Hlavní obsah

Minnesota - stát tisíců jezer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním ze států oblasti nazývané Upper Midwest je Minnesota, ve které žije 5 300 000 obyvatel. Její rozloha je 225 181 km². Východní strana je zčásti omývána vodami jezera Lake Superior, podstatnou část pak tvoří hranice se státem Wisconsin.

Foto: Archiv

Minnesota State Capitol

Článek

Na jihu sousedí s Iowou, západními sousedy jsou North a South Dakota. Severní hranice má s kanadskou provincií Manitoba a malou částí sousedí i s Ontariem. Hlavním městem je St. Paul, největším je Minneapolis.

Minnesota je jediným ze 48 kontinentálních států, jehož severní část sahá za 49. rovnoběžku – v oblasti jezera Lake of the Woods.

Foto: Archiv

Mississippi River

Přezdívka Land of 10 000 Lakes (Země 10 000 jezer) napovídá, co je pro tuto zemi typické, a tím je ohromující počet jezer. Uvádí se, že jich může být dokonce více než 12 000. Stát má 144 480 km břehů, tedy více než Kalifornie, Florida a Havaj dohromady.

Většinu území pokrývají táhlé pláně. Severní region státu je nejčlenitější, je zbrázděný skalnatými výběžky a je bohatě posetý hlubokými jezery. Okolí řeky Mississippi v jihovýchodní části státu je naopak poměrně ploché, jsou zde četná, hluboce vykrojená údolí a velké množství řek a potoků. Nejvyšším bodem Minnesoty je Eagle Mountain, jehož vrchol je ve výšce 701 metrů n. m.

Foto: Pipestone National Monument

Pipestone National Monument

Díky svým geografickým podmínkám nabízí země bohaté vyžití milovníkům vodních radovánek, zejména pak kanoistiky. Zrovna tak rybáři se mají na co těšit. Lehčí pěší turistika vás čeká v překrásné oblasti parků v jezerních oblastech. Velice oblíbená je turistická a rekreační oblast Iron Range.

Hráči golfu najdou v zemi vynikající golfová hřiště.

Název Minnesota pochází z indiánského jazyka kmene Dakota a znamená „nebem zbarvená voda“ nebo „poněkud zamračená voda“. Původně byl tento název určen pro označení řeky – Minnesota River.

Foto: Archiv

City Hall Mimeapolis

Stručná historie

V 17. století byla oblast Minnesoty osídlena především kmeny Siouxů. Ty byly pak postupně násilně vytlačovány kmeny Ojiba na jihozápad do prérií. Oblast na východ od Mississippi se v roce 1787 stala součástí Severozápadních amerických teritorií a západní část od řeky byla odebrána z rukou Francouzů v roce 1803 při aktu Louisiana Purchase. Největší zisk z nabytého území přinášela těžba dřeva. V okolí měst Minneapolis, St. Paul a Stillwater došlo brzy k výstavbě vodou poháněných pil.

V roce 1858 se Minnesota stala 32. státem USA a hlavním městem se stal St. Paul. Dva roky nato vypukla občanská válka Severu proti Jihu a Minnesota byla prvním státem, který vyslal do bojů na straně Unie tisíce dobrovolníků. Současně však na domácím poli povstali proti oslabené Minnesotě hladoví indiáni. Na pomoc musela být povolána federální vojska.

Foto: Archiv

Fauna Minnesoty

Ke konci 19. století došlo k průmyslovému rozvoji. Minneapolis se stal světovým centrem obchodu s moukou. Významně se rozšířila železniční síť, nabízelo se mnoho pracovních míst, a tím vzrostlo přistěhovalectví z Evropy. V pohořích Vermillion Range a Mesabi Range se začala těžit železná ruda. Město Duluth se rozrostlo ve velké přístavní město, v roce 1889 byla ve městě Rochester založena dodnes fungující a velice významná klinika Mayo Clinic.

Foto: Voyageurs NP

Voyageurs NP

V období 1. světové války bojovalo na frontách 118 000 minnesotských mužů. Velká hospodářská krize způsobila dramatický pokles zisků, až 70 % železářů přišlo o práci. Obrat nastal s příchodem 2. sv. války, kdy byla poptávka po výrobě letadlových součástek, zbraní a lodí.

Současná vláda se soustředí především na podporu průmyslu a ochranu životního prostředí. Je kladen také velký důraz na vzdělání, do kterého proudí hodně peněz ze státního rozpočtu.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Víte, že v Minnesotě představili jako první tyčinku Milky Way?
ano
2,1 %
ne
76,6 %
ne a je mi to jedno, odkud je, hlavně že je..
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Zajímavosti z Minnesoty:

V Minnesotě je 201 jezer s názvem Mud Lake, 154 Long Lake a 123 Rice Lake.

Minnesotské vynálezy: krycí a průhledná lepící páska Scotch, cereálie Wheaties, Bisquick, kosmetické produkty Aveda.

Rodák z Minneapolis, doktor C. Walton Lillehei, má přezdívku „Otec operací na otevřeném srdci“. Na University of Minnesota byl dne 2. 9. 1952 členem týmu při první úspěšné operaci na otevřeném srdci. Tuto historickou operaci, využívající hypotermii, vedl jeho dlouholetý přítel a kolega Dr. F. John Lewis. 

Dne 26. 3. 1954 stojí doktor Lillehei v čele týmu, který provedl 13letému chlapci první srdeční operaci na světě metodou mimotělního oběhu.   

Související témata:

Výběr článků

Načítám