

Koh Chang je z pohledu turistiky docela opomíjen a není moc propagován. Téměř každý zná thajský Phuket, Koh Samui, Krabi, Koh Phangan, Koh Samet, ale když se řekne Koh Chang, většina lidí neví, kde to je a jak se tam dostat. A přitom je to druhý největší ostrov Thajska a má mnohé výhody oproti ostatním.

Jeho první – a to nespornou - výhodou je, že leží poměrně blízko hlavního města Bangkoku. Vzdálenost 320 km znamená, že cesta autobusem trvá jen kolem 5 hodin. Druhá výhoda je snad ještě zajímavější.

Koh Chang patří spolu s dalšími 52 ostrovy a ostrůvky do chráněného Národního mořského parku, a tak skrývá neuvěřitelné poklady, které na jiných ostrovech nenajdete, ať už se jedná o překrásné rostliny, nedotčenou džungli s vodopády a především bohatý podmořský život s korálovými útesy a mořskou faunou.

Foto: Foto archiv CK Arcadia Air

Projížďka na slonech tropickou džunglí na Koh Changu

Ostrov je někdy nazýván zapomenutou perlou, což v podstatě znamená, že ještě není tak úplně válcován turismem. Najdete zde ubytovaní podle svého gusta, spoustu restaurací a malých hospůdek, funkční infrastrukturu a hlavně nepřeplněné pláže s bílým pískem a průzračnou tyrkysovou vodou, z nichž největší a nejznámější je 2,5 km dlouhá pláž White Sand Beach.

Můžete se prostě jen tak povalovat na pláži, zapůjčit si kajak a vyrazit na okolní ostrůvky, potápět se, šnorchlovat, rybařit ve dne či v noci, na malé motorce projet celý ostrov, vyrazit pěšmo na nejvyšší horu ostrova Salaphet nebo se projet na slonech. Vybírat je opravdu z čeho.

A pokud vám samotný ostrov Koh Chang nebude stačit, můžete se vypravit na výlet s přenocováním na okolní ostrůvky Koh Kood, Koh Mak, Koh Wai, Koh Rayang a každý den přenocovat na jiném. Pak to teprve bude ta pravá cestovatelská paráda.

Foto: Foto archiv CK Arcadia Air

Písečné pláže na Koh Changu

Další výhodou ostrova pro ty z vás, kteří rádi cestujete a poznáváte, je jeho poloha blízko hranic s Kambodžou (100 km). To Koh Chang přímo předurčuje jako výchozí místo pro návštěvu tohoto  království, jehož král mluví plynně česky, a kde můžete navštívit jeden ze sedmi divů světa, chrámový komplex u města Siem Reap – Angkor Wat, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Z ostrova Koh Chang se dostanete do Siem Reap autobusem za 9–10 hodin a cena jízdenky se pohybuje kolem našich 300 Kč.

Foto: Foto František Kabelka

Dobroty ostrova Koh Chang

Chcete-li poznat ještě další zemi na Dálném východě, z Kambodže je to už jen co by kamenem dohodil na jih Laosu, do oblasti 4000 ostrovů na veletoku Mekong a do města kávy Pakse.

Koh Chang

je po Phuketu druhým největším thajským ostrovem. 70 % plochy ostrova pokrývají lesy. Nejvyšším místem je 744 m vysoký Khao Jom Prasat. Název Koh Chang v překladu znamená „Sloní ostrov“, ne však proto, že by zde běžně žili sloni, ale proto, že ostrov má tvar připomínající koupajícího se slona. Ostrov je dlouhý (od severu k jihu) asi 30 km a široký cca 14 km a žije na něm necelých 5500 obyvatel. Koh Chang je v současné době považován za „zapomenutou perlu“, protože turistický ruch ještě není tak velký jako v Pattaye nebo na jiných ostrovech, přestože nabízí kouzelná místa a bílé písčité pláže.

A pokud vám zbyde nějaký den navíc, pak si nenechte ujít město mnichů Luang Prabang. Je to jedno z nejzajímavějších měst v jihovýchodní Asii!

Reklama

Výběr článků

Načítám