Hlavní obsah

Horseshoe Bay aneb Jak se rodí sen

Horseshoe Bay leží v západním cípu West Vancouveru. Žije zde zhruba 1000 stálých obyvatel. Najdeme tu třetí největší trajektový terminál v Britské Kolumbii.

Foto: Sewell´s Marina

Ocean Adventure Center

Článek

Trajekty poskytují přepravu na Vancouver Island, Sunshine Coast a malý ostrov Bowen Island. Dne 30. 6. 2005 došlo k nehodě velkého trajektu Queen of Oak Bay určeného pro přepravu 1 500 cestujících a 362 aut. Po ztrátě kontroly téměř před doplutím zničil nebo poškodil v přístavu 28 soukromých lodí a následně se dostal na mělčinu. Naštěstí nikdo nebyl zraněn, loď byla rychle opravena a vrátila se na pravidelné linky.

Foto: Archiv

Ocean Adventure Center

Velmi zajímavá je i historie tohoto místa.

Když Dan Sewell vystupoval roku 1920 z vlaku, kterým se dostal z Edmontonu do Vancouveru, určitě netušil, jak dalece to ovlivní oblast Horseshoe Bay, jeho rodinu a budoucí generace.

Foto: Sewell´s Marina

Ocean Adventure Center

Dan Sewell (1903 – 1958) se narodil v Londýně. Od svého přítele slyšel o místě blízko Vancouveru - Horsehoe Bay, které prý nabízí prvotřídní podmínky k rybaření. Když se tam poprvé vypravil, stalo se pro Dana, který vášnivě miloval přírodu, toto území láskou na první pohled. V roce 1922 se přestěhoval se svojí ženou Evou a dvěma syny Artem a Tomem do Vancouveru, kde pracoval jako stavbař.

V roce 1931 již byli schopni se přestěhovat do Horseshoe Bay, kde v té době stály většinou letní chaty a trvale zde žilo jen málo lidí. Podařilo se mu koupit nábřeží se soukromou pláží, včetně stavení, které se stalo po renovaci jejich domovem a jehož druhé patro sloužilo k ubytování hostů. V domě, který pojmenovali Whytecliff Lodge, byl dokonce zbudován i malý obchůdek. Ve 30. letech spolu se svými syny začíná se stavěním prvních loděk, čímž byl položen základ úspěšného podnikání i pro budoucí generace.

Foto: Sewell´s Marina

Ocean Adventure Center

Přes skromné počátky se obchod rozrůstal. Každé léto Horseshoe Bay přitahovalo více a více návštěvníků, od rekreantů až po rybáře, kteří si pronajímali loďky a užívali si výborného rybolovu. Lodě se snažili neustále vylepšovat, došlo např. k přidání motorů užívaných v sekačkách na trávu či pračkách. Brzy se stalo místo vyhlášené pro sportovní rybaření, a to nejenom v Kanadě, ale i v USA. Jezdili sem i umělecky známí lidé, jako např. Bing Crosby, Roy Rogers, Ray Milland a Fred McMurray. Tím se začal rozvíjet i kulturní noční život.

Foto: Sewell´s Marina

Ocean Adventure Center

Danova manželka Eva vedla neúnavně přes 20 let hotel a dožila se úctyhodných 106 let. S pomocí synů Dan Sewell vybudoval přístav, stavěl a opravoval lodě, vedl rybářské výpravy. V roce 1947 předal pomyslné žezlo svému synovi Tomovi.

Foto: Sewell´s Marina

Ocean Adventure Center

Pod vedením Toma Sewella (1911 – 2000) se oblast Horseshoe Bay stala vyhledávanou rekreační destinací, došlo k rozšíření doků a přidání více lodí a dalších zařízení. Ale přišly i krušné chvíle. V roce 1953 jedné noci vyhořela benzinová stanice při doplňování paliva. Jako zázrakem nikdo nezahynul.

Bojovalo se i proti přírodním živlům. Prudké bouře a vichřice ohrožovaly doky i lodě, mohutné přílivy byly příčinou zaplavení pobřeží. To znamenalo neustálé opravy a přestavování. V roce 1955 zasáhl požár i Whytecliff Lodge, při kterém byla zasažena střecha a horní patro. Tomovi se podařilo znovu budovu zastřešit a nižší patra přeměnil v kavárnu a obchod. Budova pak fungovala až do roku 1978, kdy došlo k demolici. Rekreační plavby a rybaření si lidé v Horseshoe Bay oblíbili natolik, že si místo pronajímání lodí pořizovali vlastní plavidla.

Foto: Sewell´s Marina

Ocean Adventure Center

Na to reagoval Tom vyčleněním některých lodí k prodeji a vylepšením lodí silnějšími motory. V roce 1970 Tom formálně předal správu majetku svému synovi Danovi. Aktivně se ale i nadále podílel na chodu firmy až do svých 89 let, kdy zemřel.

Dan Sewell Junior (nar. 1947) miloval moře již od dětských let. V mladém věku podnikl několik lodních výprav. Pod Danovým vedením se přístav dále rozšířil, zvýšila se poptávka po nájmu lodí nebo i celoročním zakotvení. Zvětšeny byly i doky, rovněž tak bylo stále více ubytovacích kapacit pro návštěvníky ze širokého okolí.

Foto: Archiv

Ocean Adventure Center

V roce 1973 se Dan Jr. oženil s Marylou, která přispěla svojí energií, nápady a obchodním duchem k dalšímu rozkvětu společnosti. V roce 1981 započala stavba nové Lodge, jejíž projekt zahrnoval také restauraci a nové kanceláře. O výzdobu se postaral významný rodák Norman Tait, který se zaměřil na tradiční místní motivy.

V roce 1990 s dalšími obchodními partnery získal Dan The Charlotte Explorer, 190ft. motorovou loď, která sloužila jako plovoucí rybářská lodge. Nadšenci z celého světa se sem sjížděli za lovem lososů a krásnými pobřežními scenériemi. Díky neúnavné práci a snaze neustále něco zlepšovat a přicházet s novými nápady, Sewellův přístav tak vstoupil do 21. století jako významný hráč turistického ruchu ve Vancouveru.

Foto: Archiv

Ocean Adventure Center

Na vizi rodičů a prarodičů navázaly i jejich děti Megan a Eric Sewellovi.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Přáli byste si, aby Vaše děti pokračovaly v rodinné tradici, co se týká povolání ?
ano
33,6 %
spíše ne
39,2 %
určitě ne
27,2 %
Celkem hlasovalo 125 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám