Hlavní obsah

Východ USA - klasický okruh, den 8: poslední den v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisovali jsme vám typický devítidenní okruh východem USA připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent, tentokrát z pohledu průvodce zájezdu.

Foto: Air France

Naši klienti poletí domů největším dopravním letadlem světa - Airbusem A-380 společnosti Air France

Článek

Ten týden opět utekl jako voda. Když se na zájezdu sejde dobrá parta lidí jako tentokrát, vždy cesta neuvěřitelně uteče. Dneska před sebou máme poslední společný den v USA. Skupina odlétá z mezinárodního letiště JFK ve 22.20, což nám dovolí bez problému strávit ještě odpoledne na Manhattanu.

Foto: Archiv

Krajina Catskill Mountains cestou do New Yorku

Od hotelu z Binghamtonu odjíždíme v 7.30. Jízda do New Yorku nám zabere přibližně čtyři hodiny, během kterých si uděláme krátkou zastávku, a pak už pojedeme rovnou na Manhattan. Cesta je plynulá s minimálním provozem, což nám zaručí včasný příjezd do centra New Yorku. Využíváme nám již známý Lincolnův tunel, před kterým jsme se lehce zdrželi kvůli dopravní zácpě. Je zhruba poledne a máme skoro sedm hodin času do odjezdu na letiště.

Foto: Archiv

Vjezd do Lincolnova tunelu

Někteří účastníci by rádi navštívili vybraná muzea, někteří nemají jasný plán a rádi by ještě na nějaké nákupy. Dávám skupině návrh dřívějšího odjezdu z města a možnost návštěvy velkého nákupního outletového centra nedaleko New Yorku ve státě New Jersey. Kouzlo zdejšího nakupování spočívá v tom, že ve státě New Jersey se neplatí daně při nákupu oblečení a obuvi. Tento návrh je jednomyslně přijat.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Socha Svobody je symbolem nejen New Yorku, ale celé Ameriky

Dáváme si tedy volno na Manhattanu a dohodneme se na odjezdu v 16 hodin. Jeden manželský pár měl namířeno do Metropolitního muzea. Dal jsem jim dobrý tip ohledně vstupného. Metropolitní muzeum v New Yorku musí mít vstupné dobrovolné, protože neplatí městu pronájem za pozemek v Central Parku. Avšak při příchodu do muzea narazí návštěvník na ceník s cenami vstupenek. Až 99 % návštěvníků si nevšimne malým písmem psané upozornění pod ceníkem, že se jedná o doporučený dobrovolný příspěvek na chod muzea. Výše zaplaceného vstupného závisí tedy zcela na vás.

Manželský pár toto při návratu k autu potvrzuje. Skutečně při příchodu byli téměř jediní, kteří vstup neplatili.

Foto: Archiv

Metropolitní muzeum

Ostatní členové naší výpravy navštívili Guggenheimovo muzeum, někteří stihli zajít do Muzea přírodních věd - zde je vstupné povinné. Je skoro 16 hodin a všichni se scházejí u auta zaparkovaného nedaleko letadlové lodi Intrepid.

Foto: Archiv

Letadlová loď Intrepid - muzeum námořního letectva

Z New Yorku míříme Lincolnovým tunelem do New Jersey. Zhruba po 40 minutách jízdy přijíždíme k velkému nákupnímu centru Jersey Gardens. Nákupní centrum je to opravdu ohromné a budí mezi účastníky značný respekt. Jedinou jejich obavou je, aby našli určené místo srazu. To je ovšem jednoduché, sejdeme se ve „food court“, kde je soustředěno několik jídelen s rychlým občerstvením. Ukazuji své skupince, že orientace v tomto nákupním centru je snadná. Jsou zde rozmístěny informační cedule s podrobnou mapkou centra.

Foto: Archiv

Jersey Gardens outlet shopping

Dáváme si rozchod do 19.30 hodin, takže máme přes 2,5 hodiny volna, které ale utečou jako voda. Většina účastníků se vrací doslova ověšena plnými nákupními taškami. Nákupy jsou zde velice výhodné a výběr oblečení je doslova dechberoucí. Na parkovišti ještě před odjezdem někteří účastníci přebalují zavazadla a ukládají nákupy. Teď už míříme do našeho definitivního cíle, na letiště JFK. Cesta uběhla poměrně rychle a okolo půl deváté jsme na místě.

Foto: Archiv

Noční Manhattan

Letíme linkou Air France z terminálu č. 1, u kterého pohodlně zaparkujeme a společně jdeme na odbavení. U odbavovacích přepážek je veliká fronta, která lehce vzbudí obavy, abychom stihli náš let do Evropy. Fronta se ale pohybuje docela rychle, a tak po pár desítkách minut jsou všichni přímo u odbavovacích přepážek.

Odbavení proběhlo bez problémů a kupodivu nikdo nepřekročil povolený váhový limit zavazadla, který je 23 kg na osobu. Všichni dostali palubní vstupenky až do Prahy, zavazadla jsou odbavena rovněž do cílové destinace. Ještě pro jistotu připomenu, že v Paříži se skutečně není třeba o zavazadla, plná výhodných nákupů, starat, a že si je vyzvednou až v Praze. Před vstupem do bezcelní zóny se se skupinou rozloučím, dál už mohou jen pasažéři s platnou palubní vstupenkou.

Foto: Michal Kužel America Tours

Naše superjumbo A-380 na stojánce letiště JFK

Klienti projdou nutnou bezpečnostní kontrolou a pak už zamíří k odletové stojánce, odkud odletí jejich „superjumbo“ Airbus A-380 do Paříže.

Nashledanou a snad se zase někdy v Americe potkáme!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Co by vás nejvíce na popisovaném zájezdu lákalo?
New York
76,5 %
Niagara Falls
17,1 %
Pittsburgh
2,8 %
Philadelphia
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 357 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám