Hlavní obsah

Machu Picchu - záhadné tajemno z doby Inků

V loňském roce jsme oslavili 100 let od objevení pevnosti Machu Picchu, ta byla nyní vyhlášena jedním z novodobých sedmi divů světa. Pro každého, kdo navštíví Peru, je téměř povinností zavítat i na toto místo.

Foto: Vladimír Kužel

Machu Picchu

Článek

Většina turistů si zakoupí jednodenní výlet z Cusca, a prožije tak den plný úchvatných zážitků od začátku až do konce. Výhoda spočívá i v tom, že máte jistotu, že se do pevnosti určitě dostanete. O tento unikátní div je tak velký zájem, že peruánská vláda byla nucena přistoupit k omezení počtu turistů, kteří mohou Machu Picchu navštívit během jednoho dne.

Foto: Jan Pavešic

Machu Picchu

Cesta začíná na vlakovém nádraží v Cuscu. Podle stavu vaší peněženky si můžete vybrat některý z vlaků, který odjíždí směrem k tajemnému městu Inků. Vždy je třeba mít rezervaci – v určitých obdobích je vyprodáno dlouho dopředu. Vsadit na to, že se vždy najde nějaké volné místo, se nevyplácí. Může se stát, že je vlak plně obsazen nebo je volno za cenu, která se nám vůbec nelíbí. Pokud si jízdenku zajistíme včas, můžeme si vybrat mezi vlakem Hiram Bingham, Vistadome nebo tzv.“backpacker“. Drtivá většina turistů si vybírá prostřední možnost. Je to pohodlný čistý vlak s velkými panoramatickými okny, která umožňují během jízdy pozorovat krajinu kolem řeky Urubamby.

Foto: Alena Knotková America Tours

Urubamba

Už odjezd z Cusca je zážitek. Vlak musí překonat pohoří, v jehož lůně se město nachází, a tak vyjíždí nad usedlosti metodou „cik – cak“. Snad 10 minut popojíždí na pravou stranu a pak do leva, nikomu to ovšem nevadí, protože je to nevšední zážitek a je na co se koukat.

Po zdolání kopce již vlak ujíždí do údolí a všichni se mohou kochat nádhernými zákoutími řeky.

Foto: Alena Knotková America Tours

Cesta na Machu Picchu

Cestou vlak staví většinou pouze jednou, aby nabral další turisty, a místní prodejci se vám při této příležitosti budou snažit vnutit některé ze svých výrobků. Cesta končí v malém podhorském městečku Aguas Calientes. Tady všichni přestupují do malých autobusů, které již šplhají k bráně pevnosti. Některé cestovatelky jsou na kopci rády, že neviděly, co je čeká a po jakých cestách se pojede. Teprve při pohledu z dolů si všichni uvědomí děsivé kouzlo klikaté cestičky k vrcholu.

Foto: Alena Knotková America Tours

Machu Picchu

Nyní již zbývá jen vystoupat několik metrů a ztracené město Inků je před námi. Pevnost byla objevena před sto lety historikem Hiramem Binghamem z univerzity v Yale, ale dodnes zůstává obestřena tajemnem a je mnoho otázek, které jsou otevřené a pravděpodobně zůstanou navždy nezodpovězené. Proč bylo toto město postaveno na skrytém místě v jihoamerickém pralese? Co doopravdy znamenalo pro Inky a proč ho vůbec vystavěli? Jak je možné, že sem dopravili tak obrovské kameny a postavili z nich neuvěřitelné zdi? Na každého zde dýchne majestátnost tohoto místa a s jistou pokorou musí smeknout pomyslný klobouk před dávnými staviteli.

Foto: Alena Knotková America Tours

Machu Picchu

Cestou zpět dolů si většinou každý probírá v hlavě, co viděl a zažil. Jako malá vzpomínka na něco mysteriózního nám zbude ve foťáku několik desítek fotografií, které pravděpodobně jen těžko zachytí tu zvláštní atmosféru tohoto místa.

V Aguas Calientes nás čeká návštěva zajištěné restaurace a pak už jen procházka po místním trhu, kde se nám budou, většinou Peruánky, snažit prodat výrobky zdejších umělců.

Foto: Vladimír Kužel

Vlak k Machu Picchu

Aby se turista nenudil ani cestou zpátky, je pro něj připravena ve vlaku módní přehlídka a ukázka peruánského folklóru.

Kdo bude mít ještě večer po příjezdu do Cusca čas, sílu a chuť, může zakončit den plný zážitků ve zdejší hospůdce a ochutnat tolik typické pisco.

Autor: Alena Knotková, America Tours

Anketa

Zajímá Vás historie Inků ?
ano
96 %
ne
4 %
Celkem hlasovalo 1102 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám