Hlavní obsah

V Kambodži můžete slavit Nový rok hned třikrát

Novinky, František Kabelka a Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud budete v čase oslav našeho Nového roku na Dálném východě, konkrétně v Kambodži, vězte, že oslavy se pramálo liší od těch evropských, na které jsme zvyklí. Všude hodně lidí, plné restaurace, od těch luxusních až po ty lidové, natřískané bary, hodně světel, lampionů a na závěr ohňostroj.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Tanečnice Apsara

Článek

S čím ale musíte počítat, je hudba. Hlasitá reprodukovaná hudba na vás útočí skoro z každé hospody. A je jedno, jestli těch hospod je v ulici jen několik, nebo jedna vedle druhé. Pekelně hlasitě se proplétají tóny různých žánrů a stylů. Od místní lidovky po těžký rock. Chce to špunty do uší, pár skleniček či vytrénované hlasivky.

Brzy však zjistíte, že hudba nevychází jen z restaurací, ale line se – to je slabý výraz – přiléhavější je ŘVE …) skoro z každého baráku až do časného rána. Místní si bujarý život užívají s turisty a někdy to vypadá i tak, že mají vítanou příležitost pěkně se pobavit.

Rozhodně Buddha a buddhismus, což znamená v podstatě kromě jiného i střídmost, má v tento den volno. Nebo jen, a to je pro něj příznačné, ve své dobrotě přivře oči, neboť ví, že druhý den opět všichni přijdou do chrámu ke společným modlitbám, ve kterých se tak jako jejich předkové opět vrátí ke starým tradicím a do Jeho náruče.

Foto: Foto archiv CK Arcadia Air

Siem Reap, mnichy potkáte na každém kroku

Podruhé v Kambodži můžete slavit Čínský nový rok. Letos 31. 1. 2014 ve znamení dřevěného koně. Jsou to nejvýznamnější svátky v čínském lunárním kalendáři, čas pro rodinná setkání a společnou slavnostní hostinu.

Nikde nesmí chybět rýžový pudinkový koláč z lepkavé rýže, který přináší prosperitu, dále knedlíčky, které vypadají jako zlaté ingoty a mají jedlíkům přinést peníze a bohatství, a pak dlooouhé nudle, ty prý proto, aby všichni kolem stolu měli dlooouhý život. A co do pompéznosti, světel, hudby a ohňostrojů si tyhle oslavy nezadají s evropskými oslavami Nového roku.

Foto: Foto Milei Vencel

Siem Reap, místní tržiště

A konečně, potřetí ho můžete oslavit ještě v dubnu. Jsou to oslavy trvající skoro týden. Všichni mají volno, je to státem uznaný svátek, celý týden se lidé veselí, jezdí se za příbuznými na vesnice, chodí se společně k modlitbám, kdy se vzpomíná na zemřelé rodinné příslušníky.

Samozřejmě se zapálí bezpočet vonných tyčinek, přinesou se dary do chrámů, včetně hotových jídel a všichni si navzájem přejí vše nej a ovšem na prvním místě, tak jak je to v Asii zvykem, hodně peněz.

Foto: Foto archiv CK Arcadia Air

Siem Reap

A proč slaví Kambodžani jako jediní Nový rok v dubnu? Protože začátkem ledna se na venkově sází rýže. Kdyby se několik dní slavilo, tak by rýže prostě nebyla. A zlí jazykové tvrdí, že když se do oslav Nového roku v Kambodži dají vesničané, trvá veselí klidně i měsíc.

Siem Reap

Jedná se o jedno z nejrušnějších měst v Kambodži. Siem Reap je ideálním místem pro návštěvu chrámů Ankoru, jezera Tonle Sap a jeho plovoucích vesnic. Nenechte si ujít tradiční starobylý tanec Apsara, který byl určen králům.

Reklama

Výběr článků

Načítám