Hlavní obsah

Jak jsem pasivně dobýval vesmír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můj zájem o nekonečno začal již v páté třídě, když jsem dostal od učitelky ruštiny jako dar knihu pojednávající o vesmíru. K poznatkům z této knihy jsem doplňoval další informace a moje nadšení pro vesmír trvá dodnes.

Foto: Vlastislav Dvořák

Vstup do KSC

Článek

V době, kdy již bylo možno nejen snít, ale i praktikovat zájem o cesty do blízkého vesmíru, aspoň u startů raket, jsem naplánoval návštěvy Floridy a Kennedyho vesmírného centra.

Foto: Archiv

Kennedy Space Center

Požádal jsem cestovní kancelář v Brně o pomoc a vznikl dokonalý plán mých návštěv v termínech startů raketoplánů. Saturny s Apollem jsem prošvihnul z důvodů přátelských vztahů na „věčné časy“ a starty raketoplánů – 5x – pro odklady z technických důvodů, nepřízeň počasí atd.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Kennedy Space Center

Nic však nevadí. Jen návštěva Kennyedy Space Centre (KSC) je zážitek, na který se nedá zapomenout. Jak jsem psal výše, díky cestovní kanceláři, jsem zaletěl na Floridu, ubytoval jsem se v Miami na týden a v tomto týdnu jsem věnoval den nebo dva přesunu do Titusvillu, který je těsně vedle KSC.

Centrum nabídne každému za cca 25 dolarů celodenní prohlídku všeho, co odlétá ze startovacích ramp od samého počátku dobývání okolí Země, letů na Měsíc, k planetám, do vzdáleného univerza, i výhled do budoucnosti tohoto oboru.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Kennedy Space Center

Na pochopení složitosti raketové techniky je v samostatné hale ležící největší raketa světa Saturn 5 s lodí Apollo. Tato sestava umožnila lidem šestkrát návštěvu Měsíce. Neuvěřitelné.

Můžete si zde sáhnout na měsíční horninu, posadit se do vozítka, které vozilo kosmonauty po Měsíci a odkrokovat raketu v délce 108 metrů.

Na startovní rampě byla ale ve svislé poloze a já jsem jen žasnul. To je výš než nejvyšší mrakodrap, který se právě dokončuje v Brně.

V raketových motorech, kterých má první stupeň pět, může být pohodlně garáž pro osobní automobil, a to v každém motoru. Jak to mohlo odletět je i pro informovaného laika záhada, ale je to tak. Rachot při startu prý byl největším hlukem, jaký kdy lidstvo vyprodukovalo.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Kennedy Space Center

Montážní hala raket a raketoplánů je největší obestavěný prostor na Zemi a vešla se do něj stojící raketa Saturn 5 s Apollem a ještě na pojezdovém zařízení. Shrnovací vrata na výšku se musela otevřít po dokončení montáže do výšky 120 metrů.

Foto: Jan Kužel America Tours

Kennedy Space Center

Součástí KSC je i dvakrát 3D kino IMAX s úžasnými filmy s vesmírnou tematikou. Nevíte kam dřív zajít. Prohlídka raketoplánu, jednomístné lodi Mercury, dvojmístné Gemini, laboratoř Skylab i samotného Saturnu 5 s Apollem, všude si můžete vyzkoušet jak kosmonautům bylo.

Foto: Jan Kužel America Tours

Kennedy Space Center

Také jsem se zamyslel u památníku všech, kteří zaplatili za zvídavost lidstva svým životem. Oni mají stejné zásluhy na úspěších jak ti ostatní, kteří cíle dosáhli.

Foto: Vlastislav Dvořák

Kennedy Space Center

Velmi dobře organizovaná prohlídka v areálu expozic raket je doplněna autobusovým průjezdem po celém KSC se zastávkami u ramp a vyhlídkové věže. Samotné starty bylo ale možné pozorovat ve větší vzdálenosti kvůli hluku a bezpečnosti. Tento projev kosmické techniky však nevadí nejen floře na ostrovech KSC ale i fauně. Volavky, želvy, ryby a krokodýly spokojeně žijí vedle všech technických zázraků.

Foto: Vlastislav Dvořák

Kennedy Space Center

V rámci návštěvy Floridy v USA vřele doporučuji i výlet do Kennedy Space Center.

Autor: Vlastislav Dvořák

Anketa

Chtěli byste letět do vesmíru ?
ano
85 %
ne
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 488 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám