Hlavní obsah

Výletní lodě - skvělá varianta pro milovníky poznávacích i pobytových dovolených

V mnoha rodinách probíhá často diskuze – zda prožít svou dovolenou na břehu moře nebo zda cestovat a poznávat okolí. Pro takové rodiny je ideální plavba na výletních lodích. Napsala se již o nich spousta článků, a tak si dnes popíšeme, jak může probíhat jeden den běžného turisty.

Foto: Royal Caribbean

Výletní loď

Článek

První den, kdy je nalodění, je vždy trochu hektický. Většina turistů, kteří plují poprvé, trochu zmateně pobíhá po lodi a snaží se zorientovat a najít cestu, kam potřebují. Brzo se jim to ve většině případů podaří, a tak další dny už probíhají v klidu a pohodě.

Foto: Alena Knotková America Tours

Kajuta s oknem

Záleží na každém, kterou kajutu si vybere. V zásadě ale jsou tři hlavní možnosti – každá má své výhody i nevýhody. Nejlevnější je kajuta vnitřní bez okna. Někteří cestující tvrdí, že v kajutě stejně nejsou, a tak je okno zbytečné – i na tom je kus pravdy, takže proč ne.

Prostřední varianta je kajuta s oknem. Ta je většinou nejoblíbenější. Je krásné, když vás probouzí ranní sluníčko a z postele vidíte modré moře a zelený ostrov, u kterého loď nad ránem zakotvila. Nejdražší varianta je kajuta s balkónem. Tu většinou vyhledávají ti, kteří si chtějí dopřát hodně soukromí a pohodlí. Tyto kajuty mívají dost často i několik pokojů a není neobvyklé, že jsou vybaveny lépe než některé domácnosti.

Foto: Alena Knotková America Tours

Jeden z bazénků

Každý den na lodi začíná bufetovou snídaní. V hlavní jídelně si vybere opravdu každý. V nabídce jsou nejrůznější druhy cereálií, sýrů či salámů, ale i plátky uzeného lososa. Zdejší kuchaři připraví vajíčka na několik způsobů. Párečky můžete kombinovat s několika druhy hořčice, kečupů či dresinků. Samozřejmostí je velké množství zeleniny a ovoce. Snídani pak můžete zakončit kávičkou s nějakým tím nádherným dezertem.

Foto: Alena Knotková America Tours

Snídaňový bufet

Další program dne záleží na tom, kde se loď nachází – jestli připlula do přístavu či zda pluje nějakou delší trasu.

Pokud je v přístavu, máte opět několik variant, co dělat. Můžete si koupit některý z výletů, které nabízí lodní společnost. Jejich program je velmi rozmanitý a většinou ukazuje to nejzajímavější, co dané místo umožňuje. Najdete zde vše od slunění na pláži, šnorchlování, plavání s rejnoky, jízdy na vodních skútrech, poznávací výlet za historií, nákupy až po lety helikoptérou nad ledovci.

Foto: Alena Knotková America Tours

Minigolf

Další variantou je, že prostě vystoupíte z lodi a na poznávání přístavu i okolí se vydáte na vlastní pěst. Nezapomeňte se, však podívat v kolik hodin loď odplouvá!  Loď, kde tráví svou dovolenou i 3000 pasažérů, nemůže čekat na každého opozdilce!

I ve dnech, kdy loď pluje, prožijete jistě zajímavou dovolenou. K dispozici je vám několik bazénů, na některých lodích i s tobogány. Podle vybavení lodí jsou možné i další aktivity – hřiště na minigolf, či trenažér skutečného golfu, horolezecká stěna, hřiště na volejbal či tenis, posilovna nebo ledová plocha s půjčovnou bruslí.

Foto: Alena Knotková America Tours

Divoká vlna

Pokud dáváte přednost poklidnějšímu prožití dne, můžete navštívit místní knihovnu, saunu či se nechat namasírovat zkušeným personálem zdejších lázní. Před večerním programem si pak mohou dámy nechat zdokonalit svůj účes, zajít na kosmetiku či manikýru.

Během dne samozřejmě nemůžete zůstat o hladu. Oběd se podává opět formou bufetu. Ten obsahuje nabídku podobnou jako u snídaně, obohacenou o nejrůznější těstoviny, masa pečená i grilovaná, nejrůznější omáčky a přílohy.

Foto: Royal Caribbean

Pizzeria

Na dopolední i odpolední kávičku či svačinku si můžete dojít do několika rychlých občerstvení, které na lodi najdete v několika různých provedeních.

Vrcholem gastronomie je večeře. Ne nadarmo se říká, že na lodích vaří jedni z nejlepších kuchařů. Večeře se podává servírovaná a menu se skládá z několika chodů. Vždy si můžete vybrat z několika druhů předkrmů, hlavních jídel i dezertů.

Foto: Alena Knotková America Tours

Hlavní jídelna

Pro tuto příležitost je potřeba mít s sebou i vhodné oblečení. Přijít do hlavní jídelny v potištěném tričku a otrhaných kraťasech je nepřípustné. Jde o malou společenskou událost. Pokud vám tento styl nevyhovuje, můžete se opět najíst v bufetu, ale bylo by rozhodně škoda se o tento zážitek ochudit.

Foto: Alena Knotková America Tours

Divadelní představení

Večer pokračuje nabídkou divadelního představení, posezením u pianisty v malém, ale útulném baru nebo tancem na diskotéce. Na některých lodích můžete třeba vidět i lední show.

Foto: Royal Caribbean

Lední show

Je toho hodně, co můžete na lodích podnikat a rozhodně se nebudete nudit!

Autor: Alena Knotková America Tours

Anketa

Dáváte přednost pobytové, nebo poznávací dovolené?
Pobytové
37,2 %
Poznávací
62,8 %
Celkem hlasovalo 438 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám