Hlavní obsah

Západ USA - klasický okruh Kalifornií, Arizonou, Utahem a Nevadou, den 4 - Ajo, Pima Air Museum, Tucson

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovkou nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme vám typický dvoutýdenní zájezd na západ USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent.

Foto: Michal Kužel America Tours

Letadlo Johna Fitzgeralda Kennedyho v Pima Air Museu

Článek

Vyrážíme v 8.00 po vydatné snídani v restauraci, která má spíše charakter muzea. Stěny jsou pokryté fotografiemi z historie Yumy. Zdá se, že Yuma musela v době kolonizace západu být pořádně živé město! Naší první, jen technickou zastávkou je Gila Bend, městečko uprostřed pouště. Po natankování a občerstvení pokračujeme na jih k mexické hranici do městečka Ajo. Cestou silnice protíná skupinu pahorků.

A najednou jsme obklopeni obrovitými kaktusy saguaro. Z dálky jsme je již dnes viděli, ale tady je jich spousta a všude kolem! To ještě netušíme, že tyto kaktusy nás budou dnes a zítra provázet celou další cestu.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Kostelíček v městečku Ajo

Ajo je staré hornické městečko, jehož sláva je dávno za zenitem. Před necelými dvaceti lety byl uzavřen zdejší mohutný měděný důl, který je dodnes jedním z největších povrchových dolů v USA. My jsme se zastavili na malebném náměstíčku mexického stylu, popili mexické pivo ve zdejším baru, navštívili vyhlídku na měděný důl a poté vyrazili na další cestu.

Foto: Archiv

Kaktusy

Všudypřítomné kaktusy saguaro nás vedou celou další trasu do Tucsonu, největšího města jižní Arizony. Projeli jsme rezervacemi několika indiánských kmenů. Za volanty nemnoha aut, která jsme cestou potkali, opravdu seděli převážně typičtí indiáni. Neminul nás ani průjezd checkpointem pohraniční policie, která zde kontroluje, zda vozidla nepřeváží Mexičany uprchlé přes nedalekou státní hranici. Všichni jsme kontrolou prošli na první pohled a můžeme jet dál.

Kaktusy saguaro jsou symbolem jižní Arizony

Po příjezdu do Tucsonu ihned míříme k dnešní asi největší atrakci – Pima Air Museum. Toto jedinečné muzeum vzniklo díky nadšení vysloužilých vojáků – letců ze zdejší letecké základny.

Z „pohřebiště“ letadel, na kterém u Tucsonu odpočívá tisíce letadel od strojů z druhé světové války po ty čerstvě vyřazené, vybírají nejzajímavější kousky, které se soustřeďují v tomto muzeu. Zde procházejí rekonstrukcí a jsou zařazovány mezi exponáty. Návštěva tohoto muzea je prostě bomba!

Foto: Michal Kužel America Tours

Pima Air Museum

Na volné ploše stojí desítky skvělých letadel dopravních i vojenských, v několika klimatizovaných hangárech jsou uchovávány největší skvosty, zejména stroje z doby druhé světové války. U pokladny dostanete soupis všech letadel s popisem, každý stroj má své číslo, skoro na všechny si můžete sáhnout. Jedinečný zážitek!

Foto: Jana Jaderná America Tours

Pima Air Museum

Kdyby muzeum v pět odpoledne nezavíralo, těžko by nás odtud Petr dostal. Takhle ale ještě před ubytováním navštívíme bufet Golden Corral, svého druhu také atrakci. Za cenu kolem deseti dolarů můžeme jíst třeba až k prasknutí, od polévek přes saláty, až po pečená žebra a steaky. V ceně jsou i nealko nápoje.

Foto: Archiv

Buffet

Oči by ještě jedly, ale tělo to už nezvládá – jedeme do hotelu. Dvoupatrová budova obklopuje zahradu s velikým bazénem a jacuzzi, a to je to, co dnes potřebujeme.

Navíc manažer hotelu na důkaz přátelství s cestovkou dal každému tři kupóny na drink v baru, takže se všichni do deseti minut scházíme v plavkách u bazénu a vyzvedáváme si každý tři mexické corony s limetkami v hrdlech lahví. Během večera nezůstalo jen u nich, vydrželi jsme u bazénu pod hvězdami arizonské oblohy hluboko do noci.

Foto: Archiv

Hotelový bazén v Arizóně

Zítra nás čeká cesta kaktusovými rezervacemi na sever Arizony do Flagstaffu!

Autor : Michal Kužel America Tours

Anketa

Chtěli byste také mít soukromé letadlo jako JFK?
ano
63,3 %
ne
36,7 %
Celkem hlasovalo 147 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám