Hlavní obsah

Neobvyklý příběh jednoho mostu aneb Z Londýna do Lake Havasu City

Vydejme se dnes za poznáním města Lake Havasu City, které leží na východním břehu jezera Lake Havasu v regionu Mohave County ve státě Arizona. Žije zde téměř 53 000 lidí a ročně sem zavítá až 750 000 návštěvníků.

Foto: Jakub Fučík America Tours

London Bridge

Článek

Téměř po celý rok tu panuje suché a teplé počasí, v roce bývá více než 300 slunečních dnů. Kromě krásného počasí na vás čeká široká nabídka ubytovacích i restauračních služeb a řada lákavých možností na zajímavě prožité dny dovolené. Jsou tu ideální podmínky k provozování cyklistiky, turistiky, využít můžete tenisové kurty či golfová hřiště. Milovníci vodních sportů, radovánek i příjemného lenošení ocení nádherné jezero zasazené v kouzelné přírodě.

Foto: Jakub Fučík America Tours

London Bridge

A k tomu je zde jedna neobvyklá atrakce, kterou jen tak někde neuvidíte. Stojí tu totiž most, který se původně klenul přes řeku Temži v Londýně, přičemž vzdálenost mezi těmito dvěma městy je více než 8 700 kilometrů. A jak se sem vlastně most dostal?

Původní dřevěný most přes Temži byl v roce 1209 nahrazen mostem, o jehož výstavbu se zasloužil Peter Colechurch. I když most vyžadoval časté opravy, přežil více než 600 let.

Foto: Jakub Fučík America Tours

London Bridge

Koncem 18. století bylo zřejmé, že starý London Bridge již dlouho nevydrží. Byl úzký a ve špatném stavu. V roce 1831 byla proto dokončena stavba nového mostu. Jak ubíhaly roky, zjistilo se, že se most začíná v průměru každých 8 let potápět o cca 3 cm. Koncem roku 1924 východní strana mostu byla o 10,2 cm nižší než strana západní. Bylo zřejmé, že do budoucna ani tento most neobstojí v zátěži automobilové dopravy 20. století.

Foto: London Bridge Resort

London Bridge

V roce 1967 se proto začíná uvažovat o prodeji mostu. Již 18. dubna 1968 vítězí nabídka ve výši 2 460 000 USD, kterou předložil podnikatel Robert P. McCulloch. Právě tento muž byl v roce 1963 zakladatelem města Lake Havasu City. Jeho nabídka byla více než velkorysá. Odhadované náklady na demontáž, které byly vyčísleny na 1 200 000 USD, zdvojnásobil a navíc přidal 60 000 USD – tedy 20 000 USD za každý rok. Předpokládal totiž, že celá transakce by mohla být završena do 3 let.

Přestěhování mostu a jeho rekonstrukce si vyžádala dalších sedm miliónů dolarů. Každý blok mostu byl předtím, než byl demontován, pečlivě označen a očíslován.  Bloky byly naloženy na loď, která přes Panamský průplav doplula do Kalifornie,  a odtud byly dále transportovány do Arizony. Zde byly díly opět postupně kompletovány. Slavnostní ceremoniál k završení úspěšného přemístění London Bridge se konal 10. října 1971.

Foto: Archiv

London Bridge

Poblíž mostu na vás čeká další překvapení. Tím je anglická čtvrť, kde spatříte stavby v klasickém anglickém stylu, můžete zajít do některého z místních obchodů či posedět v anglické restauraci a dívat se při tom na originální London Bridge v Lake Havasu City v Arizoně.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Víte, jaké je hlavní město státu Arizona ?
Las Vegas
3,2 %
Phoenix
93 %
Flagstaff
3,8 %
Celkem hlasovalo 158 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám