Hlavní obsah

Cartago, Lankester Jardín a Valle de Orosi - skvělá kombinace výletu

Pokud budete mít čas při návštěvě Kostariky, určitě nezapomeňte absolvovat výlet, jehož součástí jsou tyto 3 zajímavosti - Cartago, Lankester Jardín a Valle de Orosi.

Foto: Archiv

Valle de Orosi

Článek

Cartago

Stošedesátitisícové Cartago je považované za jedno z nejstarších sídel Kostariky. Kdysi její hlavní město (do roku 1832) dnes přitahuje pozornost především svou malebnou koloniální architekturou.

Založení se připisuje španělskému dobyvateli a guvernérovi Juanu Vásquzovi de Coronado, který si pro město vyhlídl strategickou polohu v Centrálním údolí mezi břehy řek Coris a Purires. V roce 1732 zasáhla město jedna z mohutných erupcí nedaleké sopky Irazú a téměř docela je zdecimovala.

Foto: Alena Knotková

Basilica de Nuestra Seňora de los Angeles

Kromě tisíců turistů, kteří městečko ročně navštíví jako jednu ze zajímavostí na své cestě do národního parku Volcán Irazú, zaplaví Cartago každý srpen na 2,5 miliónu kostarických věřících. Jejich cílem je místo z posvátných to nejposvátnější – římsko-katolická Basilica de Nuestra Seňora de los Ángeles.

Na důkaz své bezmezné oddanosti a pokory mnozí svou dlouhou pouť ze 22 km vzdáleného San José absolvují plazením se po kolenou. Zkrvavení a zemdlelí únavou se poté omyjí a napijí z pramene, jenž prýští ze skály, na níž byla bazilika v roce 1639 vystavěna.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Fauna v Kostarice

Podle legendy kdysi v těchto místech malá dívenka z Cartaga nalezla na kameni sošku Panenky Marie s malým Ježíškem. Odnesla si ji domů. Příštího rána však soška zmizela a holčička ji znovu nalezla na stejném místě na skále jako předešlého dne. Opět ji vzala a tentokrát odnesla místnímu faráři, který ji uzamkl do malé skříňky. Ráno našli Panenku Marii znovu na skále.

Po dlouhá léta se lidé pokoušeli ve městě Cartago vystavět kostel, ale vždy jeho konstrukci zhatilo nějaké z četných zemětřesení, která oblast často zasahují. Rozhodli se nakonec svatyni vystavět na místě na skále, kde byla nalezena soška. Možná, že tím se jim nadpřirozené síly snažily napovědět, že jedině tam je to správné místo.

Panenka Marie neboli Panna Andělská je oficiální svatou státu Kostarika. Soška, kterou dodnes můžeme najít uloženou v podzemí baziliky, je z tmavého kamene a odtud také její přezdívka – La Negrita (od španělského slova „negra“ – černý).

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Fauna v Kostarice

Věřící se dnes a denně přicházejí své svaté poklonit a přinášejí jí dary a obětiny v podobě malých stříbrných medailonků rozličných tvarů, vypodobňujících např. části těla, které si od Negrity prosí vyléčit. Mnohé z těchto medailonků lze zhlédnout vystavené v chodbě, jež ústí k místu uložení sošky. Spolu s nimi zde najdeme i ty, jež jsou připomínkou na padlé ve 2. světové válce.

Basilica de Nuestra Seňora de los Ángeles utrpěla v roce 1926 částečné poškození zemětřesením a znovu poté byla opravena. Její architektura je snoubením koloniálního stylu s byzantským stylem 19. století. Prvkem, hodným zvláštního povšimnutí, jsou její překrásná vitrážová okna.

Foto: Petr Kubíček

Lankester Jardín Botánico - vstup

V parku Parque Central nalezneme zříceniny jednoho z prvních kostelů v Kostarice – Iglesia del Convento z roku 1635. O jeho zničení se postaralo zemětřesení v roce 1910. Pozůstatky jsou chráněnou památkou, známou jako Las Ruinas de la Parroquia. Její součástí je pěkná zahrada.

Lankester Jardín Botánico

Dvacet tři kilometrů východně od San José, či chcete-li 6 km východně od Cartaga, se nachází botanická zahrada Lankester. Iniciátorem jejího založení byl ve 40. letech minulého století britský přírodovědec a milovník rostlin Charles H. Lankester. Hlavním středem jeho zájmu se stalo studium epifitních rostlin Kostariky, obzvláště pak orchidejí. Jako botanik amatér úzce spolupracoval s prominentními orchideology a svůj život zasvětil vytvoření soukromé zahrady na své farmě.

Po smrti Lankestera se rozšířily snahy o zachování zahrady. Americký spolek American Orchid Society spolu s britskou nadací Stanley Smith Foundation pozemky odkoupily a věnovaly je v roce 1973 Kostarické univerzitě s požadavkem, aby z nich vytvořila botanickou zahradu, jež by sloužila nejen studijním účelům a výzkumu, ale také potěšení široké veřejnosti.

Foto: Petr Kubíček

Lankester Jardín Botánico

Dnes je prvotřídní sbírka Lankesterovy botanické zahrady známá široko daleko. Její chloubou je především oddíl orchidejí, který čítá na 1000 druhů (celkem asi 18 000 exemplářů). Jinak je v celém světě známých zhruba 30 000 různých typů těchto rostlin.

Většina z nich roste epifiticky, tedy na hostiteli, kterému nezpůsobuje nijakou újmu, čistě se ho jen „drží“. V divoké přírodě je jen stěží dokážeme zahlédnout, protože často vegetují vysoko v korunách stromů.

Foto: Petr Kubíček

Lankester Jardín Botánico

Pokud se nám podaří návštěvu zahrady realizovat v období mezi únorem a dubnem, zahlédneme valnou část orchidejí v květu. Vedle části s epifity narazíme v botanické zahradě také na sekci kaktusů a sukulentů, které dokážou dlouhou dobu přežít ve velmi suchém prostředí při vysokých teplotách.

Jejich tlusté listy, často s jakoby voskovým povrchem, či silná těla s ostny slouží jako zásobárna vody pro období, kdy jí bude nedostatek.

Foto: Petr Kubíček

Lankester Jardín Botánico

Dále v Lankester Jardín Botánico nalezneme sbírku kostarických kapradin, bromelií, helikonií, palem či samostatnou malou japonskou zahradu.

Foto: Petr Kubíček

Lankester Jardín Botánico

Celý areál má 11 hektarů a je protkaný pěšími stezkami. Jeho součástí jsou nejen venkovní expozice, ale také skleníky. Celkem zde můžeme obdivovat na 3000 druhů rostlin.

Valle de Orosi

Údolí Orosi je se svou poklidnou atmosférou a malebnou krajinou takřka neobjeveným rájem, vzdáleným necelou hodinku cesty od hlavního města San José. Už při pouhém příjezdu k počátku doliny se návštěvníkům nabízí fantastické pohledy.

Dole pod strmými svahy se klikatí řeka Reventazón a napájí rozsáhlé umělé jezero, zadržované přehradou Cachí. Mechem a tilandsiemi porostlé borovice se kývají v lehkém vánku a teplota je zde vždy velmi příjemná, jako by tu panovalo věčné jaro.

Foto: Archiv

Valle de Orosi

Směrem do údolí se šplhá příkrá silnice s dostatkem platforem pro zastavení vozidla a možnost pokochat se výhledy. Každý nás víc a více přesvědčuje o tom, že Valle de Orosi je jedním z nejkrásnějších míst, které v Kostarice lze objevit.

Nedaleko jezera se skrývá malá víska, nesoucí stejný název jako celé valle – Orosi, pojmenovaná podle náčelníka indiánů Huetar z 16. století. Komunita je domovem nejstaršího stále funkčního kostelíku Kostariky Iglesia de San José, postaveného v roce 1743.

Oblast Valle de Orosi je obdařena dostatkem vody, úrodnou půdou a příhodným celoročním klimatem, což ji již po staletí činí vyhledávaným místem pro život.

Autor: Eva Špačková

Anketa

Věříte v zázračnou moc nějaké madonky?
ano
13,3 %
ne
86,7 %
Celkem hlasovalo 90 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám