Hlavní obsah

Prohlídka kávové plantáže - poučná zábava

Kostarika má na poměrně malém území mnoho odlišných mikroklimat a rozdílných nadmořských výšek, tyto faktory velmi pozitivně ovlivňují chuť kostarické kávy, která patří mezi nejvyhlášenější na světě.

Foto: Doka Cofee Plantation

Doka Coffee

Článek

Nejen pro její milovníky, ale také pro ty, kteří se chtějí dozvědět zajímavosti o tomto lahodném nápoji, je zcela nevšedním zážitkem prohlídka Doka Coffee Plantation. Farma leží v nejvýznamnější oblasti produkce kávy Kostariky v Sabanilla, Alajuela. Již od roku 1931 patří tato farma rodině Vargas. Jejich káva byla několikrát oceněna jako nejlepší v zemi.

Foto: Doka Cofee Plantation

Doka Coffee

Majitelé pořádají na své farmě vzdělávací prohlídky. Pod vedením odborníka se zde dozvíte vše od pěstování, sklizni, skladování, zpracování, pražení a produkci kávy.

Foto: Doka Cofee Plantation

Průvodce vám vysvětlí podrobně celý výrobní proces

Navštívíte starý mlýn na kávu, který byl postaven na začátku minulého století a je nejstarším vodním mlýnem poháněným horskou vodou v zemi. Mlýn je stále funkční a zachoval si původní strukturu, proto byl v roce 2003 prohlášen za historické a architektonické dědictví.

Foto: Doka Cofee Plantation

Doka Coffee

Zařízení se může pochlubit muzeem kávy, starým mlýnkem na kávu, svěží zahradou, restaurací La Cajuela s kapacitou až 250 osob a obchodem se suvenýry, kde můžete získat kávu Tres Generaciones. Obchůdek nabízí různé druhy pražených káv a široký výběr suvenýrů.

Foto: Doka Cofee Plantation

Produkty z kávy

Díky této skvělé prohlídce navíc budete mít možnost vidět vnitřní zařízení a funkčnost mlýna na cukrovou třtinu, která se nazývá Trapiche. Dozvíte se vše o tom, jak je třtinový cukr vyráběn a zpracováván. Průvodce vám vysvětlí pěstování, metody sklizně, extrakce, odpařování, vaření a skladování. Kromě ochutnávky se také dozvíte o produktech z cukrové třtiny.

Foto: Doka Cofee Plantation

Doka Coffee

V návaznosti na kulturu pěstování kávy v rodině se od roku 1940 zrodila zvláštní záliba pěstování bonsají. Dnes rodinná sbírka čítá více jak 250 bonsají a nejstarší vykazují i více než 30 let. Celá zahrada je obklopena zelení, vodními fontánami a rozmanitými druhy orchidejí. Poté se zde můžete projít překrásnou motýlí zahradou, která je domovem 15 druhů motýlů.  Průvodce Vám zde ukáže vývoj od vajíčka až po dospělého motýla.

Foto: Doka Cofee Plantation

Motýlí zahrada

Po náročném programu se můžete občerstvit v nedávno zrekonstruované restauraci La Cajuela, která je v této oblasti známá nejlepší kvalitou služeb a kreolskou kuchyní. Každodenní snídaně, oběd a večeře se podávají formou bufetu. Vynikající gurmánské pokrmy připravené šéfkuchaři, velkolepé přírodní ovocné nápoje a samozřejmě ta nejlepší káva - to vše zde můžete ochutnat.

Foto: Doka Cofee Plantation

Tres Generaciones

Prohlídka trvá necelé dvě hodiny, a je vhodná pro všechny generace od dětí až po seniory.

Foto: Doka Cofee Plantation

Doka Coffee

Tato návštěva vám ukáže sdílení tradic a umění, které jsou nedílnou součástí každodenního života na farmě. Zkuste navštívit nabízenou Doka Coffee prohlídku a domů se budete vracet s příběhy kávy, tradice a dobré chutě té nejlepší kávy světa!

Autor: PaJa, America  Tours

Anketa

Jakou kávu máte nejraději ?
černou
42 %
kávu s mlékem
25,5 %
kávu s mlékem a cukrem
32,5 %
Celkem hlasovalo 545 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám