Hlavní obsah

Velký okruh východní Kanadou: Den 5 - výlet za velrybami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se doba dovolených a někteří stále váhají, kam se vydat. Pro ně přinášíme sérii článků popisující zájezd do východní Kanady tak, jak ho vidí průvodce jedné renomované cestovní kanceláře, která je na trhu již mnoho let a zájezd má dokonale propracovaný. Je pak na každém cestovateli, zda pojede do Kanady sám, nebo s nějakou cestovní kanceláří.

Foto: Jan Kužel America Tours

Výlet za velrybami

Článek

Ráno je nezvyklá zima a začíná pršet, typické počasí na cestu podél řeky Saguenay. Vyjíždíme směr Riviere Du Loop až tam, kde se řeka vlévá do řeky Sv. Vavřince. Ta je na soutoku široká několik desítek kilometrů, takže lze jen velmi těžko rozeznat od moře. Díky rozdílné teplotě obou řek se nad soutokem neustále drží mlžný opar.

Foto: Jan Kužel

Okolí řeky Sv.Vavřince

Po několikahodinové jízdě se dostáváme až ke trajektu přes řeku Saquenay, který nás doveze až do města Tadoussac. Málokdo by hádal, že tohle malé městečko bylo kdysi jedním z nejvýznamnějších v Kanadě, kde se sbíhaly obchodní stezky  a indiáni zde měnili kůže zvířat za potraviny.

Foto: Jan Kužel America Tours

Tadoussac

Dnes je Tadoussac vyhlášené místo pro pozorovatele velryb. Tato atrakce je mezi klienty velmi oblíbená, naše cestovní kancelář vozí klienty na pozorování velryb na Aljašku, Havajské ostrovy, ostrov Vancouver nebo do kalifornského Monterey.

Všechna tato místa mají svoje kouzlo, ale žádné z nich se nevyrovná Tadoussacu. Tady totiž můžete vidět několik druhů velryb najednou. Během tříhodinové plavby si přivezete fotografie až šesti druhů velryb. Z nichž nejčastější je velryba humpback, modrá a běluha.

Foto: Jan Kužel America Tours

Tadoussac

Nejdříve ale navštívíme historický hotel Tadoussac, překrásnou dřevěnou stavbu na břehu moře, pak se všichni oblékáme do gumových obleků, které nás budou chránit proti chladu v dalších třech hodinách.

Vyjížďka probíhá v malých člunech, tak abychom se k velrybám mohli přiblížit co nejvíce to půjde. Přestože je teplý letní den, chladná voda řeky Sv. Vavřince způsobuje, že jsme všichni za gumové obleky moc rádi.

Foto: Jan Kužel America Tours

Odjezd na výlet za pozorováním velryb

Po celou plavbu je na co se dívat i fotografovat, přivážíme si cenné záběry velryb, vyfukujících vzduch i hrajících si běluh kousek od naší lodi. Byl to pro všechny výjimečný zážitek, na který budou dlouho vzpomínat.

K večeru se vydáváme do našeho malého motelu na břehu moře. Sedíme ve dřevěných křeslech a díváme se na západ slunce nad řekou. Obloha se barví do nepřirozené fialové barvy a přichází mlha.

Foto: Le Vacancier

Pohoda u motelu

Ideální čas na povídání o Kanadě. Několik desítek minut klientům vyprávím, jak vypadají provincie Alberta a Britská Kolumbie, co zajímavého je v Yukon Territory  nebo na New Foundlandu či Halifaxu. Probereme snad všechna turisticky zajímavá místa v Kanadě.

Foto: Le Vacancier

Západ slunce

Po příjemném večeru nás zítra čeká překrásná cesta quebeckým venkovem až do metropole Quebec City.

Autor: Jan Kužel America Tours

Anketa

Chtěli byste jet na výlet za velrybami?
ano
90,3 %
ne
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 227 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám