Hlavní obsah

Quebec City - město s velkou historií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město leží v jihovýchodní části provincie Quebec na severním břehu řeky Svatého Vavřince kousek od soutoku s řekou St. Charles River. Údolí řeky je díky obrovským nánosům nejúrodnější oblastí celé provincie. Na rozloze 454 km2 zde žije 492 000 obyvatel.

Foto: Jaroslav Stehlík

Quebec

Článek

Okolo města sice vede transkanadská dálnice (T Can), ale nedá se po ní ani po jiné dálnici dostat až do historického centra. Od východu je to trochu jednodušší, neboť vás až téměř do centra zavede dálnice číslo 440. A hned tady můžete začít prohlídku města.

Foto: Jaroslav Stehlík

Quebec

Jestliže sjedete na ulici Avenue Honore Mercier, uvidíte budovu parlamentu provincie Quebec – nejdůležitější historickou stavbu ve městě, která byla postavena v roce 1886 poté, co původní budova vyhořela tři roky předtím. V parkové úpravě před budovou můžete spatřit sochy několika historických postav. Na druhé straně cesty, po které jste přijeli, si můžete všimnout hradeb, které se táhnou okolo historického centra v celkové délce 1,6 km. Tvoří tak opevněné město, jediné svého druhu v Severní Americe na sever od Mexika. Hned v tomto místě je jedna z bran, kterou se dá do vnitřního města vjet.

Foto: Archiv America Tours

Quebec

Pokud ale vyjedete na kopeček před vámi, ocitnete se na Plains of Abraham, tedy v místě, kde se odehrála sice krátká, ale důležitá bitva mezi armádami Francie a Anglie o nadvládu nad celou Severní Amerikou v září roku 1759. Budete přímo u Citadely, okolo které můžete jen projít, nebo absolvovat prohlídku vnitřku. Je odtud nádherný výhled na řeku Svatého Vavřince, která teče hluboko pod vámi.

Foto: Archiv America Tours

Quebec

To už stojíte na vyhlídce Cape Diamond, odkud se po dřevěných schodech a promenádě Promenade des Gouverneurs dostanete až k Dufferin Terrace u hotelu Chateau Frontenac. Ten byl vybudován jako jeden z hotelů kanadské železniční společnosti Canadian Pacific Railway v roce 1893, stylem je podobný o pět let mladšímu „kolegovi“ v národním parku Banff ve Skalistých horách a je dnes považován dokonce za nejfotografovanější hotel na světě. V roce 1980 byl vyhlášen národní historickou památkou Kanady.

K bazilice Notre Dame de Quebec je to jen pár kroků odtud. Je to nejstarší severoamerická katedrála na sever od Mexika, postavena byla v roce 1678. Byla sídlem diecéze, která zasahovala až do New Orleans. Vstup je zdarma. Hned naproti přes malinké náměstí je vidět budovu místní radnice.

Foto: Archiv America Tours

Quebec

Quebec City je městem v Severní Americe výjimečným. Kouzlo francouzské architektury časů dávno minulých zasazené do pěkného prostředí vysoko nad řekou Svatého Vavřince nemá obdoby. Ve městě je na 33 národních historických památek Kanady.

Foto: Archiv America Tours

Quebec

Jen těžko bychom mohli za krátkou návštěvu ke všem alespoň zavítat. Je zde mnoho restaurací a kavárniček, které doslova vybízejí k tomu, abychom si sedli a kochali se pohledem na všechny ty krásy kolem. Při cestě z tzv. Horního města, kde jste se pravě procházeli, je to jen pár set metrů do Dolního města. Schází se do něj po prudkých schodech.

Foto: Archiv America Tours

Quebec

I na nich jsou malé zahradní restaurace a výhled z nich přímo úžasný! Nespěchejte a zastavte se na chvíli. V Dolním městě se zajděte alespoň podívat na malé náměstí Place Royal se sochou krále Ludvíka XIV. Právě za jeho panování dostávalo město původní podobu. Na náměstí stojí další katedrála Notre Dame, tentokrát jde o Notre Dame de Victories (vítězná) z roku 1688. Přestože jméno má připomínat dvě vítězství Francouzů nad Angličany v letech 1690 a 1711, při poslední bitvě roku 1759 byl kostel zničen a vypálen anglickými vojsky. Pokud si chcete chvíli odpočinout od turistického ruchu, sejděte si zhruba 100 metrů k řece Svatého Vavřince. Je tady klid a velice příjemně.

Autor: Pavla Janková, America Tours

Anketa

Dorozumíte se více jazyky ?
pouze česky
25,6 %
umím jedním světovým jazykem
39,4 %
domluvím se více než 2 jazyky
35 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 160 čtenářů.

Zajímavosti o Quebec City

• Složeni populace podle mateřského jazyka mluví za vše: 95 % francouzština a 1,5 % angličtina. Zhruba 2/3 obyvatelstva jsou dvojjazyčně.

• Složeni populace podle mateřského jazyka mluví za vše: 95 % francouzština a 1,5 % angličtina. Zhruba 2/3 obyvatelstva jsou dvojjazyčně. • Zajímavé rovněž je, že 90 % populace je římskokatolického vyznání.

• Složeni populace podle mateřského jazyka mluví za vše: 95 % francouzština a 1,5 % angličtina. Zhruba 2/3 obyvatelstva jsou dvojjazyčně. • Zajímavé rovněž je, že 90 % populace je římskokatolického vyznání. • Quebec City má nejstarší vzdělávací instituci pro ženy v cele Severní Americe v klášteře Uršulek (Ursulines of Quebec).

• Složeni populace podle mateřského jazyka mluví za vše: 95 % francouzština a 1,5 % angličtina. Zhruba 2/3 obyvatelstva jsou dvojjazyčně. • Zajímavé rovněž je, že 90 % populace je římskokatolického vyznání. • Quebec City má nejstarší vzdělávací instituci pro ženy v cele Severní Americe v klášteře Uršulek (Ursulines of Quebec). • Virus Quebec (Quebecke Stare město) je od roku 1985 na Seznamu světového kulturního dědictví organizace UNESCO.

• Složeni populace podle mateřského jazyka mluví za vše: 95 % francouzština a 1,5 % angličtina. Zhruba 2/3 obyvatelstva jsou dvojjazyčně. • Zajímavé rovněž je, že 90 % populace je římskokatolického vyznání. • Quebec City má nejstarší vzdělávací instituci pro ženy v cele Severní Americe v klášteře Uršulek (Ursulines of Quebec). • Virus Quebec (Quebecke Stare město) je od roku 1985 na Seznamu světového kulturního dědictví organizace UNESCO. • Město navštíví ročně na 4,5 milionů turistů, z toho je 3,5 milionu domácích a více jak 1 milion ze zahraničí (ze 75 států světa).

• Složeni populace podle mateřského jazyka mluví za vše: 95 % francouzština a 1,5 % angličtina. Zhruba 2/3 obyvatelstva jsou dvojjazyčně. • Zajímavé rovněž je, že 90 % populace je římskokatolického vyznání. • Quebec City má nejstarší vzdělávací instituci pro ženy v cele Severní Americe v klášteře Uršulek (Ursulines of Quebec). • Virus Quebec (Quebecke Stare město) je od roku 1985 na Seznamu světového kulturního dědictví organizace UNESCO. • Město navštíví ročně na 4,5 milionů turistů, z toho je 3,5 milionu domácích a více jak 1 milion ze zahraničí (ze 75 států světa). • Turisté přinesou ročně téměř 1,5 miliardy kanadských dolarů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám