Hlavní obsah

Uruguay - země gaučů a candombe

Turisty často opomíjená země, která přesto nabízí velké množství zajímavých míst i aktivit.

Foto: Alena Knotková America Tours

Montevideo

Článek

Jihoamerický stát skládající se z 19 departamentů. Většina jeho povrchu jsou roviny, pouze s mírnými kopci a pláněmi. Nejvyšší bod je El Cerro Catedral s nadmořskou výškou 513 metrů. Hranice Uruguaye tvoří téměř 450 km dlouhé písečné pobřeží řeky El Río de La Plata a 220 km dlouhé pobřeží Atlantského oceánu. V této části naleznete skalnaté pobřeží, písečné duny i nádherné pláže.

Foto: Alena Knotková America Tours

Montevideo

Podnebí v Uruguay je velmi příjemné a stálé. Průměrná teplota v létě je 25 °C a v zimě 10 °C.

Jeden z nejvýznačnějších místních zvyků je pití „maté“. Setkáte se s tím na každém kroku. Jde o nápoj připravený ze suchých lístků yerba mate, které se zalijí horkou vodou. Ta se, na rozdíl od u nás podávaného čaje, neustále dolévá. Nápoj se připravuje ve speciální nádobce, která je zároveň zajímavým a častým suvenýrem turistů.

Foto: Archiv

Maté

Osídlování země Evropany se datuje do 16. století. Španělé sem připluli poprvé roku 1516. Zuřivý odpor indiánů a malé zásoby zlata a stříbra měly za následek, že země nebyla příliš vyhledávána dobyvateli.

Na počátku 17. století sem začali Španělé dovážet skot a tím zvýšili zájem o toto území. První významná dochovaná pevnost byla postavena Portugalci v roce 1670 – Colonia del Sacramento. Teprve na začátku 18. století bylo založeno město Montevideo a ještě několik dalších let sváděli Španělé s Portugalci a později i s Brity boje o toto území.

Foto: Archiv

Montevideo

Montevideo

Hlavní město země tvořící většinou vstupní bránu pro turisty i obchod. Město nabízí více než 20 kilometrů pláží, ale má i skvělé hotely a je zároveň i kulturním centrem země.

Jestliže si chcete užít místní typické jídlo, musíte navštívit Mercado del Puerto, nostalgickou anglickou stanici tramvají z roku 1868, z které se stal labyrint restaurací s pouličními zpěváky, umělci a přátelskými lidmi.

Foto: Alena Knotková America Tours

Estancia del Puerto

Punta del Este

Kosmopolitní město nabízející všem obyvatelům a turistům překrásné pláže a večer stovky diskoték, kasin a restaurací.

Colonia del Sacramento

Historické město pyšnící se titulem „Světové dědictví UNESCO“. Při procházce zde stále najdete staré stěny s padacím mostem, dlážděné ulice a domy, které byly přetvořeny na muzea. Vše bylo rekonstruováno tak, aby co nejvíce připomínalo dobu krátce po založení v 18. století.  Při noční procházce můžete obdivovat křivolaké uličky, prodejce uměleckých předmětů a pouliční zpěváky za svitu starých lamp.

Foto: Alena Knotková America Tours

Umělce najdete na každém kroku

Gaučové

Gaučo je typická postava zemí Jižní Ameriky. Jejich odvaha a smysl pro svobodu byly určující v boji za nezávislost. Protichůdné rysy jeho charakteru byly dlouho opěvované v baladách a písních této země. Dnes se stále pořádají výlety na stovky místních farem (estancií), kde je možné sledovat život a práci novodobých gaučů, kteří navazují na dlouholetou tradici tohoto povolání.

Foto: Alena Knotková America Tours

Pobřeží Uruguaye

Candombe

Typická hudba a tanec pro místní oblast. Původem jde styl, který sem dovezli afričtí otroci, časem se však stal důležitým aspektem zdejší kultury. Základem těchto rytmů jsou tři druhy bubnů. V únoru se pak pořádá tradiční karneval v Montevideu. Není sice tak populární jako v Riu, ale i tak stojí za zhlédnutí.

Foto: Alena Knotková America Tours

Montevideo

Uruguay je pro naše turisty hodně neznámá, ale to neznamená, že je to země nezajímavá.

Autor: Alena Knotková, America Tours

Anketa

Chtěli byste vidět karneval v Montevideu?
ano
49,2 %
ne, tyto akce mě nezajímají
8 %
ne, raději bych chtěl/chtěla vidět ostatní zajímavosti
35,8 %
ne
7 %
Celkem hlasovalo 187 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám